Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2020. október 15., csütörtök

A zárlat feloldása vasárnaptól: részleges és feltételes


RONNI GAMZU PROFESSZOR: MINDEN EREDMÉNY A ZÁRLATNAK KÖSZÖNHETŐ 

A koronavírus-kabinet csütörtökön délután megszavazta az óvodák, a kisvállalkozások, az éttermi elvitel-szolgáltatások újbóli megnyitását.

Közel 5 órás tanácskozás után a koronavírus-kabinet döntése értelmében vasárnaptól feloldják a gazdaság egyes részeinek zárlatát, miután a napi új koronavírus-fertőzöttek száma az egyhónapos zárlat után 4000-ről 2000 közelébe csökkent.

Vasárnaptól újra kinyithatnak azok a kisvállalkozások, amelyekben nincs félfogadás, kinyitnak az óvodák, engedélyezik az éttermek hazaviteli szolgáltatásait (take away) és a tengerparti fürdőhelyek, nemzeti parkok látogatását is.

A Nyugati Fal előtti térség "kapszulás" elválasztókkal látogatható maximum 2000 személy számára.

Feloldották a lakhelytől egy kilométernél hosszabb távozás tilalmát is.

A tömegközlekedés visszaáll normális működésére, de a járművek legfeljebb a befogadható utaslétszám felét szállíthatják. 

A Ben Gurion repülőtér is visszaáll zárlat előtti üzemére. Aki az úgynevezett "vörös" országokból érkezik, két hetes karanténra kötelezik. (Ennek megítélése egyik napról a másikra változhat.)

Látogatások, szomszédolások: zárt térben legfeljebb 10, szabadtéren legfeljebb 20 személy lehet jelen együtt. 

Az esküvői rendezvényeket továbbra is legfeljebb 20 résztvevővel engedélyezik, ami ellen Árje Der´i belügyminiszter, a szefárd ultraortodox SASZ párt vezetője tiltakozott, mondván, hogy ez a gyakorlatban nem tartható, ezért azt várhatóan meg fogják szegni.

A két méteres távolság és a maszkviselés betartása továbbra is kötelező.

            

Binjamin Netanjáhu miniszterelnök megelégedéssel nyugtázta korábbi döntését, mely szerint a koronavírus-fertőzések múlt havi drámai emelkedése nyomán egy hónapos országos zárlatot vezetett be, és ezt olyan sikernek nevezte, amelyre több európai ország mintaként tekint.

A kormányfő a koronavírus-kabinet ülésén kilátásba helyezte, hogy amennyiben a vírus-fertőzési mutatók ismét romlani fognak, a fokozatos feloldásokat eltörli és visszaállítja a teljes zárlatot.

A zömmel ultraortodox-lakosságú településeken továbbra is magasak a fertőzöttségi szintek, így Ronni Gamzu professzor, a kormány által a koronavírus megfékezésére kinevezett vezető szakértő ajánlására a zárlat intézkedései egyelőre érvényben maradnának: konkrét döntések ezzel kapcsolatban a jövő héten várhatók.

Juli Edelstein egészségügyi miniszter csütörtökön optimizmusáról beszélt és kifejezte reményét, hogy a jövő hét elején további korlátozásokat oldanak fel.

A bevásárlóközpontok (kánjonim) és a nagyobb üzletek megnyitásának a feltételét több miniszter a napi 1000 eset eléréséhez köti, gazdasági szakértők viszont ezek mielőbbi újranyitását javasolják, tekintettel a már eddig elszenvedett milliárdos nagyságrendű károkra. ◙

1 megjegyzés:

  1. Csak azt nem értem, ha mindent a Miniszterelnök Úr döntött el személyesen, ami ehhez az óriási sikerhez vezetett, akkor minek üléseznek a bizottságok órákon át.
    (Én a helyében megköszönném a hozzáértő tanácsadók lelkiismeretes munkáját... Ja, nem is vagyok MiniElnök... :) )

    VálaszTörlés