Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2016. június 19., vasárnap

Angyalok pedig léteznek

Számomra mindenképpen. Előszőr is azért, mert hiszek a Szentírás igaz és hiteles voltában. Másodszor azért, mert minden, de minden ősi kultúra megemlékezik róluk, vagyis az emberi  történet kezdeti szakaszában valamiféle magasabb rendű lények figyelemmel kísérték a Föld bolygó különböző tájain kialakuló értelmes életet.

Megértésükhöz az első állomás: gyorsan felejtsük el a templomokban és művészeti alkotásokon látható libaszárnyas szépfiúkat!
*
Ahogyan a Bibliában megjelennek…
A Bibliában az angyalok Isten küldöttei. A héber angyal, mál'ách – מַלְאָךְ – szó, akár görög αγγελος (angelos) és latin megfelelője, az angelus általános felfogás szerint követ, hírnök, hírvivő jelentésű.
A jó angyalok Isten akaratát adják hírül az embereknek és segítenek rajtuk. Erejükre és hatalmukra nézve magasabb rendűek az embernél.
A Biblia szerint az angyal Isten teremtménye, mál'ách Elohim – מלאך אלהים – semmiféle megkülönböztetett tiszteletet nem követel magának.
Az angyal – מלאך – szó összesen 213 alkalommal fordul elő a héber Bibliában: angyalok jelennek meg Ábrahám előtt, hogy fia, Izsák születését megjövendöljék, vagy Lótnál, hogy kimentsék őt Szodomából.
A szó a héberben hímnemű, és a zsidó hagyomány szerint az angyalok hímneműek.
A Biblia szerint az angyalok teremtett, de a jövőt tekintve örökké létező, megsemmisíthetetlen, természetfölötti szellemi lények, akik Istenhez és az emberekhez hasonlóan személyiséggel, vagyis intelligenciával, a beszédre való képességgel, érzelemmel, akarattal, öntudattal rendelkeznek. Szellem-testük van, de képesek (látszólagos?) fizikai testben is megjelenni a földi szférában, így részt venni földi eseményekben.
Vannak jó és gonosz angyalok; életterüket tekintve a menny és az ég különböző szintjein kívül a Föld felszínén és a Föld mélyében is megtalálhatók.
A Szentírás három főangyal (arkangyal) nevét nyilatkoztatja ki: Michaél (Mihály), Gabriél (Gábriel) és Rafael (Ráfáél) – utóbbi csak Tóbiás könyvében szerepel, amely nem szerepel a zsidó illetve protestáns kánonban.
Az angyalok karához sorolják Lucifert (Hélél ben Sáchárt), aki elbukott, és a gonosz angyalok vezetőjeként Sátánná lett. A Biblia utal arra, hogy az angyalok egyharmadát rántotta magával a lázadásba.
A nevük jelentése:
Michaél: „Ki olyan, mint Isten?”
Gabriél: „Isten hőse”
Ráfáél: "Isten orvosa/gyógyítója/varázslója" (?)
Emberfeletti lények:
kérub, héberül: k'ruv –  כְּרוּב
szeráf, héberül: száráf – שָׂרָף a száráf – שָׂרַף, vagyis ég igéből. A szréfá – שְׂרֵפָה  – égést jelent.
"szent lények", héberül chájot hákódes – חיות הקודש
"ofanim", szó szerint "kerekek", a "szent lények" járművei (?) Ezékiel könyvében, 3. fejezet, 12.  vers:
וְהָאוֹפַנִּים וְחַיּוֹת הַקֹּדֶשׁ בְּרַעַשׁ גָּדוֹל מִתְנַשְּׂאִים לְעֻמַּת שְׂרָפִים. לְעֻמָּתָם מְשַׁבְּחִים וְאוֹמְרִים
Vöháofánim vöhájot hákódes böráás gádol mitnászim löumát szráfim.

Magyarul: És a kerekek és a szent lények nagy zajjal fölemelkednek a szeráfok felé.
A Biblia szerint az angyalok szolgáló szellemi lények, akiket Isten arra teremtett, hogy az ő akaratának engedelmeskedjenek. Az Örökkévaló angyalainak feladata: Isten dicsérete és imádata, parancsolatainak végrehajtása, isteni üzenetek továbbítása, emberek szolgálata, különösen a gyermekek képviselete, védelme. Közreműködnek Isten terveinek és ígéreteinek megvalósításában (például a megváltás hirdetése, az ellenséges erők elleni harc Isten népének oldalán, Isten ítéletének végrehajtása).
A héberül angyalt jelentő mál'ách – מלאך– szó szoros kapcsolatban lehet a munkát jelentő m'láchá –  מְלָאכָה – szóval: vagyis Isten "munkásai", akaratának megvalósítói.
Gonosz angyalok, Sátán:
Hélél ben Sáchár: Ragyogó / Fénylő / Dicsérő, Hajnal fia ; Ezt a héber nevet (Ézs 14:12) fordították le a Szeptuaginta készítői Heószforosznak, azaz Hajnalcsillagnak, ennek latin fordítása pedig a Lucifer név (mindkettő Fényhordozót jelent).
Lucifer lázadása és bukása után új nevet kapott: Sátán, görögül Diabolosz.
(Talán innen van a hasonló jelentésű arab Iblisz név is.)
Sátán (héberül szátán): Vádló, Rágalmazó, Ellenálló, Ellenség, Tévelygő (a szó gyökéből, a szatah szóból)
*
Gondolkozzunk el a Tóra szavain, de nem mint teológusok, hanem mint a 21. század (na jó, mint az 58. század, a zsidó időszámítás szerint az Ádám, a Homo Sapiens alkotása utáni 5776-ban vagyunk) emberei.

Klónozás 1.
Nézzük meg a Tóra egyik legkörülvitatottabb igéjét, a Genezis (Börésit) első fejezetének a 26. versét:
וַיֹּאמֶר אֱלֹהִים, נַעֲשֶׂה אָדָם בְּצַלְמֵנוּ כִּדְמוּתֵנוּ
Vájomer Elohim: náásze ádám böcálménu kidmuténu
Vagyis: Alkossunk embert képmásunkra, hasonlóságunkra.
Így, többesszámban!

Eszerint a korábban teremtett angyalok már részt vehettek az ember – ádám, אדם – megalkotásában (klónozásában?), éspedig a maguk, vagyis az angyalok képmására, akiket Isten úgy teremtett, ahogy az angyalok formálták az embert. A zsidóság egyik alaptétele ugyanis, hogy Isten abszolút és totális szellemi lény, akinek nincs semmiféle alakja!

Klónozás 2:
Ugyancsak a Genezisben, a Tóra első könyvében, a 9. fejezet 3. és 4. verse:
כָּל־רֶמֶשׂ אֲשֶׁר הוּא־חַי, לָכֶם יִהְיֶה לְאָכְלָה; כְּיֶרֶק עֵשֶׂב, נָתַתִּי לָכֶם אֶת־כֹּל׃
אַךְ־בָּשָׂר בְּנַפְשׁוֹ דָמוֹ לֹא תֹאכֵלוּ׃
Kol remesz éser hu háj, láhem jihje löohlám.
Áh bászár bönáfso dámo lo tohélu.

Vagyis: Minden, ami él és mozog, legyen a ti eledeletek. 
Nektek adom mindet, mint a zöld növényt. De húst az őt éltető vérrel együtt ne egyétek!

Ezek szerint az elsőként teremtett, de a Noé nemzedékében az Özönvízzel megsemmisített, eredetileg növényevő  emberfajt húsevővé (vegyesevővé) klónozta át a korábbi alkotást korrigáló Magasabb értelem. Talán ismét az angyalok léptek be. Mert, ugye, a vegyesevő emlősnek teljesen más az emésztőrendszere, azok enzimei, az egész lény hormonjai, és ezernyi mása, mint a növényevőé…

Most pedig olvassuk el szépen Ezékiel látomását, könyvének első fejezetét:
És történt a harmincadik esztendőben, a negyedik hónapban, a hónap ötödikén, mikor én a foglyok közt a Kébár folyó mellett voltam: megnyíltak az egek, és láttam isteni látásokat.
A hónap ötödikén (ez az ötödik esztendeje Jójákin király fogságba vitelének).
Ez volt igazán JHVH beszéde Ezékiel paphoz, a káldeusok földén, a Kébár folyó mellett, és rajta volt JHVH keze.
Látom ám, forgószél jön északról, nagy felhő egymást érő villámlással, amely körül fényesség volt, annak a közepéből pedig mintha izzó érc látszott volna ki, mármint a villámlás közepéből.
És belőle négy lelkes lény (a magyar fordítások indokolatlanul “állat”-nak fordítjáka héber Chájot kifejezést) formája látszott, és emberi formájuk volt!
És mindeniknek négy arca volt, és négy szárnya mindegyiküknek.
És lábaik egyenes lábak voltak, és lábaik talpa mint a borjú lábának talpa, és szikráztak is, mint a simított érc.
És emberi kezek voltak szárnyaik alatt a négy oldalukon. Mind a négyüknek arcai és szárnyai.
Szárnyaik egymás mellé lévén szerkesztve, nem fordultak meg jártukban, hanem mindegyik az ő arca irányában tudott haladni.
És arcuk formája emberi arc, és oroszlánkép mind a négynek jobb felől, és bikaforma mind a négynek bal felől, és sasforma mind a négynek hátul.
És ezek az ő arcaik. És szárnyaik felül kiterjesztve, mindegyiknél két szárny összeért, kettő pedig fedezte a testüket.
És mindegyik arca irányába ment, ahogyan a lélek ment, oda mentek, meg nem fordulva jártukban.
És a lelkes lények közt olyasmi látszott, mint egy égő parázs, amely lángolt, mint a fáklyák, ide s tova futkározva a lelkes lények közt; és a tűznek fényessége volt, és a tűzből villámlás jött.
És a lelkes lények ide-oda mozogtak, mint a villám cikázása.
És mikor ránéztem a lelkes lényekre, hát, egy kerék volt a földön a lények mellett: mind a négy arcuk felől.
A kerekek mintha tarsiskőből készültek volna, és mind a négyüknek ugyanolyan formája volt, és úgy látszottak egybeszerkesztve, mintha egyik kerék a másik kerék közepében volna.
Jártukban négy oldaluk felé mentek és nem fordulnak meg jártukban.
És talpaik magasak voltak és félelmesek, és ezek a talpak körös-körül szemekkel voltak ellátva, mind a négynél.
És mikor jártak a lelkes lények, a kerekek is jártak mellettük, és mikor fölemelkedtek a lények a talajról, fölemelkedtek velük a kerekek is.
Ahová a lélek ment, a kerekek fölemelkedtek és mellettük haladtak, mert a lelkes lények lelke volt a kerekekben.
Ha azok mentek, ezek is mentek, és ha azok álltak, ezek is álltak, és ha fölemelkedtek a földről, fölemelkedtek  a kerekek is mellettük, mert a lelkes lények lelke volt a kerekekben.
És valamiféle mennyezet volt a lények feje fölött, olyan, mint egy csodálatos jégkristály, kifeszítve a fejük felett.
És a mennyezet alatt szárnyaik egyenesek voltak, egyik a másikkal összeérvén; mindegyiknek kettő volt, amelyek befedték innen, és mindegyiknek kettő volt, amelyek befedték amonnan a testüket.
És hallottam szárnyaik zúgását, mint sok vizek zúgását, úgy mint a Mindenható hangját, mikor jártak, zúgás hangját, mint valami tábornak zúgását; mikor állának, leeresztik vala szárnyaikat.
És kiáltás volt a mennyezet felett, amely a fejük felett volt, és ők megállva leeresztették a szárnyaikat.
És a mennyezeten felül, amely a fejük felett volt, valami zafírkő látszott, egy királyi trón formája, és a királyi trón forma felett egy ember formája látszott.
És láttam izzó ércként ragyogni, amelyet mintha tűz vett volna körül derekának alakjától fogva és fölfelé; és derekának alakjától fogva és lefelé olyannak láttam, mintha tűz volna és fényesség vette körül.
Mint amilyen a szivárvány, mely a felhőben szokott lenni esős időben, olyan volt a fényesség körös-körül. Ilyen volt JHVH dicsőségének a formája, és láttam, és arcomra estem, és hallottam egy szólónak a szavát.

A NASA, az Egyesült Államok űrkutatási hivatala egy tudós mérnöke, J. F. Blumrich alaposan áttanulmányozta Ezékiel könyvét. A rakétákat és űrhajókat tervező tudós érdekes következtetésre jutott. Éspedig arra, hogy a héber próféta nem látomást, valamiféle éber álmot látott, hanem valóságos űrhajókat. 2600 évvel ezelőtt!

A leírtakból az amerikai szakértő arra jutott, hogy Ezékiel, a mi Jechezkélünk egy, a mi mostani technikánknál csak valamivel fejlettebb űrhajót látott és annak a legénységével találkozott.
*
"UFÓ" a Templomhegy fölött

Annyian beszélnek UFÓ-król... Harci pilóták a Föld minden sarkában lefényképezték, videóra vették az "angyali" járműveket… Lehetséges volna, hogy az "utolsó időkben", napjainkban ismét beavatkoznak az emberi nem kritikus sorsfordulóiba? ◙

FORRÁS: Héber Biblia, magyar, angol, héber Wikipédia; Magyar Zsidó Lexikon; "saját kútfő"

10 megjegyzés:

  1. Én is hiszek a Szentírásban.Örülök,ha hívő emberek megosztják gondolataikat.

    VálaszTörlés
  2. En viaskodom, ketelyek gyotornek. Jo lenne hinni, jo lenne ha a T-remto kevesbe diszkret
    visszafogott lenne az emberi elfajzasok, gonoszsagok korrigalasaban

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olvasd a Szentírást, nézz a teremtett világra,a természet rendjére,ahogy működik egy tökéletes "elme" által létre hozva,nézd az ember "szerkezetét",- ki alkothatott ilyet,aztán lásd meg Isten ellenségét a sátánt, aki mindezt el akarja pusztítani.Meg fogod érteni, ha igazán keresed Őt és hitre jutsz.

      Törlés
  3. Csak az a veg, csak azt tudnam feledni.... Madach szavaval szolva

    VálaszTörlés
  4. "Mondottam, ember: küzdj és bízva bízzál!"

    VálaszTörlés
  5. Nem tartozom azok közé akik vallási vagy más okból kéesek hinni. Sajnos túl materiális nevelést kaptam, ám van nekem is mint minden embernek egyfajta plyan hite amely se nem vallás se nem hit. Mert én is csak úgy vagyok képes elfogadni a TEREMTÉST, hogy azt egy magasabb inteligenciával rendelkező lény csinálta. Sőt abban is hiszek, hogy ezek a lények(nevezzük őket angyaloknak) igen is köztünk vannak ha nem is állandóan de az emberiség fejlődését igen is nyomon követik és bele is avatkoznak adott esetben. Persze önkéntelen felmerül a kérdés, miért akadékoskodot Lucifer mint angyal miért vonta kétségbe Isten mindenható hatalmát. Ha Madach vagy Dante müvét nézzük, akkor ez valahol egyfajta választási lehetőség is. Vagy maradsz egyfajta Isteni elrendeltetésben, vagy vállalod az örökös küzdelmet, ami valahol Isten elleni küzdelem is egyben. Nem biztos okvetlen az a feltételezés, hogy a TEREMTŐ nem e akarta az általa megalkotott embert az örökös küzdésre is megtanítani, mert mindenhol és mindenkire még az angyalok hadával sem lett volna képes vigyázni és irányítani. Akinek az a véleménye, hogy valamikor majd befognak újra avatkozni az emberiség életébe egészen biztosan jól látja. Kérdés az csupán, mikor? Vagy még mielőtt az emberiség újra egymásnak esik és eljut addig a fokig, hogy megtizedelje magát és csupán csak egy nagyon kis kiválasztott része marad meg, akiket majd egy új technikára egy újfajta életre fog megtanítani. De előfordulhat az a verzió is, hogy akik erre akarnak összefogni, hogy az emberiség nagyobbik hányadát kipusztítsa és ezáltal ők írányítsák a Földet azokat fogja büntetni. Hogyan is szokták mondani? Isten útjai kiszámíthatatlanok.

    VálaszTörlés
  6. nagyszeru cikkm es a lenyeg hogy igaz.koszi

    VálaszTörlés
  7. Angyalok valóban létezö teremtett lények, mindamellett nem az angyalok teremtették az embert, hanem a Mindenható .... És Ö a saját képére teremtették az embert, nem az angyalok képére.... Az angyalok, most hatalomra nézve látszólag magasabb rendüek az embernél, de az eljövendö Isten Országában valamint az azután következö örökkévalóságban ez már nem így lesz..... Az ember lesz nagyobb az angyaloknál, hatalomra és dicsöségre nézve is.... Éppen emiatt is akartak a(z gonosz angyalok) az ember lányaival is keveredni, mert az angyaloknál nincs meg az az egyedülálló képességük a szaporodásra, amint az embernek van....( lásd Énokh könyve, ha màr az apokrifok említésre kerültek a cikkben is),,,,

    VálaszTörlés
  8. ... a jó mindig elbukik , a gonosz diadalmaskodik . ... lásd : /háborúk/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Van egy jó hírem. A végén a JÓ és IGAZSÁG győz. Hiszem, hogy Isten nagyon jót tervezett az emberiségnek.

      Törlés