Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. június 20., péntek

Mahmud Abbász elítéli az emberrablást • Egy héttel a három fiú autóba csalása és eltüntetése után egyre távolabbinak tűnik a megoldás

Mahmúd Abbász, a Palesztin Autonómia elnöke csütörtökön, egy héttel a hármas emberrablás után reményét fejezte ki, hogy a három tizenéves fiút élve megtalálják.

"Reméljük, hogy élve megtalálják őket. Mi emberek vagyunk, nem fogadjuk el ártatlan emberek, elrablását vagy meggyilkolását" – jelentette ki Abbász egy összejövetelen, Ramallában.

Egy nyilatkozatban ugyanakkor „a helyzet kihasználásával”, kollektív büntető intézkedésekkel vádolja Izraelt, különösképpen az ostromlott Hebron városban és környékén, ami több százezer ártatlan lakost érint.

Mahmúd Abbász már szerdán is elítélte az emberrablást, mondván, hogy az elkövetők, szavai szerint, „csak minket rombolnak le”.

Kétségtelen, hogy ebben a világi-nacionalista jellegű Fatach és a radikális szemléletű Iszlám alapján álló Hamasz ideológiai ellentéte, továbbá a palesztin-arab közéletben nemzedékek óta fennálló ellentétek is közrejátszanak.

A Cáhál, az Izraeli Hadsereg és a Sin Bét, Izrael belső felderítő-elhárító szolgálata a három jesiva-diák elrablása óta „Suvu banim” (kb. „Térjetek vissza, fiúk”) fedőnévvel hadműveletet folytat a Hamasz szervezet infrastruktúrájának a felszámolására a Nyugati Parton.

Egy hét alatt több, mint 300 palesztin arabot vettek őrizetbe, zömmel a Hamasz tagjait, köztük 53, a Gilád Salit kiszabadítását célzó ügylet során szabadon engedett terrorista, akik most újból rács mögé kerültek.

A hadsereg lefoglalta a Hamasz irodáit és „Al-Aksza” néven működő rádióállomását is.

Izrael kormánya elvárja Abbasztól, hogy szüntesse meg a kormányzási kapcsolatotot a Hamasszal, és mondjon fel minden együttműködést vele.

A miniszterelnöki hivatal közlése szerint "Abbász szavat erőfeszítéseik alapján ítéljük meg a három elrabolt fiú biztonságos kiszabadítására, és, hogy hajlandóak-e törölni a kormányzati megállapodást a Hamasszal".

*

A Nyugati Part déli régióinak módszeres átkutatása a befejezéséhez közeledik. Több, mint ezer épületet és rejtekhelynek megfelelő objektumot kutattak át, sűrűn lakott „kaszbákban” és menekülttáborokban, a helyi palesztin lakosság tevőleges tiltakozása mellett és ellenére.

Egy héttel a három jesiva-tanuló elrablása után azonban úgy tűnik, hogy csak a lassú információ-gyűjtő munka marad megoldásként.


A sokak által felvetett ötlet, a Salit-ügylet keretében 2011. októberében szabadon bocsátott 1027 terrorista újbóli „begyűjtése” gyakorlatilag kivihetetlen. Zömük a Gázai-övezetben él, de a Nyugati Parton lakók is csak abban az esetben vonhatók felelősségre, ha bizonyíthatóan folytatták aktív terrorista tevékenységüket. 


1 megjegyzés:

  1. ".....köztük 53 a Gilád Salit kiszabadítását célzó ügylet során szabadon engedett terrorista, akik most újból rács mögé kerültek."..
    Na, ezért van az egész pogrom !

    VálaszTörlés