Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2016. augusztus 26., péntek

Szombatot gázol a vasút... Elengedhetetlen munkák?


Méir Lau volt országos főrabbi, jelenleg Tel Aviv főrabbija szerint "durva lábbal tapossák a Szombatnap szentségét", amikor szombatonként – amikor nincs tömegközlekedés, vasúti sincs – karbantartási és egyéb munkákat végeznek a síneken és a forgalmi jelzőberendezéseken.

Mose Gafni képviselő – Jáhádut háTorá (Tórahű Zsidóság) párt – is súlyos kifogást emelt a Rákevet Jiszráél (Izraeli Vasutak) döntéshozói ellen, akik előírták a szombati munkálatokat.

"Véletlenül jutottak tudomásunkra a javítási munkák a Ben Gurion repülőtér alatti vasútállomáson és másutt az országban. 

Megkeresésünkre a rendőrség felelősei azt állították, hogy e munkálatok elengedhetetlenek a vasút működéséhez. Számomra viszont ez a kipát viselő rendőrfőnök (Roni Alseich rendőrtábornok, a szerk.) akkor se lenne megbízható, ha egyenesen strájmlit viselne (az ultraortodox zsidók prémes fejfedője, a szerk.)" – nyilatkozott Gafni az Izraeli Rádió BÉT adója péntek déli hírműsorában. 

Vallásos miniszterek és Kneszet-képviselők csütörtök este Netanjáhu miniszterelnökhöz címzett levélben helyezték kilátásba, hogy amennyiben nem függesztik fel a szombati munkákat, a SASZ és a Jáhádut háTorá párt 13 tagja elhagyja a 67 képviselővel kormányzó szűk koalíciót, ami a jelenlegi, negyedik Netanjáhu-kormány végét jelentené.

A miniszterelnök pénteken levélben biztosította az érintetteket, hogy a legtöbb szombati munkát abbahagyják, de a biztonságot érintő projektek – így a Hasalom állomáson, az Ajalon autósztráda és a sínek találkozásánál és a Ben Gurion repülőtér alatt – szombaton is folytatódnak.

Az Izraeli Vasutak fennállása óta a legdinamikusabb fejlesztési fázisa előtt áll: a közeljövőben tervezik átadni a Tel Aviv – Jeruzsálem gyorsvasutat, és folyamatban van az Eilatig vezető, illetve a Galileát nyugat-keleti irányban a Kineretig átszelő vonal építése. ◙

1 megjegyzés:

  1. Végülis meg lehet oldani, hogy a Sábesz kimenetele után se lehessen utazni, majd a Jáhádesz HóTójre elintézi. Barmok.

    VálaszTörlés