Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2019. december 8., vasárnap

Négy nap a világ ✧ Egy átlagpolgár lázálma



Ha szerda éjfélig folytatódik a két pártvezér kitartó elbeszélése egymás mellett és nem sikerül működőképes nemzeti egységkormányról megállapodni, a Kneszetet feloszlatják, és új választásokat írnak ki – egy éven belül a harmadikat.
- A Likudban erősödnek a hangok „primaries”, párton belüli előválasztások mielőbbi megtartására. Netanjáhu ellenzi. Nem világos, hogy a párt képviselőinek milyen hányada lenne kész egy drámai változtatásra. A „deadline” közeledtével a Bibihez ilyen vagy olyan okokból közelálló pártvezetők is olyanokat szólnak a sajtó nyilvánossága előtt, hogy fontosabb a párt politikai jövője, mint Netanjáhué.
- A másik tábor sem egységes. A „Kék fehérek” két pártja, a nagy többséget képviselő Chószen leJiszráél – Beni Gantz vezetésével – illetve a Jáir Lapid által alapított, jóval kisebb támogatottságú Jés Átid képviselőinek sok témában eltérőek a nézetei, koalíciós kérdésekben is.
- A „királycsináló” harmadik, Avigdor Lieberman görcsösen ragaszkodik a vallásos pártok mellőzéséhez bármilyen egységkormányban.
- Egy harmadik választás kikényszerítése eddig nem látott bizalmi válságot okozna a nagyközönségben. A márciusban lehetséges Kneszet-választások kiadásai óriási, a közvélemény szerint fölösleges terhet jelentene az államkincstárnak, azaz az adófizetőknek.
- A következő napokban vastagbetűs főcímekre számíthatunk az izraeli lapokban. Mert valamit tenniük kell a jövőnkről döntő politikusoknak, és a nép elégedetlenségével tisztában vannak.
A címben említett „lázálom”:
Ha nem sikerül az egységkormány létrehozása, az utolsó negyvennyolc órában kisebbfajta forradalomra kerülhet sor.
A Likud-képviselőknek a Bibivel elégedetlen része, Gideon Szá´árral az élen kiválik a Likudból (!), és új jobbközép pártot alapít.
Beni Gantz „dobja” a szélsőségesen vallás-ellenes Lapid-féle Jés Átid pártot, a Chószen leJiszráél megállapodásra jut Liebermannal és az új, Szá´ár vezette párttal, esetleg a Jáhádut háToránál kevésbé "ultra"-ortodox, alapjában véve cionista SASZ párttal is. (Az Ázsiából és Afrikából származó, zömmel az izraeli társadalom szegényebb rétegeibe tartozó hagyománykövető zsidók követelései inkább szociális jellegűek.)
És szerdán, az utolsó órában jelentkezik Rubi Rivlin államelnöknél a közel 70 mandátumot kiállító koalíció két vezetője, Beni Gantz és Gideon Szá´ár, akik már megállapodtak a rotációról (egymás váltásáról) a kormányfői feladatban…
Kár lenne, ha ez lázálom maradna. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése