Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2021. június 3., csütörtök

Jáir Lapid: Sikerült kormányt alakítani!

Jáir Lapid, a Jés Átid párt elnöke szerdán késő este, fél órával  mandátuma lejárta előtt közölte az államelnökkel: "Sikerült kormányt alakítanom".

A sajtónak kiadott nyilatkozata így szól: A kormány mindent megtesz majd annak érdekében, hogy egyesítse és összekapcsolja az izraeli társadalom minden részét.

Rivlin leköszönő államelnök ezt megköszönte Lapidnak, és így válaszolt: Várjuk, hogy a Kneszet minél hamarabb összeüljön.

A szélsőbaloldali-liberálisnak tekintett Meráv Michaeli közölte: pártja, a Munkapárt (Ávodá) kezében lesz Alkotmánybizottság.

A nemrégiben országos lázadást kirobbantott izraeli arabság érdekeit képviselő RÁÁM párt éjfél után közzétette a koalíciós megállapodás több záradékát. Ezek egyike: a kormány a megalakulásától számított 120 napon belül felülvizsgálja az illegális beduin földfoglalásokat rendezni hivatott Kaminitz-törvényt.

Manszur Abbász, a RÁÁM elnöke a Belügyi Bizottság, az Arab Ügyek Bizottsága és a Kneszet alelnöke lesz, és a kormány megalakításától számított 45 napon belül a Negevben létesített három illegális beduin falut törvényesnek ismerik el, majd kilenc hónapon belül e falvak többségét is.

Naftali Bennett, a Jáminá (a.m. "Jobbra") nemzeti-vallásos párt alapítója, Lapid fő koalíciós partnere viszont közismert ellenzője az 1967-es Hatnapos Háború óta Izrael által ellenőrzött területek átadásának egy leendő palesztin államnak és ezeken éppen zsidó népességű települések létrehozását és fejlesztését szorgalmazza. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése