Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. szeptember 17., szerda

Az El Kaida az úr a Golán szíriai oldalán ♦ Az Al-Nuszra Front fegyveresei magukhoz ragadták az ENSZ fegyvereit, viselik egyenruháikat, használják járműveiket

A SÖTÉT, ÉSZAKRÓL DÉLRE HALADÓ, ALSÓ FELÉNÉL ELKESKENYEDŐ SÁV VOLT AZ ENSZ KATONÁK ÁLTAL ELLENŐRZÖTT TERÜLET

Basar Dzsaafari (Bashar Jaafari) szíriai ENSZ-nagykövet kedden bejelentette: a damaszkuszi kormány ellen harcoló, az El Kaida globális iszlamista terrorszervezethez kötődő El-Nuszra Front fegyveresei kiűzték a Golán-fennsík szíriai oldaláról az ENSZ békefenntartó erőinek valamennyi katonáját.

A fegyveres terroristák magukhoz ragadták az elmenekült ENSZ-katonák hátrahagyott fegyvereit, viselik egyenruháikat és használják ENSZ zászlós katonai járműveiket.

Szíriai kormányjelentés szerint az Al-Nuszra a napokban kialakította saját “biztonsági zónáját”, ahonnan támadásokat hajt végre a szíriai kormánycsapatok ellen.

Az UNDOF (UN Disengagement Observer Force, az ENSZ csapatelválasztás-megfigyelő hadereje) hétfőn kénytelen volt visszavonni több száz főnyi katonáját a Golán fennsík izraeli oldalára, miután az iszlamista lázadók megközelítették állásaikat.

Az Al-Nuszra fegyveresei két hétig túszként tartottak fogva 40 fidzsi-szigeti UNDOF-katonát.

A szíriai diplomata Izraelt, Katart és Jordániát összeesküvéssel vádolta, amellyel szándékosan destabilizálják Szíriát.

Az UNDOF 1974, a Jom Kippuri háborút lezáró tűzszünet óta ellenőrizte a Golán-fennsík mintegy 510 négyzetkilométernyi területét a libanoni határtól a jordániai határig, elválasztó sávot képezve az izraeli és a szíriai hadsereg között.


Hat ország küldött csapatokat a 1200 fős ENSZ erőhöz a Golánra: a Fidzsi-szigetek, India, Írország, Nepál, Hollandia és a Fülöp-szigetek. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése