Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2016. május 25., szerda

Aláírták a koalíciós egyezményt ♦ "Olyanokat mondtunk, amiket nem kellett volna" ♦ Lieberman felelősségteljes biztonságpolitikát ígért ♦ Netanjáhu: továbbra is nyitva a kapu a Cionista tábor párt előtt


Az éjjeli órákba nyúló tárgyalás után Binjámin Netanjáhu miniszterelnök és Avigdor Lieberman, a Jiszráél Béjténu párt vezetője szerda délelőtt aláírták a koalíciós egyezményt. Az új összetételű Netanjáhu-kormány immár 61 helyett 66 képviselői támogatással folytathatja tevékenységét.

Lieberman követelése végül csak részben teljesült: nem csak a volt Szovjetunió területéről, hanem valamennyi 1990 után alijázott nyugdíjas emelést kap.

Az erre a célra követelt összegnek Kachlon pénzügyminiszter kevesebb, mint a felét, 1.4 milliárd sékelt engedett, és további 150 millió sékelt szociális lakásokra és lakhatási támogatásokra.

Elvben ezt 66 képviselő támogatná, azonban Naftali Bennett, a nemzeti-vallásos Bájit Jehudi párt vezetője kilátásba helyezte, hogy amennyiben Netanjáhu nem nevez ki egy katonai közvetítőt, aki háborús helyzetben állandó kapcsolatot tart a kabinet tagjaival, nem fogja támogatni a kormányváltozást.

Bennett egy közvetítő hiányában látja a 2006-os második libanoni háború, valamint a 2014-es Cuk ejtán hadművelet számos hibájának a forrását. Utóbbiról azt állította, hogy egy egyhetes hadműveletet helyett a Cáhál, az Izraeli Hadsereg 51 napig tartó háborúba bonyolódott, ami számos fölösleges halálos áldozatot követelt. 

A sokak által szélső jobboldaliként megítélt Lieberman az aláírást követő sajtóértekezleten kijelentette, hogy Izrael biztonságpolitikája felelősségteljes és kiegyensúlyozott lesz, és követendő célként nevezte meg a körzeti béke tárgyalásos úton történő elérését.

Netanjáhu ugyancsak hitet tett a békefolyamat előmozdítása mellett.

"Köszöntöm Avigdor Liebermant és frakcióját, mint a koalíció fontos részvevőjét. Értékelem gyakorlatát, a múltban együtt munkálkodtunk Izrael népének a biztonságán és jólétén" – mondta a miniszterelnök, majd, célozván múltbeli konfliktusaikra, hozzátette: "Nem titok, hogy voltak nézeteltéréseink, a politika már csak ilyen. Mindkét részről elhangzottak olyan szavak, amelyeknek nem kellett volna elhangzaniuk. Mostantól azonban kéz a kézben lépünk előre".

Netanjáhu egyúttal biztosította a legnagyobb ellenzéki pártot, a Chájim Herzog-vezette Cionista tábort, hogy továbbra is nyitva áll az út a csatlakozáshoz, hogy egy szélesebb nemzeti egységkormány vállalhasson felelősséget Izrael népének biztonságáért és jövőjéért. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése