2021. június 2., szerda

Megvan a millió • Terülj-asztalkám az izraeli macskáknak

 

DÉLUTÁNI SZIESZTA TEL-AVIVBAN

Miközben Izrael polgárai késhegyre menő vitákban torkolják le egymást a leendő kormánykoalíció összetételéről, a Mezőgazdasági Minisztérium szenzációs hírrel rukkolt elő: az utcákon, tereken, parkokban  tenyésző kóbor macskák létszáma elérte a milliót.

Ezernyi politikai, társadalmi és biztonsági gonddal terhelt államunkban ezek a bundás, falánk, imádnivaló ragadozók is képesek ellentéteket generálni. Etessük őket, vagy kergessük el a közelünkből?

A minisztérium viszonylag humánus megoldással próbálja elejét venni ellenőrzés alól kicsúszó szaporodásuknak, éspedig minél több kóbor állat befogásával és ivartalanításával. Amelyik macskának hiányzik az egyik füle hegyéből, azon már végre is hajtották. A gond csak az, hogy bár az anyagi fedezet meglenne, nincs erre elegendő képzett szakember. 

Hogyan kezdődött az egész?

Valamikor az ötvenes években a búzatároló silókban megjelentek az egerek, és súlyos károkat okoztak a gabona-tartalékokban. Vegyszeres megoldás akkor nem jöhetett szóba, csak a létező legtermészetesebb: a macska. Amiből, és ez ma hihetetlennek tűnik, nem volt elég. Repülőgép-rakományokként importáltunk cicákat Európából, "akik" meg is oldották a rágcsáló-mizériát – majd lassan, de annál biztosabban ők kezdtek szaporodni.

🐈

Sokan vannak a macska-kedvelők, akiket nem vonzanak a kényes és drága fajmacskák, és megelégszenek egy magukhoz édesgetett utcamacska házikedvenccé fogadásával.

Így tett e sorok írója is. És nem bánta meg se ő, se a családtaggá avanzsált cicó.

A társadalomtudomány kutatási területe lehetne, hogy milyen rétegek etetik és esetleg fogadják be ezeket az értelmes és szeretetre vágyó háziállatokat. A válasz alighanem úgy szól, hogy az izraeli társadalom minden rétege, akik közül kiemelkednek az oroszajkú olék, és a világ ellenkező végéről érkezett amerikaiak.

Akinek viszont nem akadt gazdi, azoknak a hanyag, rendetlen izraeli jóvoltából jut minden földi jó: a temérdek kidobott élelmiszerből lakmározhatnak. És ez már a minisztériumi hatóságoknak is gondot okoz, hiszen ez egészségügyi kockázatot jelent a lakosság számára.

Az önkormányzatok és az állatvédők közös kezdeményezésére nemrégiben megkezdték macskaetető házikók kihelyezését a nagyobb városokban, ahová élelmet és friss vizet lehet elhelyezni. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése