Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2017. augusztus 4., péntek

A hétvége hírei


Egész Izrael imádkozik Niv Gil (42) életéért, akit szerdán, Javne város szupermarketjében szúrt hátba egy 19 éves palesztin beszivárgó, a Hebron közelében fekvő Jatta község lakosa. A szupermarket üzletvezető helyettese életveszélyes sérüléseket szenvedett. Állapotát két, többórás műtét után sikerült stabilizálni, de még nincs túl az életveszélyen.
► Csütörtökön a rendőrség őrizetbe vette a múlt szombaton rablás gyanújával üldözött, és menekülés közben lelőtt jaffai arab fiatalember bátyját, aki ugyancsak gyanús a rablásban.  A letartóztatást követően Jaffán több száz fős arab  tömeg randalírozott a tengerpartra vezető Jefet úton: autóabroncsokat égettek, szemetesládákat gyújtottak fel és kirakatokat törtek be. A rendőrség megütközött a demonstrálókkal, többet közülük őrizetbe vettek. Estére helyreállt a nyugalom.
► Újabb fellebbezés helyett büntetésének enyhítéséért folyamodott a vezérkari főnökhöz Elor Azaria, akinek a februárban hozott másfél éves letöltendő börtönbüntetését vasárnap a katonai ügyészség helyben hagyta. Gadi Eisenkott vezérkari főnök a napokban csak annyit mondott, hogy amennyiben a “lövő katona” kegyelemért folyamodik, akkor ő a kérést mérlegelni fogja.
► II. Abdallah, Jordánia királya látogatásra készül Mahmud Abbásznál, Ramallában. A mindössze néhány órás eseményre a Jediot Achronot vezető izraeli napilap értesülése szerint valószínűleg hétfőn kerül sor.
► Augusztus végén izraeli látogatásra készül Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára. A látogatás magában foglalja a Palesztin Autonómiát, a főtitkár a Gázai-övezetbe is szeretne eljutni. Danny Danon, Izrael ENSZ-nagykövete örvendetesnek nevezte a hírt.
► Tönk szélén a “Teva” gyógyszeripari konszern. Az óriáscég a legutóbbi negyedévben 6 milliárd dollárnyi veszteséget könyvelt el. Az új vezetőség kénytelen lesz megválni 7000 alkalmazottjától, közöttük 350 izraelitől, és kivonulni 45 országból. A vállalat részvényei Izraelben 17.8 százalékkal, Amerikában 25 százalékkal zuhantak.
► Csütörtökön délután a vallásos többség tiltakozása ellenére húszezer résztvevővel megtartották Jeruzsálemben a meleg – leszbikus – transznemű közösség „Büszkeség” felvonulását. Az útvonal érintette azt a pontot, ahol az 1995-ös felvonulás során egy ultraortodox férfi halálosan megsebesítette Sira Banki 16 éves lányt. 
► Bár Netanjáhu kijelentette, hogy támogatná a terrorista gyilkosok halálbüntetését, a katonai ügyészség nem szándékozik halálos ítéleteket hozni. Izrael Állam fennállása óta csak egyetlen esetben hoztak ilyen ítéletet, éspedig Adolf Eichmann náci főbűnös ellen, 1962-ben. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése