Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. április 4., szerda

Hebron, Máchpélá-ház: döntés a hónap végéig

A túlnyomóan palesztin-arab lakosságú Hebron városában álló épületet izraeli zsidók egy csoportja vásárolta meg a palesztin tulajdonostól, majd beköltöztek. Tekintettel arra, hogy a beköltözők nem kapták meg erre az engedélyt a „Minhál háezráchi”-tól, az ellenőrzött területeken a polgári ügyeket felügyelő hatóságtól, tartózkodásuk a helyszínen akkor sem törvényes, ha a vásárlás az volt.

Mint korábbi posztunkban közöltük, Ehud Barak honvédelmi miniszter kedden felszólította a házban tartózkodókat, hogy délután három óráig hagyják el az épületet. Ezt követően Binjamin Netanjáhu miniszterelnök arra kérte a honvédelmi minisztert, hogy az utasítás végrehajtatását halassza el az épület birtoklásának jogi tisztázása utánra.

Binjamin Netanjáhu miniszterelnök kedden a késő esti órákig tárgyalt Ehud Barak, Beni Begin és Mose Jáálon miniszterekkel a Hebronban, a Máchpélá barlang szenthelye közelében álló házról. Végül olyan döntés született, hogy a betelepült izraeli zsidó lakosoknak legkésőbben április 26-án el kell hagyniuk az épületet, amennyiben addig nem bizonyítják hitelt érdemlően a vásárlás jogi tisztaságát.

A határozathoz a politikusok vezető jogi szakemberek tanácsát is kikérték. ◙

1 megjegyzés:

  1. Ez ugy fest mintha arab akarna tel Avivban hazat foglalni.es arra hivatkozna hogy megvasarolta.

    VálaszTörlés