Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2015. május 31., vasárnap

Kezdetét vette a Hátország-parancsnokság országos készenléti gyakorlata

Vasárnap, május 31-én kezdetét vette a Hátország-parancsnokság (Pikud háóref)  „Nekudát mifne” (Fordulópont) kódnevű országos készenléti gyakorlata.

Célja a Hátország-parancsnokság, a kormányhivatalok, a helyhatóságok, a mentők és a tűzoltók vészhelyzetben való együttműködésének a gyakorlása.

A gyakorlat forgatókönyve: az országot egyidőben éri súlyos áldozatokkal járó rakétatámadás észak és dél felől.

Hétfőn fentivel párhuzamosan vezérkari hadgyakorlat is kezdődik, aminek következtében a közutakon élénk katonai járműforgalomra lehet számítani, főként az ország északi részében. A gyakorlatban a Légierő és a Haditengerészet is részt vesz.

Kedden a Gázai-övezettel határos települések kivételével országszerte két ízben is megszólalnak a szirénák. A polgári lakosságot arra kérik, hogy vonuljanak védett helységbe vagy óvóhelyre, akár otthon, akár a munkahelyen.

A Gázai-övezettel szomszédos határvidéken ("ótef Áza") egyrészt a körzetben tapasztalható feszültség miatt nem lesz szirénapróba, másrészt azért, mert a polgári védelem tapasztalatai szerint a lakosság kellően gyakorlott a rakétaveszély idején követendő teendőkben.   


Az országos készenléti gyakorlat csütörtökön ér véget. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése