2020. január 25., szombat

A világ velünk - valóban? ✲ Vaskupolától a fénykupoláig


A világ velünk – העולם איתנו – ez a Jediot Achronot napilap csütörtöki számának két külső lapját borító óriásszöveg, amint a fenti képen látható.

Királyok, hercegek, grófok, miniszterelnökök érkeztek Izrael fővárosába, hogy velünk emlékezzenek az auschwitzi haláltábor felszabadításának 75. évfordulóján.

Angolok, franciák, németek, tucatnyi állam és nemzet vezetői, köztül Áder János magyar köztársasági elnök úr, akinek ezen a szerény blogon köszönjük meg a magyarul olvasók nevében, lakjék bármilyen drága szállodában Jeruzsálemben (amelyet valószínűleg izraeli vendéglátói javasoltak neki, a biztonsági követelmények messzemenő figyelembevételével).

Remélem, hogy a protokoll-beszédeken túl arról is esett szó, hogy ismét támadt egy hatalom, amelynek vezére ott őrjöng a képernyők előtt: Ausradieren! – csak nem németül, mint egykor a Führer, hanem ékes perzsa nyelven, mert most ő az ajatollah. 

A nyelv, az öltözet, a jelkép változott. A tartalom maradt. Kiradírozni, letörölni. Ezúttal Izraelt, a térképről.

Legutóbb Simon Peresz egykori államelnök és miniszterelnök temetésén jelent meg nálunk egyszerre ennyi potentát; korábban pedig Jichák Rábin temetésén. 

Csak nekem tűnik fel, hogy csak akkor látogatnak meg minket, ha vagy temetünk, vagy gyászolunk? Pedig ugyanezzel az erőfeszítéssel megoldhatnák az elpusztításunkra felesküdött "palesztin"- és világterror problémáját is, hogy elejét vegyék egy szikrának, amely egy Jeruzsálemért kirobbanó nagy háború tüzét boríthatja a világra.

(Ehhez elég lenne – ne adj´ Isten – egy földrengés, amely romba dönti egyik vagy mindkét mecsetet a Templomhegyen: erre közel száz éve, 1927-ben volt példa.) 

A hadüzenet nélküli rakétaháború másfél évtizede folyik ellenünk. Nagyobbrészt a Gázai-övezetből, kisebbrészt Libanonból. Utóbbi a sokkal veszélyesebb.

Bő kilenc éve vetettük be kísérleti jelleggel a Vaskupolának nevezett ellenrakéta-rendszert (A Vaskupola – Iron Dome, héber nevén Kipát bárzel (כיפת ברזל) – a rendszer neve. Maga a rakéta a Tamir (טמיר) névre hallgat. A legutóbbi időkig hatásfoka 80-85 százalékos volt. A legutóbbi fejlesztés szerinti változat eléri, vagy nagyon megközelíti a 100 százalékot. 

Az újabb védelmi hírek közé tartozik az F35i tipusú, Izraelben Adir (אדיר) néven nevezett csúcstechnológiás harci gépekből álló immár második repülőszázad hadrendbe állítása a Negevben lévő Nevatim légibázisban. Az F35 után álló kis "i" az izraeli plusz-fejlesztést jelenti, amellyel a gép műszaki paramétereit a speciális közel-keleti követelményekhez igazították hozzá.Az itt látható képen egy, a közeljövőben bevethető lézerágyú látható. 
Ha a repülőgépet az első világháborúban vetették be először, a mai értelemben vett rakétákat pedig a másodikban, úgy az irányított fénysugarat alkalmazó lézer a 21. század fegyvere, bár a náci német propaganda már a háború utolsó éveiben fenyegetőzött a "halálsugár" (Todesstrahl) bevetésével.

Mi senkit sem fenyegetünk: minket fenyegetnek. Az izraeli-amerikai fejlesztésű lézersugaras fegyver a lézer koncentrált fény-energiájával és fénysebességgel (300 ezer kilométer másodpercenként!) találja el és robbantja fel a felénk közeledő ellenséges rakétát, drónt, vagy akár bombázó repülőgépet.

Előnye: egy lézerágyúval korlátlan számú célzás lehetséges, mindaddig, amíg az azt tápláló energiaforrás rendelkezésre áll. A tetszőleges szögben forgatható fegyverrel egyszerre több tucat közeledő rakéta is "leszedhető", a levegőben felrobbantható. Ezzel ellentétben a "Vaskupola" Tamir-rakétái egyenként több tízezer sékelbe kerülnek.

Hátránya: hatótávolsága egyelőre nem több, mint 3-4 kilométer. De mindenképpen ez a jövő fegyvere. Néhány éven belül totális, száz százalékos légvédelmi kupolát képezhet Izrael fölött.

Adná a Jóisten, hogy eljönne egy olyan világ, amelyben a lézert és a technika egyéb áldásait csak békés célokra lehetne használni! ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése