Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2020. november 14., szombat

Koronavírus elleni vakcina: versenyfutás az idővel és a gyártókkal • Remények és kétségek

Binjámin Netánjáhu miniszterelnök csütörtökön bejelentette: megbeszélést folytatott az amerikai Pfizer gyógyszergyártó óriáscég vezérigazgatójával, Albert Burlával. “A vakcina útban van Izrael felé. Nyolcmillió adagról van szó, amely négymillió állampolgár beoltására elegendő. A vakcina januárban már itt lesz!” – összegezte a megbeszélés lényegét.

Nemsokkal a bíztató bejelentés után az Egészségügyi Minisztérium főosztályvezetője is megszólalt, de közlése kevésbé volt optimista.

Közlése lényege: a Pfizer [fájzer-nek ejtik] cég “hajlandóságot” nyilvánított a korona-vírus elleni vakcina szállítására Izraelbe. Konkrét ígéretről nincs szó. Az oltásért valósággal tülekednek az egyes országok. Sok ország már Izrael előtt bejelentette igényét.  

“A Pfizer nem jótékonysági intézmény, hanem haszonra dolgozó vállalat. Mindenesetre jelentős előleget kértek Izraeltől, amelyet Izrael visszakap, ha a 2021. év végéig nem kapja meg a kért mennyiséget. Januárban nem lesz semmi!”

Később a miniszterelnök is pontosított: januárban érkezik az első szállítmány, majd minden hónapban több és több. “Más gyártó cégekkel is kapcsolatba lépünk. Minél többel, annál jobb.” – tette hozzá.

A Pfizer cég szóban forgó védőoltására az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszer-engedélyező hatósága (US Food and Drug Administration) még nem ütötte rá a pecsétet a forgalomba hozatalra.

Izrael az ugyancsak amerikai Moderna céggel is érintkezésbe lépett, itt azonban még nem zárultak le a végső próba-fokozatok.

Miután megfelelő mennyiségű vakcina-szállítmány érkezik, elsőként az orvosi személyzet, majd a veszélyeztetett lakosság – krónikus betegek és idősek – kaphatják meg a két részletben, három hét különbséggel beadott oltást, amennyiben kérik. Akarata ellenére senki nem oltható be.

          

A Pfizer vállalat és partnere, a német BioNTech SE közlése szerint elvégezték a szükséges klinikai próbákat, és a SARS-CoV2 jelű koronavírus elleni vakcina több, mint 90 százalékban hatákonynak bizonyult. Vagyis “józan paraszti ésszel” számolva, ha egymillió személyt oltanak be vele, kb. százezernél hatástalan marad, viszont a járványveszély csökkentésére így is kiváló – ha hosszú távon ilyen arányban bizonyul majd hatékonynak.

Az állatokon, majd embereken végzett próbaoltás rendkívül rövid ideje sokakban bizalmatlanságot kelt. Az eddig kidolgozott, különböző vírusos betegségek elleni védőoltások időben legalább 3-4-5 éves lefutásúak! Vannak-e jelentős mellékhatásai az oltásnak? Az sem egyértelmű, hogy mennyi ideig hat? Élethosszig? Évekig? Vagy csak néhány hónapig, utána mindig meg kell ismételni az oltást? És honnan lehet megbizonyosodni arról, hogy hónapok, netán évek múlva nem okoz-e nemkívánatos utóhatásokat?

Az oltás vegyi összetétele természetesen a Pfizer vállalat féltve őrzött titka. 

A Moderna cég 94.5 százalékos hatékonyságot állít a maga vakcinájáról. Vezető orvosi szakértője ("chief medical officer"), a Bostonban élő izraeli Tal Sachs hétfőn azt nyilatkozta az izraeli TV-nek, hogy Izrael az első vonalban áll az USÁ-n kívüli szállítások sorrendjében. ◙

4 megjegyzés:

  1. Helyesbítendő: a Moderna is amerikai cég. Európában egy harmadik és negyedik cég dolgozik ugyancsak a vakcinán.

    VálaszTörlés
  2. "COVID 19 jelű koronavírus" NEM! Ilyen jelű koronavírus nincs! SARS-CoV2 jelű koronavírus van. Hogy nem lehet ezt megjegyezni??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm. Nekem ezt nem sikerült megjegyezni. Javítottam.

      Törlés