Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. július 25., péntek

A kormány pénteken délután megvitatja Kerry javaslatait

HAMASZ SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ: MIKROFONJA VAN, GÉPPISZTOLYA VAN, ISKOLAABLAKBÓL TÜZEL, DE A POFÁJÁT NEM MERI VÁLLALNI

A politikai-biztonsági kabinet pénteken délután három órakor ül össze, hogy megvitassa az Egyesült Államok külügyminisztere, John Kerry tűzszüneti javaslatait, amelyeket Izraelnek és a Hamasznak juttatott el.

A Kol Jiszráél, az Izraeli Rádió politikai kommentátora szerint arról lenne szó, hogy a felek néhány napig kölcsönösen leállítják az ellenségeskedéseket, de az Izraeli Hadsereg fenntartja az alagutak folyamatos feltárásának a jogát, közben pedig a Hamasz megbeszéléseket tart az egyiptomi vezetéssel, hogy megtárgyalják a közös határforgalom könnyítéseit a jelenlegi hadművelet után.

A konfliktusban közvetítő tényezők: Egyiptom, az Egyesült Államok, Katar és az ENSZ főtitkára egy olyan állandósuló tűzszüneti struktúrát szeretnének kiépíteni, amely lehetővé tenné, hogy a Gázai-övezet polgári irányításában aktív részt vállalhasson a Palesztin Autonómia, Mahmud Abbász (Abu Mázen) vezetésével.

Magas rangú amerikai tisztviselő csütörtökön azt mondta, hogy még mindig vannak nézeteltérések a felek között, és hangsúlyozta, hogy Kerry nem marad a körzetben a végtelenségig.

Vezető izraeli tisztviselők azt mondták, hogy ha a Hamász úgy dönt, hogy elfogadja a fenti amerikai javaslatot, Izrael már a legközelebbi jövőben szintén elfogadja. Ha nem, a hadsereg kiszélesíti a terror-ellenes offenzívát.

Gilad Erdan, a politikai-biztonsági kabinet tagja csütörtökön megismételte az izraeli kormány álláspontját: a Fatah és a Hamasz közötti együttműködés a legrosszabb dolog. Ugyanakkor hozzátette, hogy talán az lenne a kisebbik rossz, hogy Abu Mázen, egyiptomi védnökség alatt ellenőrizhesse a Rafiach-i átkelőt Egyiptom és a Gázai-övezet között. ◙

FORRÁS: A KOL JISZRÁÉL, AZ IZRAELI RÁDIÓ "BÉT" ADÓJÁNAK A HÍREI ÉS KOMMENTÁRJAI, ÉS AZ ADÓ INTERNETES HÍRPORTÁLJA

3 megjegyzés:

  1. Nem lesz semmi eredmény, Izrael mindig is csak propagandának használta a " tárgyalásokat ", sohasem gondolták komolyan !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. MIKROFONJA VAN, GÉPPISZTOLYA VAN, ISKOLAABLAKBÓL TÜZEL, DE A POFÁJÁT NEM MERI VÁLLALNI :)

      Törlés
    2. Ja, meg van F-16, meg atomfegyvere !

      Törlés