Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2015. november 24., kedd

Netanjáhu: nem lesz település-befagyasztás ♦ Terror alatt nem tárgyalunk

Kerry és Netanjáhu kedden Jeruzsálemben
Fotó: Alex Kolomowiski

Diplomáciai forrás szerint Binjamin Netanjáhu miniszterelnök kedden reggel kijelentette az Izraelben látogató John Kerry amerikai külügyminiszternek: a palesztin építkezési projektek engedélyezéseit a nyugati-parti zsidó település-blokkokban történő izraeli építkezések nemzetközi jogi elismeréséhez köti. 

Fenti forrás tele azt is kiszivárogtatta, hogy a Kerryvel való találkozó alkalmával Netanjáhu kijelentette: Izrael sem most, sem a jövőben nem fogja befagyasztani a lakásépítést a zsidó lakosság számára az úgynevezett “Területeken”, vagyis Júdeában és Somronban (Ciszjordánia).

Netanjáhu hangsúlyozta az Egyesült Államok külügyminisztere előtt, hogy mindaddig, amíg a terror tart, Izrael nem folytat tárgyalást a Palesztin Autonómiával. A palesztin lakosság normális gazdasági és biztonsági életviteléhez való visszatérés feltétele az erőszak beszüntetése és a nyugalom visszaállítása. Amennyiben ezt sikerül elérni, Izrael támogatni fogja a palesztin ipari és üzleti kezdeményezéseket.

A forrás azt is hozzátette, hogy Netanjáhu a két hónapja tartó erőszakhullámért a palesztin közösségi média szervezett uszítását tartja felelősnek, amely főképpen a Templomhegyet használja ürügyként, és amely uszításban a Palesztin Autonómia aktív szerepet vállal.

John Kerry külügyminiszter keddi, Jeruzsálemben tartott sajtótájékoztatóján elmondta: sehol nem lehet úgy élni, hogy az embernek az utcán tartania kelljen késsel, ollóval való támadástól, vagy elgázolástól.

"Izraelnek minden joga megvan rá, hogy megvédje magát, és ez egyben kötelessége is" – mondta John Kerry. 

3 megjegyzés:

  1. Miért írsz ilyet már te is, hogy "Izraelben látogató"?! Kezdesz elfelejteni magyarul, vagy mi?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztos egy másik megfogalmazás is a fejében volt. Előfordul az ilyesmi a híroldalakon.
      A hvg-t magyarok írják és hemzsegnek a portáljukon a hibák!

      Törlés
  2. A terror 70 éve tart, szerintem még kitart újabb 70 évig !

    VálaszTörlés