Simon Peresz államelnök november
végén tett hivatalos látogatása Mexikóban kínos helyzetbe hozta a helyi zsidó
vezetőket.
Amint azt Mati Tuchfeld, a „Jiszráél
hájom” című napilap tudósítója riportjában megszellőztette, Izrael államelnöke
kíséretével együtt ellátogatott mexikóvárosi szállodájában lévő „Au Pied de
Cochon” étterembe, ahol bőven fogyasztottak a menűk által kínált
ételkülönlegességekből.
Hogy ebben mi volt kínos a helyi zsidó vezetőknek, és
Izraelben is igen sokaknak?
Az előkelő étterem francia nevének a
fordítása: „A disznó lába”. Az étlap kínálata élén is egy ilyen nevű fogás áll.
Az étterem logóján két, egymást bámuló malac látható.
Mint ismeretes, a zsidó vallás egyik
ikonikus tilalma a sertéshús fogyasztása. A zsidó történelem mártiriumában nem
is kevésszer szerepel, hogy zsidók vállalták a halált, mintsem tiltott ételt
fogyasszanak.
Simon Peresz, aki anyanyelvi szinten
ért franciául, tudhatta, milyen étterembe lép be kíséretével. És, bár
köztudottan nem vallástartó ember, de mint a zsidó állam elnöke, aki
megbízatásában egy sokezer éves népet, annak kultúráját, hitbeli hagyományait
is reprezentálja – mondhatni, ízetlenül viselkedett. ◙