2020. január 4., szombat

A nagy huszasok éve

Negyedik napja, hogy ezt a kéthuszas évszámot írjuk a dátum elejére. (Mármint mi, magyarul írók. Mindenki más a dátum végére.) 

Kétezer-húsz. 2020. Téves évszám. Dionysus Exigus római apát (kolostor-főnök) végezte a számítást. Az apát 550 körül halt meg, és a maga idejéből próbálta megállapítani Jézus születési évét. 

Dionysus Exigus több hibát is vétett a számításában: a császárok uralkodási időpontjának a megadására nem használtak egységes számítási rendszert. Valószínűleg hat vagy hét évet tévedett: ennyivel többet kellene írnunk, de ennek már utána vagyunk vagy másfél évezreddel. 

Ez a leggyakrabban alkalmazott időszámítás. Az iszlám Keleten is, a hindu délen is, a kínai-koreai-japáni Napkelet országaiban is. És Izraelben is. A vallási ünnepek és a halálozási évfordulók kivételével itt is a Gergely-naptárat használják. Talán nemzeti önazonosság okán a napilapokon kiírják a héber dátumot is, ami tavaly (igen, 2019) szeptember óta 5780.

Az ám, csak hogy ez is húsz! Tessék csak utánaszámolni! 5 + 7 + 8 = 20! (A nullával nem számolunk.)

A kerek évszámot pedig sokan és gyakran a huszonegyedik évszázad harmadik évtizede kezdeteként üdvözlik. Nos, ők is tévednek, mint ama régi apát. Az új évtized majd 2021-ben kezdődik, mint ahogyan a 21. század is 2001-ben, és nem 2000-ben kezdődött. No, de tévedni emberi dolog. 
Szombaton Izrael legnagyobb részén özönvíz-szerű esők estek. Mint minden télen, a csatornák eldugultak. Az úttesten bokáig érő vizen kell átgázolni, Tel Aviv környékén több országúton valóságos folyók hömpölyögnek. A TV-híradókban láttuk a megrekedt autókat az áradásban tetejükig érő vízzel, nem egy esetben a kocsi tetején álló utasokat helikoptereken menti ki a rendőrség.

Tervezési tévedések? Hanyagság?
A katonák ilyen időben is őrt állnak. A szolgálat egyetlen percig sem szünetelhet. A Légierő és a rakéta-elhárító egységek teljes készültségben állnak. Egy Irán által kezdeményezett rakétaháború bármely percben megindulhat. 

Péntekre virradó éjjel az amerikai légierő drónja halálos csapást mért Bagdad nemzetközi repülőterén az oda éppen megérkezett Kasszam Szolejmáni dandártábornokra, az iráni Forradalmi Gárda parancsnokára és kíséretére. (Családneve a mi legnagyobb királyunk, Salamon – Slomo – nevét idézi. A vezetése alatt állt mega-terrorszervezet, az El Kudsz, Jeruzsálem arab neve. Mikor szállnak már le rólunk?!) 

A rendkívüli katonai képességekkel rendelkező, karizmatikus vezető elvesztése súlyosan érinti Irán nemzetközi felforgató tevékenységét, illetve ennek operatív lehetőségeit. 

Irán, mint minden alkalommal, amikor terrortevékenységét fiaskó éri, bosszút esküszik, "a megfelelő időben és helyen".

Az Irakban itt-ott elhelyezett, kis területű, alaposan védett amerikai katonai bázisok nehezen támadhatók, bár viszonylag közel fekszenek a szomszédos Iránhoz.

Annál nagyobb a lehetősége, hogy – mint azt számtalan alkalommal szétkürtölték – Amerika "tévedését" Izrael megsemmisítésével próbálja megtorolni.

Izrael rakéta-elhárító technikája nem az egyik első helyen áll, hanem az első helyen, kerek e bolygón. 

A fenyegetés legsúlyosabb eleme – Oroszország. Hadereje minden eddiginél aktívabb a körzetben. A múlt év végén a Perzsa-öbölhöz közel, az Indiai óceán vizein közös hadgyakorlatot tartott az iráni, az orosz és a kínai hadsereg. 

Ha egy iráni-izraeli háborúba az oroszok is beavatkoznak, akkor valószínűleg az amerikaiak sem maradnak tétlen. Ez pedig akár egy harmadik világháborúhoz is vezethet, ami a 2020-as évnek hasonlóan rossz csengést kölcsönözhet, mint amilyen az 1919-es évnek volt: a világháború utáni nyomor, pénzromlás, a Párizs-környéki békediktátumok, egy új világrend megszületése, amely egyenesen vezetett a második világháborúhoz.

(Egy dráma – szerzőjére nem emlékszem – szereplője mondta: "Nincs első, második vagy harmadik világháború. Egyetlen világháború folyik, ami 1914. júniusában kezdődött, és azóta is tart, rövidebb-hosszabb szünetekkel.")


Ne győzzön az irigység, a gyűlölködés, a háborúság. Köszöntsön ránk jövőre, 2021-ben, az új évtized valódi küszöbén a szerencsés 21-es szám! ◙

1 megjegyzés: