Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2020. november 18., szerda

Tíz halott Damaszkuszban – a fele iráni • Az Izraeli Légierő támadta a libanoni Hezbollát kiszolgáló bázisokat

Szerdán, a kora reggeli órákban az Izraeli Légierő támadást intézett a damaszkuszi repülőtér, illetve a szíriai-izraeli határ közelében állomásozó, Irán által támogatott fegyveresek, és az irániak által telepített föld-levegő rakétaállások, fegyverraktárak és egyéb katonai létesítmények ellen.

A szíriai „Emberi jogok megfigyelői” helyszíni értesülése szerint legalább tíz halottja van a légitámadásnak, továbbá több, az irániak által használt épület is megsérült. E jelentés szerint a halottak közül három a Szíriai Légierő tisztje, öt az iráni „Forradalmi Gárda” fegyverese, egy libanoni, egy pedig iraki nemzetiségű volt.

Izrael a támadást retorziónak és figyelmeztetésnek szánta, miután kedden szíriai oldalról pokolgépet helyeztek el a határkerítés izraeli oldalán.

Izrael minden szíriai területről elkövetett agresszióért a damaszkuszi kormányt teszi felelőssé, függetlenül attól, hogy az elkövetők szíriaiak voltak-e, vagy mások.

Irán immár évek óta szíriai területről igyekszik ellátni az általa támogatott és pénzelt libanoni Hezbollah siita terrorszervezetet fegyverrel, rakétákkal és technikával. ◙

4 megjegyzés: