Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. október 23., csütörtök

Államelnök, főrabbi, polgármester a háromhónapos csecsemő temetésén ♦ Belehalt sebesülésébe a terrorista ♦ Arab zavargások Jeruzsálemben

A szerda este palesztin terrorista gázolás áldozatává lett három hónapos Chájá Zisel Baron éjféli temetésén több százan vettek részt, köztük Reuven Rivlin államelnök, Slomo  Mose Ámár Jeruzsálem szefárd főrabbija és Nir Barkat, Jeruzsálem polgármestere.

A villamosra várakozók közé hajtó húszéves Abed a-Rahman a-Saludi, Silwan község lakosa késő este belehalt sebesülésébe, miután egy rendőrtiszt, aki szemtanúja volt a gázolásos terrorakciónak, rálőtt a menekülő terroristára.

A mindössze húsz éves gyilkos már tizenéves korától részt vett zsidó járművek elleni kődobálásokban, mígnem 2013. májusban a bíróság gyújtóbombás támadás vétségével 16 hónapi börtönbüntetésre ítélte, ahonnan korábban, már decemberben szabadult egy vádalku révén.

Idén februárban ismét letartóztatták, ezúttal egy hónapra, autólopásért.

A fiatal autótolvaj-gyilkos családjában hagyománya van a terrornak: közeli rokona volt Muhi A-Din Sarif, a „Mérnök-2”-ként számon tartott Hamasz-terrorfőnök, aki „rangját” robbanóeszközök tervezéséért és kivitelezéséért kapta. A nagybácsi tevékenységének 1998-ban, Ramallah-ban vetett véget egy kommandóegység.

A Hamasz már szerdán este falragaszokon és a Twitter hálón tette közzé a hőssé avatott terrorista fényképét, dicsőítve tettét, ami, úgymond, „természetes reakció Izrael bűneire Jeruzsálemben, az El Aksza mecsetnél”.

Mindez ellentmond A-Saludi családja állításának, mely szerint baleset történt. „Ha egy telepes elgázol egy palesztin gyereket, az baleset, erre viszont azonnal ráfogták, hogy terrorakció” – panaszolja a család, egy néhány nappal ezelőtt történt balesetre célozva, amelynek során egy izraeli zsidó lakos autójával elgázolt egy arab kislányt a Ramallah közelében fekvő Szindzsil (Sinjil) falu mellett. 

Szerdán a késő éjjeli órákig tartott Jeruzsálem arablakta negyedeiben a palesztin fiatalok zavargása. A rendőrség teljes készültségben várja a további fejleményeket. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése