Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2015. október 31., szombat

Kutyaharapást a szőrével? Német katonák kaptak kiképzést Izraelben városi gerillaharcra

Németország hadserege, a Bundeswehr mintegy száz katonája vett részt a Cáhállal, az izraeli hadsereggel közös hadgyakorlaton.

A három hétig tartó, a napokban véget ért gyakorlatot a negevi Ceélim kiképző központban tartották.

A délvidéki kiképzőközpontot úgy alakították ki, hogy abban sűrűn beépített terepen való harcászatot lehessen gyakorolni. Ennek érdekében a palesztin menekülttáborokhoz hasonló „kaszbákat” építettek fel.

A speciális kiképző központot tíz évvel ezelőtt, a második intifáda után hozták létre keresett, rejtőzködő terroristák elfogására, illetve a tervezett akcióik meghiúsítására.

A német katonák ilyen irányú kiképzése nyilván összefüggésban áll a ténnyel, hogy ez év eleje óta több, mint félmillió, zömükben arab országból érkezett migráns érkezett Németországba, ami egyre súlyosabb biztonsági kockázatot jelent. ◙

Orosz utasszállító gép zuhant le a Szináj-félszigeten ♦ Az ISIS-hez csatlakozott helyi terroristák vállalták a gép lelövését

Szombaton reggel a Szináj-felsziget fölött lezuhant egy Airbus A-321-es típusú orosz utasszállító repülőgép, amelynek fedélzetén 224 főnyi utas és személyzet volt.

A gép a kora reggeli órákban Sarm el-Sejkből szállt fel Szentpétervár felé.

A gép roncsait a félsziget északi részén, El-Aris közelében találták meg. A roncsok vizsgálata után az egyiptomi hatóságok közölték: túlélőket nem találtak.

A géppel felszállása után 23 perccel szakadt meg a rádiókapcsolat, amikor a pilóta kényszerleszállási engedélyt kért egy közeli repülőtéren.

A katasztrófa okait az egyiptomi hatóságok technikai meghibásodásban jelölik meg, de szombaton délután a Szináj félszigeten garázdálkodó iszlámista terroristák közölték: ők lőtték le az utasgépet bosszúból, amiért Oroszország támadja az ISIS-t Szíriában. 

A közlést mind Egyiptom, mind Oroszország valótlannak tartja. Az azonban tény, hogy a félsziget légterét egyelőre minden külföldi légitársaság messzire elkerüli. 

2015. október 30., péntek

A legnagyobb géppark-bővítés az El Al fennállása óta: kilenc „Dreamliner” gépet vásárol 1.25 milliárd dollárért


Izrael nemzeti légitársasága, az El Al 1948-as megalakulása óta a legnagyobb tranzakciót ütötte nyélbe, amikor kilenc darab Dreamliner gépet vásárolt az amerikai Boeing vállalattól. Ez a gazdaságosan, kiváló hatékonysággal működő géptípus a közép- és hosszútávú járatokra alkalmas.

A beszerzés hivatalos aláírására csütörtökön került sor, amelyen egyebek között részt vett Ray Conner, a Boeing utasszállító repülőgépgyárának az elnök-vezérigazgatója, David Maimon, az El Al légitársaság vezérigazgatója és Jiszráél Katz  közlekedésügyi miniszter.

A „bevásárlás” összértéke egy és negyedmilliárd, vagyis 1250 millió dollár.

Az El Al ezen kívül lizingel (kölcsönbérletbe vesz) hat darab Boeing 787-8 és 787-9 tipusú sugárhajtású gépet is, amelyek mind az üzemanyag-felhasználásban, mind a repülési biztonságban, mind pedig az utazóközönség kényelmes szállításában elsőrangú paraméterekkel rendelkeznek.

Valamennyi fent említett géptipus a legújabb technológiával készült, szemet gyönyörködhető belső kiképzéssel és különleges kényelmi szolgáltatásokkal rendelkeznek.

Jiszráél Katz közlekedésügyi miniszter bejelentette, hogy a Haifa közelében lévő Ramat David katonai repülőtér polgári reptérré történő átalakítása folyamatban van. Az Eilat tőszomszédságában épülő, vadonatúj Timná – Ramon repülőtér építése is jó ütemben halad, így Izraelenek egy helyett nemsokára három, sugárhajtású gépeket fogadni képes nemzetközi repülőtere lesz. ◙

2015. október 27., kedd

Nem szűnnek a kődobálások ♦ Netanjáhu visszavonná 80 ezer kelet-jeruzsálemi palesztin tartózkodási engedélyét

SUÁFÁT: SZÓRAKOZIK AZ IFJÚSÁG...

Binjámin Netanjáhu miniszterelnök két héttel ezelőtt egy minisztertanácson felvetette annak a lehetőségét, hogy megvonják több tízezer kelet-jeruzsálemi palesztin arab lakos izraeli tartózkodási engedélyét.

Suáfát, Dzsabel Mukabber és más kelet-jeruzsálemi negyedek lakosai szűnni nem akaró kő- és gyújtóbomba-dobálással zavarják a városi közlekedést, rendszeresen támadják a jeruzsálemi villamos szerelvényeit, és több véres terrorcselekmény elkövetői is innen indultak ki.

Az önkormányzati hatóságok a közelmúltban előregyártott betonblokk-válaszfalakat helyeztek el e negyedek határában.

A tartózkodási engedély megvonása a legagresszívebb lakosságú Suáfát menekülttáborát és Kafr Akab negyedet érintené. Mindkét negyed Jeruzsálem önkormányzati határain belül fekszik.

Netanjáhu szerint meg kell vizsgálni annak a lehetőségét, hogy a renitens lakosság tartózkodási engedélyét felülvizsgálják. A kormányfő a kérdés megvitatását indítványozta, egyúttal felvetette további rendőri és katonai erők állomásoztatását a problémás negyedekben.

Az ellenzék, de a kormány-koalíció egyes képviselői szerint is a válaszfalak, amennyiben huzamosabb időn át a helyükön maradnak, “felszeletelnék” Jeruzsálemet, és az 1967-ben egyesített főváros megint zsidó és arab részekre tagolódna.

Az elgondolás, ha Netanjáhu kitart mellette, a Kneszet elé kerül, mint törvényjavaslat, amely egykönnyen nem kapná meg a szükséges többséget. Ezenkívül a Legfelsőbb Bírósághoz is folyamodhatnak a terv ellenzői, és a nemzetközi visszhang is kedvezőtlen lenne. ◙

Két nappal a vihar után: 8000 háztartásban még mindig nincs villany

Kedden reggel, két nappal a rendkívül heves vasárnapi eső- és szélvihar után nyolcezer háztartásban még mindig nincs elektromosság-szolgáltatás. Az érintett terület Ráánáná, Kfár Szábá, Natanja és a Sáron-körzet más települései.

A Chevrát Chásmál, az izraeli elektromos áramszolgáltató társaság technikusai keddre virradó éjjel is dolgoztak a megrongálódott távvezetékek javításán.

Ennek ellenére Ráánáná és Kfár Szábá önkormányzatai és civil szervezetek kormányszintű kivizsgálást szorgalmaznak a Chevrát Chásmál mulasztásainak a kivizsgálására. ◙

2015. október 26., hétfő

Jordániai ötlet: zárt televíziós ellenőrzés a Templomhegyre ♦ Kerry mellette, Netanjáhu elfogadja, a palesztinok ellenzik

John Kerry, az Egyesült Államok külügyminisztere és Abdallah jordániai király szombaton Ammanban egyezségre jutottak, mely szerint a Templomtéren – arab elnevezése szerint a “Mecsetek terén” – éjjel-nappal működő zárt láncú kamerás megfigyelő rendszert telepítenek, avégből, hogy megállapítható legyen, hogy a térségre látogató zsidók imádkoznak-e, vagy sem. Jelen szabályok szerint ugyanis ez az egyetlen korlátozás zsidók számára.

Netanjáhu beleegyezett a megoldásba, remélve, hogy ezzel leszerelheti, vagy legalább enyhítheti  a hetek óta tartó "Izrael meg akarja változtatni Mecsetek tere status-quo-ját", és "a zsidók le akarják rombolni az El Aksza mecsetet" szövegezésű hisztériakeltést.

Rijád al-Malki, a Palesztin Autonómia külügyminisztere csapdának nevezte a Templomhegyen elhelyezendő biztonsági kamerákat. Számára ugyanis nyilvánvaló, hogy a palesztin arab zavargók nem érdekeltek a csend és nyugalom visszaállítására, éppen ellenkezőleg. Az izraeli rendfenntartó hatóságokat viszont szerinte – nem is alaptalanul – éppen a felállított kamerák felvételei segítenék, hogy azonosítsák és elfogják a kő- és petárda-dobálókat. Mi több, konkrét bizonyíték is lenne Izrael kezében, hogy ki is kezdeményezi a konfliktust a szenthelyen.

Hétfőn a jordániai székhelyű Wakf, a Templomtér ellenőrzésére meghatalmazott muzulmán hitbizomány palesztin emberei kamerákat próbáltak felszerelni a Mograbi-feljáró bejáratához – ők azzal a szándékkal, hogy szemmel tarthassák a Templomtérre feljutni szándékozókat. Az izraeli biztonsági emberek ezt megakadályozták A rendőrség nem nyilatkozik az ügyben.

Izrael igyekszik nyomon követni a Facebook, a Twitter és a többi szociális háló megfigyelésével a palesztin – és az izraeli arab – közhangulat alakulását. Ma már egyre egyértelműbb, hogy a palesztin fiatalság semmibe veszi a Palesztin Autonómia 80 éves elnökét és korruptnak tartott vezetését, és egyre nagyobb arányban szimpatizál a Hamasz ideológiájával, amely megalkuvást nem ismer, de valós megoldást sem kínál.


Fontos körülmény, hogy az orthodox izraeli főrabbinátus halachikus megfontolásokból szigorúan tiltja, hogy zsidók egyáltalán felmenjenek a Templomtérre, minthogy a keresztény időszámítás szerinti 70. év óta, amióta a Második Templom istenszolgálata megszűnt, a nép nem tekinthető rituálisan tisztának a Szentély és az oltár helye megközelítésére.

héber és angol nyelvű tiltást jelző tábla ott látható a Mugrabi-feljáró előtt. Egyes nemzeti-vallásos rabbik azonban kibúvót találtak, és az utóbbi hónapokban az ezen áramlathoz tartozó zsidók fellátogatnak a Templomhegyre. ◙

Hétfő reggel, a vihar másnapján még hatvanezer háztartásban nincs villany ♦ Követeléseik alátámasztására szabotálnak az Elektromos Művek dolgozói?


A vasárnap országszerte tomboló vihar jelentős károkat okozott a Chevrát chásmál, az izraeli Elektromos Művek távvezetékeiben. A vihar másnapján, hétfő reggel még 60 ezer háztartásban nincs villany, ami tűrhetetlen helyzetet jelent Tel Aviv, Ramat Gan és a Sáron-körzet (Herzlia, Ramat hasaron, Ráánáná és más kisebb települések) lakosainak.

Reggel még 300 távvezeték és nagyfeszültségű vonal javításán dolgoztak a technikusok.

Jiftách Ron-Tál, a Chevrát chásmál elnök-vezérigazgatója a rádió hétfő reggeli műsorában délre ígérte, hogy valamennyi háztartás vissza lesz kötve az áramszolgáltató hálózatba.

Ron-Tál közölte: úgy látja, hogy az alkalmazottak "bizonyos mértékben" kihasználják a szituációt bérköveteléseik alátámasztására, és akadályozzák a javító csoportok kiszállítását az egyes helyekre. A szakszervezet rendkívüli külső vállalkozók mozgósítását sem teszi lehetővé.

Miki Cárfáti, az Elektromos Művek szakszervezeti vezetője ugyanabban a műsorban elmondta: már a múltban figyelmeztette a vezetőséget, hogy jelenlegi politikája veszélyezteti a hibajavítások hatékonyságát. Ugyanakkor hozzátette, hogy vészhelyzetben az alkalmazottak félreteszik a munkaügyi viszályokat.

Cárfáti elmondta még, hogy a vezetőség terve, melyben 1000 alkalmazottat kíván elbocsátani, a jövőben még nagyobb nehézségeket fog okozni. ◙

2015. október 25., vasárnap

A Hamasszal állt összeköttetésben a Beér Séván katonát gyilkoló izraeli beduin ♦ Áldozatát a központi autóbuszállomás mellékhelységébe követte, ott gyilkolta meg ♦ Miért menekültek a katonák?

BEÉR SÉVA, KÖZPONTI AUTÓBUSZÁLLOMÁS, 2015. OKTÓBER 18 ESTE. 
A "The Jerusalem Post" fotója

A rendőrség vasárnap feloldotta a múlt vasárnapi beér-sévai terrorakció eddig közlési tilalom alatt álló néhány részletét.

A hivatalos vasárnapi közlés szerint nem magányos gyilkos volt Mohand al-Okbi 21 éves izraeli beduin, aki október 18-án, vasárnap a beér sévai központi autóbuszállomáson meggyilkolta Omri Lévi 19 éves katonát.

Al-Okbi, a Beér Sévától keletre fekvő Hura beduin település lakosa nem magányosan, hirtelen felindulásból gyilkolt. Tettét alaposan előkészítette, miután előzőleg hosszú időn át kapcsolatban állt a Hamasz terrorszervezettel.

A nyomozás nyilvánosságra hozott adatai szerint Al-Okbi mobiltelefonja adattárában Hamasz-tagok, fegyverek és emberölésre alkalmas eszközök képei voltak.

A rendőrség letartóztatta Al-Okbi bátyját bűnrészesség és gyilkosság megakadályozásának elmulasztásának a gyanújával. A fivér bizonyíthatóan tudott arról, hogy öccse iszám-hitbeli felfogása radikalizálódott, és hogy beszerzett egy pisztolyt.

A közlés szerint október 18-án, vasárnap este 19:24 órakor Al-Okbi zsebében a nála lévő pisztollyal a McDonald’s gyorsétterem melletti bejáraton belépett a beer sévai központi autóbuszállomásra. Néhány pillanattal később Omri Lévi katona is belépett ugyanott. 

Al-Okbi a katona nyomába eredt, az állomás mellékhelységéig követte őt, majd odabent pisztolyával agyonlőtte a katonát. A halott gépkarabélyát magához vette. Amikor kilépett a mellékhelységből, rendőrökkel találta magát szembe, akik hallották a lövéseket. Al-Okbi sorozatat lőtt a rendőrökre, majd az állomás mögötti szemetes konténerek felé menekült, hogy ott hagyja el az autóbuszállomás épületét.

Út közben azonban a JÁSZÁM (különleges rendőr-járőregység) embereibe botlott, akik felismerték, mint az imént végrehajtott terrorakció végrehajtóját és agyonlőtték.

Holtteste mellett egy kést is találtak, amelyet azonban nem használt.

A lövések hangjára az állomáson elterjedt, hogy nem egy, hanem két terrorista hajtotta végre a lövöldözést, és csak az egyiket semlegesítették. Egy Ziad nevű biztonsági ember rálőtt egy menekülő barna bőrű emberre, akit terroristának vélt. A 29 éves Haptom Zarhum illegálisan Izraelben tartózkodó eritreai menedékkérő súlyosan megsebesült. Néhány dühöngő személy bántalmazta a földön fekvő, tehetetlen embert. Zarhum boncolása kiderítette, hogy halálát a lövések okozták.

Ettől függetlenül a rendőrség letartóztatott négy személyt, köztük a Börtönhatóság két alkalmazottját, akiket azzal gyanúsítanak, hogy részt vettek a sebesült eritreai bántalmazásában.
Több izraeli újság megemlítette, hogy az állomás zárt televíziós kamerái által rögzített felvételek tanúságai szerint a lövések színhelye közelében lévő katonák kifelé menekültek, míg a rendőrök a tettes felé rohantak.

Mielőtt a katonákat gyávasággal vádolnánk, rögzítsünk néhány tényt.

A katonák oldalán vagy hátán, gyakran a katonai “kitbag”, hátizsák mellett lógó M16-os gépkarabély, vagy Gálil rohampuska van, amelyet a szíjról elővenni, betárazni, csőre tölteni hosszú perceket vesz igénybe. 

Ezt a pisztollyal és késsel felszerelkezett terrorista is nagyon jól tudta. A mellékhelységbe gyanútlanul lépő katona könnyű zsákmány volt neki, annál is inkább, mert hátulról támadott.

A rendőrök és a biztonsági emberek viszont oldaltáskás pisztolyt viselnek, amelyet pillanatok alatt üzembe lehet helyezni. 

2015. október 24., szombat

VISSZAÁLLTUNK A TÉLI IDŐSZÁMÍTÁSRA


Október 25-re, vasárnapra virradóra egy órával visszaigazítottuk az órákat, mivel visszaálltunk a téli időszámításra.

A mobiltelefonok, tabletek, laptopok többségénél a szolgáltató végezte el a visszaállítást. 

A téli időszámítás 2016. március 25, péntekre virradó éjjelig fog tartani. ◙

2015. október 23., péntek

Héberül is megszólalt az ISIS


Tevékenysége óta első ízben tett közzé héber nyelvű fenyegető videót a héberül DÁES (דאעש)-nek nevezett ISIS, az "Iszlám Állam".

Az állítólag Damaszkuszban felvett videón a terrorszervezet bosszút hirdet az utóbbi hetekben felszámolt palesztin terroristák haláláért, és kilátásba helyezi egész Izrael elfoglalását.

Az arcát fekete álarccal eltakaró személy jó héberrel beszél, így valószínű, hogy a szervezet soraiban harcoló izraeli arabról van szó.

A hírforrás nem kívánja propagálni a videó tartalmát.

Hírszerzési adatok szerint az ISIS havonta 40 ... 50 millió dolláros jövedelemre tesz szert az ellenőrzött szíriai és iraki területek nyersolaj-eladásából.


FORRÁS: חדשות

2015. október 22., csütörtök

Két palesztin késelt Bét Semesben ♦ Egy 18 éves fiú megsebesült ♦ A rendőr ötven méterről célzott, egy terrorista halott

A KÉSES TÁMADÁS HELYSZINE
Csütörtökön reggel nyolc óra előtt egy 18 éves ultraortodox fiatalembert késelt meg két palesztin arab a Jeruzsálemtől nyugatra fekvő Bét Semes város egy zsinagógájának a bejáratánál. A felsőtestén megsérült fiút a jeruzsálemi Hadassza kórházba szállították. Sebesülése közepesen súlyos.

A palesztinok korábban egy gyerekeket szállító autóbuszra szálltak volna fel, de a megállóban várakozó helyi lakosok ellökdösték őket a jármű közeléből. Ez után próbáltak bemenni a zsinagógába, ahol megtámadták az onnan kilépő fiút.

A lakosok által korábban riadóztatott rendőrök éppen a késes támadás perceiben értek a helyszínre. A palesztinok észrevették a közeledő rendőrautót és menekülni próbáltak. Az egyik rendőr ötven méterről utánuk lőtt. Egyikük a kórházba szállítás után belehalt sérülésébe, a másik a délelőtti órákban kiadott orvosi közlemény szerint életveszélyes állapotban van.

Rendőrségi feltételezések szerint amennyiben nem érkezett volna idejében a rendőrautó, a két palesztin bement volna a zsinagógába és ott vérengzést hajtott volna végre.
A 3. intifáda eddigi mérlege
A zsidó újév, Ros Hásáná előestéje óta csütörtök reggelig bezárólag összesen tíz izraeli és 47 palesztin halt meg, akik közül 26 támadó terrorista volt, 21 pedig az izraeli biztonsági erőkkel vívott tűzharc során vesztette életét. 

Egy további személy, az Izraelben engedély nélkül tartózkodó eritreai migráns a boncolás adatai szerint vagy a beer-sévai autóbuszállomásra behatoló terrorista, vagy a rendőrök lövedékétől halt meg, és nem a pánikban leledző utasok ütlegeitől, akik őt terroristának vélték. ◙

FORRÁS: ynet, inn hírportálok

Jeruzsálem, szerda éjjel: katonák zsidót öltek, mert terroristának vélték

Újabb szerencsétlen tévedés. 
Csütörtökre virradó éjjel Jeruzsálem nyugati bejárata, a "Húrok hídja" (Geser háméjtárim) közelében egy hangoskodó utas autóbuszról leszállva két katonába kötött bele, majd támadólag lépett fel és megpróbálta elragadni egyikük fegyverét. Ekkor a másik belelőtt az ismeretlenbe.
A férfi meghalt. Az elsődleges vizsgálat adatai szerint izraeli személyi igazolvány volt nála, és mentális problémákkal küszködő zsidó polgárról van szó. 

2015. október 21., szerda

Ketten támadtak egy katonalányra – sérülése igen súlyos ♦ Rakéta Gázából – lakatlan terepen ért földet

Szerda délután két óra előtt a Jeruzsálemtől északra fekvő Kikár Ádám településen két palesztin késelt meg egy katonalányt. A sebesültet életveszélyes nyaki sérülésekkel szállították kórházba, ahol több műtéttel az esti órákban sikerült stabilizálni állapotát.

Az egyik terroristát egy közelben álló katonalány agyonlőtte, a másikat menekülés közben elfogták.

A reggeli órákban a Söchem (Nablusz) palesztin város közelében lévő Jichár zsidó településre próbált behatolni egy 15 éves palesztin lány. Miután késsel fenyegette a falu határához érkező katonákat, azok rálőttek. A lányt könnyebb sebesüléssel szállították kórházba.

Este hét órakor a Gázai-övezetből rakétát lőttek ki izraeli területre. A lövedék lakatlan terepen robbant. ◙

Netanjáhu Berlinben Merkellel és Kerryvel találkozik ♦ Ban Ki Mun Ramallában

Binjámin Netanjáhu kormányfő szerdán délben Berlinbe repült. Este megbeszélést folytat Angela Merkel kancellár asszonnyal.

Csütörtökön találkozik az ugyancsak Németországban tartózkodó John Kerryvel, az Egyesült Államok külügyminiszterével. Mindkét megbeszélés homlokterében az Izraelben, illetve a palesztin területeken hetek óta tartó terrorhullám, illetve az az által felvetett problémák megoldása fog állni.

Kedden Netanjáhu Ban Ki Munnal, az ENSZ főtitkárával tárgyalt, ugyanerről a kérdésről. Netanjáhu kifejtette a főtitkárnak álláspontját, mely szerint nem Izrael, hanem éppen a Palesztin Autonómia vezetése az, amely a Templomhegyen megváltoztatta a status-quot, és előidézte a palesztin terrorhadjáratot. Ban Ki Mun elítélte a terrorakciókat, ugyanakkor megjegyezte, hogy a terror nem légüres térben történik, és arra szólította fel Izrael döntéshozóit, hogy a reagálás józan mértékkel történjen.

A főtitkár ma, szerdán Ramallába látogatott, ahol Abu Mázennel találkozik, onnan csütörtökön Ammanba folytatja útját, ott Abdallah király látja vendégül. ◙

Késelés, gázolás a hebroni hegyekben

Kedden délelőtt Hebrontól nyugatra, az 1967-es “zöld határ” palesztin oldalán, Beit Aua (Beit Awwa) község közelében palesztin terrorista késsel támadt egy izraeli tisztre.

Egy közelben álló katona agyonlőtte a támadót. A tiszt könnyen sebesült meg a kezén.

Kedden délben Hebrontól délre, Daharija arab község határában Avraham Aser Hasznu (54), Kirját Árbá lakosa gépkocsiját kövekkel dobálták meg a palesztinok. A vezető kiszált kocsijából, hogy szemrevételezze az okozott kárt. Ekkor elütötte egy palesztin rendszámú teherautó.

A gázoló jármű tulajdonosa az útpadkán, vérbe fagyva hagyta áldozatát, majd jelentkezett a Palesztin Autonómia rendőrségénél, ahol kijelentette, hogy nem szándékosan gázolt. 

Az áldozatot a Mágén David Ádom odaérkezett mentősei hiába próbálták újraéleszteni. ◙

2015. október 20., kedd

Netanjáhu törvényen kívül helyezi az Izraelben tevékenykedő Iszlám Mozgalmat ♦ A Nyugati Fal az El Aksza mecset része?

Binjamin Netanjáhu miniszterelnök a következő napokban törvényjavaslatot nyújt be a Kneszetben, amely megszavazása esetén törvényen kívül helyezi az izraeli arab lakosság, azon belül főként a fiatalság Izrael elleni uszításáért felelős Iszlám Mozgalmat.

A galileai muzulmán arabok körében tevékenykedő Északi Iszlám Mozgalom, és annak vezetője, Ráed Szalach sejk élen jár a hívek Izrael-ellenes izgatásában.


A sejket fenti aktivitása miatt a napokban megakadályozták a loddi Ben Gurion repülőtéren külföldre távozásában.

Netanjáhu a Gázai-övezet határán állomásozó zászlóaljnál tett szemléje alkalmával elmondta: felkéri az Izraelben látogató ENSZ főtitkárt  és a nemzetközi közösség felelős vezetőit, hogy tegyenek az Izrael ellen szőtt vád- és hazugság-áradat leállításáért.

Szavai szerint az utóbbi hetek  terror-hullámát a Palesztin Autonómia, a Hamasz és az Iszlám Mozgalom féktelen és hazug propaganda-hadjárata szítja, amelyek középpontjában az a vád áll, hogy Izrael megváltoztatja a jeruzsálemi Templom-hegy status-quoját (jogállását) és bővíti Júdeában és Somronban a zsidó településeket.

Netanjáhu közölte: nem fagyasztotta be az építkezéseket a “Területeken”, de lassította a fejlesztés ütemét, hogy elkerülje a Biztonsági Tanács Izrael elleni szankcióit.

A miniszterelnököt elkísérte Mose Jáálon honvédelmi miniszter, Gadi Eisenkot vezérkari főnök és több magasrangú tiszt. Netanjáhu dícsérettel emlékezett meg a nehéz és veszélyes feladatot ellátó katonák helytállásáról.

Percekkel távozása után a Gázai-övezet biztonsági kerítésének palesztin oldaláról orvlövészek célozták meg egy járőröző határőr egység katonáit. A katonák időben észrevették a készülődést és tüzet nyitottak a fegyveresekre. Palesztin jelentések szerint az orvlövész sejtnek egy halottja és több sebesültje van. 
Palesztin Autonómia a közeli napokban meg kívánja szavaztatni az UNESCO nemzetközi nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezettel, hogy a Nyugati Fal és az előtte lévő térség az El Aksza mecset része, és mint ilyen, mindenestől muzulmán szenthely, így a zsidóknak semmi köze hozzá. És ezt az UNESCO muzulmán tagállamai segítségével akár el is fogadtathatja. 

És ennek a testületnek a kinyilvánított célja, hogy "megteremtse a civilizációk, kultúrák és emberek közötti, a közös értékek iránti tiszteleten alapuló párveszédhez szükséges körülményeket" (idézet a Wikipédiából).

Nahiszen... 

2015. október 19., hétfő

Beér Séva: terrorista gyilkolt a központi autóbuszállomáson, agyonlőtték ♦ Omri Lévi 19 éves katona a terrorakció áldozata ♦ Lincselés az állomáson ♦ A tettes: izraeli beduin

סמל עומרי לוי הי"ד
Vasárnap este fél nyolc előtt magányos terrorista bejutott a beér-sévai központi autóbuszállomásra. A nála lévő pisztollyal agyonlőtte Omri Lévi 19 éves őrmestert, a Goláni-zászlóalj katonáját, Szdé Chemed mosávból. A halott katona M16-os géppisztolyát elrabolta, és tüzet nyitott az utasközönségre. 

Az állomásról kifelé tartó terroristát agyonlőtték. 
A tettes, mint azt hétfőn reggel nyilvánosságra hozták, izraeli beduin: a 21 éves Muhand al-Okbi, a Beér Séva közelében lévő Hura beduin település lakosa.

Másik szörnyűség is történt.

A rendőrök egy engedély nélkül Izraelben tartózkodó eritreai migránst is meglőttek, második terroristának nézve. Az eritreai súlyosan megsebesült, és a feldühödött tömeg meglincselte. A szerencsétlen ember a kórházban belehalt sérüléseibe.

A Hamasz és az Iszlám Dzsihád üdvözölte a terrorakciót, de semmilyen szervezet nem vállalta érte a felelősséget.

A nyomozás folytatódik. ◙

2015. október 17., szombat

Péntek: Söchemben palesztinok felgyújtották a bibliai József hagyomány szerinti sírhelyét ♦ Idomított kutya kiszagolta a csőbombát Kelet-Jeruzsálemben ♦ Szombat: öt késes támadás, négy terrorista halott ♦ Tűz pusztított a “Dán” autóbusztársaság garázsában

Pénteken reggel, a palesztin szervezetek által meghirdetett "Harag napja" bevezetéseként Söchemben (Nablusz) felgyújtották a bibliai József hagyomány szerinti sírhelyén berendezett emlékhelyet.

Ugyancsak pénteken, a kelet-jeruzsálemi Iszauija arab negyed bejáratánál az őrséggel szolgáló idomított kutya elrejtett csőbombát szagolt ki. A bombát tűzszerészek hatástalanították.

Szombaton kora reggel a Hebron tőszomszédságában lévő Kirját Árbá városban reggeli imából hazatérő helyi lakost támadott meg késsel egy palesztin. A megtámadott fegyverét használta és lelőtte a 18 éves támadót.

Valalmivel később, ugyancsak Hebronban, a Máchpélá-szenthely közelében határrendőr-lányra támadt késsel egy palesztin lány. M. tizedes a kezén sebesült meg, amikor elhárította a nyaka felé irányzott szúrást, míg a másik kezével előre kibiztosított fegyverével agyonlőtte a támadót, a mindössze 16 éves Bijan Asszilát.

"A harcos a tőle elvárható módon cselekedett. Az utóbbi időben egymást követő támadásokat élünk meg a biztonsági erők és civilek ellen. Megfelelően képzett erőink és éber, határozott civilek rövid időn belül véget vethetnek a lázadásnak" – mondta Uzi Lévi, a rendőrség parancsnoka Júdeában és Somronban.

Határrendőr-kordon választja el Hebron zsidó lakosságú Kirját Árbá városát és az arab lakosságú Hebron negyedeit, különös tekintettel a kettő közötti "varratban" lévő Máchpelá szenthelyre. A hebroni arabok állandó jelleggel kísérelnek meg támadásokat a határrendőrök ellen. 

Jeruzsálem vegyes lakosságú Armon Hanaciv negyedében Uri Nuriel, 31 éves helyi lakos reggeli kerékpáros túráját végezte, amikor felfigyelt egy arab fiatalemberre, aki furcsán tartott táskát vitt. A kerékpáros figyelmeztette a közelben állomásozó határrendőröket, akik megtalálták a fiatalembert és igazoltatták.

Muataz Ahmad Awisat, 16 éves palesztin arab, a kelet-jeruzsálemi Dzsabel Mukabber lakosa igazolványával együtt előhúzott egy nagy kést és megpróbálta leszúrni a határrendőrt, aki gyorsan reagált, és lelőtte a támadót. A határrendőr könnyebben megsebesült a kezén.

"Semmi különöset nem tettem, csak éber voltam. Azt tettem, amit mindenkinek tennie kell ezekben az őrült időkben" – mondta Nuriel.

Szombaton este újabb késelési próbálkozás volt Hebronban, ahol egy határrendőr közepesen, támadója életveszélyesen megsebesült és a kórházban belehalt sérülésébe.

Ugyancsak szombaton este a Jeruzsálemtől északra fekvő Kalandia ellenőrzőpontnál késes támadás történt. A támadóra a határrendőrök rálőttek, sebesülése súlyos.

A két hete tartó nyugtalanság eddig hét izraeli és 39 palesztin életét követelte.

Az Egyesült Államok fokozza erőfeszítéseit, hogy megpróbálja helyreállítani a rendet a régióban. John Kerry külügyminiszter telefonon beszélt Binjámin Netanjáhu miniszterelnökkel és Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, hogy megvitassák, hogyan lehetne véget vetni az erőszakhullámnak.

Kerry és Netanjáhu a jövő héten Németországban találkoznak. 

Szombat este tűz pusztított a "Dán" autóbusz-társaság ramat-gani garázsában, az Ájálon bevásárló központ mögött. A tüzet eloltották, 39 autóbusz leégett. A kárt 30 millió sékelesre becsülik. A rendőrség gyújtogatás nyomait vizsgálja. ◙ 

2015. október 14., szerda

Késes terrorakció a jeruzsálemi központi autóbuszállomásnál – a terroristát lelőtték, egy sebesült

Szerda este háromnegyed hétkor a jeruzsálemi központi autóbuszállomás előtt palesztin terrorista megszúrt egy autóbuszra váró 72 éves asszonyt.

A sebesült asszonynak sikerült felkapaszkodnia egy autóbuszra. A buszvezető, felmérve a szituációt, a merénylő arab előtt bezárta az ajtót. A menekülő támadót egy rendőr utolérte és lelőtte.

A megszúrt asszony közepes sérülést szenvedett. Állapota az este nyolc órai televíziós híradó tudósítása szerint kielégítő.

Órákkal korábban egy, az izraeli egyenruhához hasonlító öltözetet viselő fiatal palesztin keltette fel a biztonsági őrök figyelmét. Amikor felszólították, hogy igazolja magát, kést rántott. Ekkor a hozzá legközelebb álló biztonságis lelőtte.

A palesztinok állítása szerint 14 éves fiúról van szó, akit – szavaik szerint – az izraeliek egyszerűen kivégeztek. 

Sürgős kormányintézkedések a palesztin terror visszaszorítására

A biztonsági kabinet kedd esti ülésén egy sor intézkedést hagyott jóvá, amellyel a kormány az utóbbi hetek palesztin terrorhullámát tervezi elfojtani.

Az egyik legfontosabb intézkedés a terroristák jeruzsálemi lakhatási engedélyének a megvonása, tekintettel arra, hogy az utóbbi időben elkövetett terrorakciók és -kísérletek elkövetőinek 80 százaléka kelet-jeruzsálemi lakos volt, akiknek jórésze kék személyi igazolvánnyal rendelkezik, s mint ilyen, szabadon közlekedhet az országban.

A legfontosabb intézkedések:
• A kabinet felhatalmazta az izraeli rendőrséget, hogy biztonsági megfontolásai alapján zárlatot rendeljen el kelet-jeruzsálemi arab városrészekben.
• Terroristák otthonainak lerombolását követően megtiltják azok újjáépítését.
• Terrorakcióban részt vett személyeket  vagyonelkobzással sújtják.
• Visszavonják terrorakcióban részt vett személyek állandó jeruzsálemi tartózkodási engedélyét.
• Az Izraeli Rendőrség létszámának és aktivitásának jelentős bővítése.
• További 300 biztonsági ember alkalmazása, 80 millió sékeles költségvetéssel, különös tekintettel a közlekedés biztonsága védelmére.
• A kabinet felhatalmazta a rendőrséget, hogy sorait a hadsereg katonáival egészítse ki a városokban és az utakon.
• A kabinet utasította a Cáhált, az Izraeli Hadsereget, hogy haladéktalanul vezényeljen erőket a határkerítések védelmére. Netanjáhu miniszterelnök személyesen adott utasítást a biztonsági kerítés megrongált szakaszainak azonnali kijavítására.

A kabinet szerda délután újabb ülést tart, további, biztonsággal kapcsolatos kérdések megvitatására, beleértve a palesztin uszítás problémáját. ◙

2015. október 13., kedd

Intifáda 3, október 13, kedd: négy támadás, három halott, húsz sebesült ♦ A támadások helyszine: Jeruzsálem, Ráánáná ♦ A palesztin gázolt, majd hentesbárddal gyilkolta a sebesülteket

A hétfői terrorhullámot, három késelés és hat sebesülés után sokkal rosszabb kedd követte.

• Reggel 9 órakor Ráánáná főútvonalán, az Áchuzá utcában egy huszonéves kelet-jeruzsálemi palesztin arab egy autóbuszállomáson beleszúrt egy várakozóba. Egy arra járó férfi rávetette magát a támadóra, kicsavarta a kezéből a kést, és kishíjján agyonverte. A késelő Kelet-Jeruzsálemből érkezett. 
• Reggel 10 órakor ugyanitt újabb késes támadásra került sor. Négyen megsebesültek, egyikük súlyosan. A támadót elfogták. 
(Az annektált Kelet-Jeruzsálem arab lakosainak többsége kék személyi igazolvánnyal rendelkezik, amellyel – ellentétben a Nyugati Part lakosaival – szabadon mozoghatnak az országban.)
• Délelőtt Jeruzsálem Armon Hanaciv negyedében két palesztin felszállt a 78-as autóbuszra, egyikük lövöldözni kezdett, a másik késsel szurkálta az utasokat. A busz sofőrje kinyitotta az ajtókat, hogy az utasok menekülni tudjanak, de az egyik terrorista megsebesítette a sofőrt és bezárta az ajtókat, majd a busszal el akart menekülni. Egy arra haladó izraeli autó vezetője a jármű elé állt, és ezt megakadályozta. A fegyveres terrorista leszállt, és a gépkocsi sofőrje felé tartott, aki visszaült az autóba. A palesztin újra felszállt a buszra, ekkor azonban már a helyszínre érkeztek a rendőrök, akik megállapították, hogy terrorakció folyik, és kívülről rálőttek a két palesztinra. Egyiket megölték, a másikat megsebesítették. Az utasok közül egy 60 éves férfi a helyszínen meghalt, egy másik a kórházban halt bele sebesülésébe.
BAHA ALIAN (22) ÉS BILAL RANEM (23), A KELET-JERUZSÁLEMI DZSABAL MUKABBER LAKOSAI

• A terrortámadás hatására Nir Barkat, Jeruzsálem polgármestere arra kérte a nemzetbiztonsági felelősöket, hogy rendeljenek el teljes zárlatot a főváros arabok-lakta negyedeiben.
• Délben a jeruzsálemi Málchéj Jiszráél úton egy kelet-jeruzsálemi palesztin, az ottani telefontársaság alkalmazottja, szolgálati kocsijával belegázolt várakozó zsidók csoportjába, majd a járműből kiszállva a járdán fekvő sebesülteket hentesbárddal vagdalni kezdte. A barbár gyilkosság egyik áldozata, Jésájáhu Krisevsky rabbi a helyszinen életét vesztette. Egy közelben lévő biztonsági ember agyonlőtte a támadót.
• Déli egy órakor a Haifa melletti Kirját Átá városban egy helyi zsidó lakos megkéselt egy másik, ugyancsak zsidó lakost, akit arabnak nézett.
• Délután öt óra felé több tucat gázai lakos egy napon belül másodszor próbálta áttörni a Gázai-övezet körül létesített biztonsági kerítést és átjönni Izraelbe. A határőrségnek másfél órás küzdelmébe került, amíg könnygázzal és közelharccal visszaszorították őket.
• A Cáhál, az Izraeli Hadsereg 2011 óta folytat évenkénti gyakorlatokat egy harmadik intifáda elfojtására. 
• Este ismét összeült a kormány, hogy a megfelelő lépésekről döntsön a kialakult nemzetbiztonsági válság orvoslására. Binjamin Netanjáhu miniszterelnök kijelentette: addig folytatjuk a küzdelmet az arab terror ellen, ameddig vezetőik rá nem ébrednek, hogy az nem érdemes számukra. 
Határozat született katonák szolgálatba állításáról a jeruzsálemi tömegközlekedési eszközökön és az arab, illetve a zsidó negyedek határvonalán, mindaddig, amíg 300 új biztonsági embert nem tudnak alkalmazni.
• A Mágén Dávid Ádom véradásra kéri fel a lakosságot, egy esetleges nagyobb szabású konfliktus esetére.

2015. október 11., vasárnap

Súlyos terrorakciót hiúsított meg a rendőr ♦ Izraeli arab késelt buszmegállóban várakozókat

Vasárnap reggel 31 éves palesztin arab asszony, Kelet-Jeruzsálem lakosa közelített a Jeruzsálem Óvárosától keletre fekvő Máálé Ádumim bejáratánál létesített ellenőrzőponthoz.

Az ott szolgálatot teljesítő Mose Chén rendőr főtörzsőrmester leállásra szólította fel a gépkocsi vezetőjét, majd miután közölte vele, hogy szabálytalanul közeledik, az asszony műküdésbe hozott egy gázpalackkal összekötött robbanószerkezetet.

A robbanástól Mose Chén az arcán szenvedett égési sérüléseket. A terroristanő kishíján bennégett az autóban: a sebesült rendőr húzta ki és mentette meg életét, miközben figyelmeztette a közelállókat, hogy távolodjanak a kocsitól.

Chén figyelmes közbelépésével és bátorságával súlyos terrorakciót hiúsított meg.
*

Vasárnap este az izraeli Umm el-Fahm izraeli-arab város lakosa késes támadást hajtott végre egy bevásárlóközpont autóbusz-megállójában. A húsz éves izraeli arab autóval érkezett a megálló elé, kiszállt, majd szurkálni kezdte a megállóban várakozókat. Egy 19 éves fiatalember súlyosan, egy 15 éves, egy 20 éves és egy 45 éves izraeli közepesen súlyos sérüléseket szenvedett.

A terrorakcióra Hedera város közelében, egy üzletközpont előtt került sor. A Gán Smuel kibuc tőszomszédságában lévő bevásárlóközpont naponta ezreket vonz. 

Az elkövetőt elfogták és őrizetbe vették. ◙

2015. október 10., szombat

Intifáda 3. verzió ♦ Óráról órára: megütközések a biztonsági erőkkel Jeruzsálem óvárosától a Gázai övezet határkerítéséig, Ramallától Názáretig, Hebrontól Ramléig ♦ A palesztinok gyerekeket visznek a tüntetésekre ♦ Vaskupola Beér Séva mellett

JERUZSÁLEM, ÓVÁROS. FOKOZOTT RENDŐRI JELENLÉT

Szombaton sem volt nyugalom Izraelben. A palesztin arabok ezúttal az izraeli arabsággal karöltve folytatták a rendzavarást. A legsúlyosabb megütközések Jeruzsálem Óvárosában voltak.
• Éjjel egy órakor megszólaltak a szirénák a Gázai-övezettel határos településeken; a rakéta beépítetlen területen robbant.
• A szombatra virradó éjjeli órákban a jeruzsálemi Óvárostól északra fekvő Suáfát menekülttáborában hosszan tartó összeütközésre került sor rendőrök és a tüntető tömeg közt. Egy tüntető a rendőrökre lőtt, a rendőrök viszonozták a tüzet. A fegyveres palesztin reggel belehalt sérüléseibe. A többiek gyújtóbombákat, petárdákat dobáltak. A tüntetők közül többen súlyosan megsebesültek.   
• Reggel 10 órakor Jeruzsálem Óvárosában egy 65 és egy 63 éves ultraortodox zsidót szúrt meg késsel egy 16 éves palesztin. Amikor a közeledő rendőrökre fogta a kését, lelőtték.
• Reggel 10:45-kor kiújultak az összetűzések Suáfátban.
• A déli órákban a Polgári Védelem (Pikud háóref) a gázai fejlemények tükrében úgy döntött, hogy Beér Séva térségében rakétaelhárító Vaskupola-üteget telepít.
• Délután négy órakor az Óváros fala előtt, a Söchem (Damaszkusz) kapunál palesztin megkéselt egy rendőrt. A közelben lévő rendőrök üldözőbe vették és tüzeltek rá, de közben két rendőr az ő lövedékeiktől sérült meg, egyikük súlyosan. A támadót végül agyonlőtték.
• Délután fél ötkor a Söchem-kapu előtt gyanúsnak tűnő palesztin fiatalembert igazoltattak a rendőrök. A palesztin a személyi igazolvánnyal együtt egy kést is előrántott és a rendőrt nyakon szúrta. Társa agyonlőtte a támadót.
GÁZAI TIZENÉVES SZELFIZIK. OLCSÓ JÁTÉK?

• Este fél hétkor Kan Junisz térségében, a Gázai övezet biztonsági kerítésénél  palesztinok megütköztek a határőrökkel. A tüntetők gyerekeket is magukkal vittek, így támadták a határőröket. Egy 13 és egy 15 éves fiú életét vesztette. Később a Gázai-övezet északi részén újabb erőszakos megütközést provokáltak a határőrökkel, itt egy palesztin halottat jelentettek.

• A nap folyamán Ramla, Názáret, Baka el-Garbijje izraeli arabjai zavarták a közlekedést, utakat zártak le, dobálták a rendőrség járműveit. ◙