Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2015. augusztus 29., szombat

Izrael alagút-érzékelő technológiákat próbál ♦ A tesztek sokat ígérőek, száz százalékos biztonságról még nincs szó

Tavaly nyáron, a “Cuk Ejtán” hadművelet során a Hamasz fegyveresei számos halálos végű támadást hajtottak végre a Gázai-övezetből Izrael felé ásott alagutak felhasználásával.

Ezekben a napokban új technológiákon alapuló méréseket tesztelnek a Cáhál, az Izraeli Hadsereg műszaki alakulatai a gázai határ mentén, az állandó fenyegetést jelentő terror-alagutak felszínen történő felderítésére.

A Gázai-övezetet Izraeltől leválasztó határkerítés 65 kilométer hosszú, és homokos, nehezen ellenőrizhető terepen halad. Terroralagutak meglétének a lehetősége a libanoni-izraeli határ alatt is felvetődött.

Az újfajta mérőeszközök fejlesztése "kiemelt fontosságú" osztályozást kapott, de eddig nem hangzott el a várva várt bejelentés a rendszer bevethetőségéről.
  
A különböző technológiákon alapuló módszereket a Negev déli részén ásott alagutak fölött tesztelik. Az alagutak mérete és minősége hasonló a Hamasz által ásottakéhoz.

A kutatást és a próbákat külföldi geológusok és biztonsági szakértők is segítik.

A Honvédelmi Minisztériumban a projekt egyik felelőse röviden így foglalta össze a kísérletek állását: "Működik, de a jelzések megbízhatósága még nem száz százalékos."

Részletes információt nem közölnek. ◙

FORRÁS: Reuters, Jediot Ahronot

1 megjegyzés:

  1. A nácik is ilyen technológiát fejlesztettek ki a varsói felkelés leverésére...

    VálaszTörlés