Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2016. július 28., csütörtök

Sikeres próbarepülés az F35-ös "lopakodó" vadászgéppel ♦ Az első két gép decemberben érkezik Izraelbe


Öt héttel az Izraeli Légierő első F35 tipusú "lopakodó" – radar által nem bemérhető – vadászgépének ünnepélyes átadása után sikeres próbarepülést hajtottak végre a Földkerekség jelenleg legmodernebb, legnagyobb teljesítményű gépével.

A próbarepülésre az Egyesült Államok déli részén került sor. 

Az első két gép a tervek szerint decemberben érkezik az országba. A Légierő évenként hat-hat gépet vesz át: a gyártó, a texasi Lockheed Martin légiipari vállalat a következő években összesen 19 darab  F35-öst szállít.

A harci gépekben a legutolsó szónak számító tipus annyira új, hogy félig-meddig még kísérleti stádiumban van: az Izraelnek szállítandó második példány még gyártás alatt áll!

Az első gépek Izraelbe érkezéséig a kijelölt pilóták szimulációs célprogramokon gyakorolják a vezetést. 

Az Izraelnek szállítandó F35 gépeket ideérkezésük után különleges, izraeli számítástechnikai eszközökkel (fedélzeti komputerekkel) és a programokat végrehajtó elektronikával látják el, amelyeket az itteni speciális igények figyelembe vételével fejlesztettek ki.

Az F35i (az "i" Izraelt jelzi), "Adir" (óriás) tipusnevű gép elvileg légvédelmi rakétákkal védett területen is bevethető lesz. ◙

FORRÁS: ynet, a Jediot Ahronot napilap internetes hírportálja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése