Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2013. december 17., kedd

Lakásárak: az önkormányzatok és a vállalkozók nyernek, az állam és a polgárok veszítenek

Jair Lapid pénzügyminiszter komor hangulatú helyzetjelentést tett Tel Avivban az építkezési  vállalkozók (káblánim) egyesülete közgyűlése előtt.

Lapid szóvá tette, hogy a városok vezetősége erővel akadályozza a háromszobás – magyarán megfizethető árfekvésű – lakások építését, mivel azok leendő lakóira kevesebb városi adó (arnona) vethető ki, és ez nem fedezi az építés költségeit.

A lakásárak azért is emelkedtek, mert a vállalkozók emelték az árakat. A nagy építőipari cégek Lapid szerint készakarva késleltetik az építkezéseket, hogy a kivárással áremelkedést idézzenek elő a lakáspiacon.

A pénzügyminiszter beismerte: a kormány kíméletlen politikát követ az önkormányzatokkal és az építkezési vállalkozókkal szemben, mert a helyzet, megfogalmazása szerint, vészhelyzet.

Mint mondta, a szüntelenül emelkedő lakásárak stratégiai fenyegetést jelentenek a következő nemzedékek számára, ezért kilátásba helyezte, hogy az állam a jövőben nem tervez nyerni az általa biztosított építési földterületből, inkább más forrásokból fedezi az ebből adódó veszteségeket.

A lakásárak Izraelben alig fél évtized alatt 40 százalékkal emelkedtek, emiatt igen sok fiatal a szülők lakásában kénytelen élni.

11 megjegyzés:

  1. Laszlo, ez az a hir amikor a postas harapja meg a kutyat? Lapid nem azt mondta amit irtal. A fontos az kimaradt, a nem fontosakat felreforditottad. Illene azt is tudni, hogy az állam nem ad el epitesi telket, csak berbe, hasznalatba ad.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy ilyen fontos kritikánál engem érdekelne megfogalmazójának minimum a neve is. Lászlóét tudjuk, hisz minden nap olvassuk.
      Valamint a fontosnak titulált Lapid mondatok is, ill. a félrefordítottak fordítása. De jöhet héberül is. Hadd birkózzunk meg vele!

      Törlés
    2. Az állam valóban bérbead (elvileg 49 évre, ha jól tudom, mint az a Tórában írva van, ezt javítottam, köszönöm. De, hogy félrefordítottam volna az egész Lapid-nyilatkozatot? Túloz, Olvasóm.
      Amúgy 40 éve élek Izraelben, és már Budapestről ivritül leveleztem itteni rokonaimmal.
      A legfőbb forrásom a Kol Jiszráél Reset BÉT adójának a szinte percenként frissített portálja és magának a rádiónak az adása, ami szinte állandóan zümmög mellettem :-)
      A nevemet elég világosan feltüntettem a blog "headingjében", balszélen:

      Halmos László.

      Törlés
    3. Látom, itt minden hozzászoló névtelen, folytatom a hagyományt. Nekem is szurja a szememet néhány mondat. Nem ismerem az eredeti nyilatkozatot, ehhez nem tudok hozzászólni. Az egyik mondat:"városok vezetősége erővel akadályozza a háromszobás – magyarán megfizethető árfekvésű – lakások építését, mivel azok leendő lakóira kevesebb városi adó (arnona) vethető ki, és ez nem fedezi az építés költségeit". A mondat első fele vitatható, de elmegy, de hogy a kivetett adónak miért kellene az építés költségeit fedeznie az már értelmezhetetlen - körülbelül annyi köze van egyiknek a másikhoz, mint a radiátornak és a gladiátornak.

      Törlés
  2. Való igaz irreálisan drága az árak....!!eladosodás mint a devizahitelesek....a korszerütlen romhalmazok kezdődnek 30 40millátol de az olyan 8 ker filling.....arnuna magas a környezet koszos....uj házat csak nagyon gazdagok vesznek....inkább bérlés de az is egekben!...sok israeli olcson hozájutott kedvező hitelekkel anno abbol is élnek kiadásból!...most mára ez lehetetlen egy fiatal családnak ...israrel nem az a családpárti ország minek 3 szobánál több????az hogy itt kisemberek érdekeit nem képviselik nem ujdonság csak haszon a lényeg!

    VálaszTörlés
  3. Másik nehogymár Halmosi Ur magyarázkodjon???nem kell akkor itt olvasgatni magyarul !!vannak héber oldalak dögivel!

    VálaszTörlés
  4. Szia van szüksége Egy Rövid Vagy Hosszú távra
    Hitel? Csak 2% százalék
    kamatláb érdekében ... ne Már elutasították a
    bank Vagy other hitelt a cégek, mindössze karácsony és Egyéb tudatában
    Kérjen egy választ, és igényeit ma
    : Mikesmithloanfirm08@gmail.com Minden
    maileket a részleteket, és mennyit
    Szükség Kell írni, Hogy egy
    vállalati e-mail: mikesmithloanfirm08@gmail.com, hála és ne az átverés Mások.

    VálaszTörlés
  5. Keres egy befektetési és személyi hitelek? ne keressen tovább, mert akkor a megfelelő helyen van a hitel megoldások itt! Global Finance Limited ad hitelt a cégek és magánszemélyek egy alacsony és megfizethető kamatláb kérjük, forduljon hozzánk e-mail útján: (mariajorgeglobalfinance@gmail.com)

    ALKALMAZÁSI ADATOK

    1) Teljes név:
    2) Ország:
    3) Az a cím:
    4) Állami:
    5) Nem:
    6) Családi állapot:
    7) Foglalkozás:
    8) Telefonszám:
    9) A jelenlegi helyzet a munkahelyén:
    10) Havi jövedelem:
    11) A hitel összege szükség:
    12) Hitel időtartama:
    13) célja hitel:
    14) Vallás:
    15) már alkalmazott előtt:
    16) Születési idő:
    Kösz,

    VálaszTörlés
  6. Helló

    Mi keresztény szervezet alakult, hogy segítsen az embereknek a szükségleteit segít, mint például a pénzügyi help.So ha megy keresztül a pénzügyi nehézségek, vagy ha bármilyen pénzügyi rendetlenség, és meg kell alapok beindításához saját üzletét, vagy meg kell kölcsön rendezze a tartozást, vagy fizeti ki a számlákat, elkezd egy szép üzlet, vagy akadozva szerezni tőkehitel a helyi bankok, lépjen kapcsolatba velünk még ma e-mailben mrsroseberrywilkinsfundss.usa@gmail.com a biblia azt mondja, "" Lukács 11:10 mindenki, aki kér, kap; aki keres, talál; és aki zörget, az ajtó nyitható ".Így nem hagyja, hogy ezek a lehetőséget adja át Önnek, mert Jézus ugyanaz tegnap, ma és mindörökké more.Please ezek komoly gondolkodású és istenfélő emberek.

    A neved:
    SZEX;
    KOR;
    Ország
    Hitelösszeg:
    Hitel Időtartam:
    CÉLJA KÖLCSÖN;
    A havi jövedelme;
    Érvényes Cell Phone száma:

    Köszönjük a megértést, hogy a kapcsolat, mint várjuk

    Üdvözlettel
    vezetés
    E-mail: mrsroseberrywilkinsfundss.usa@gmail.com

    VálaszTörlés
  7. Are you in need of Urgent Loan Here no collateral required all problem regarding Loan is solve between a short period of time with a low interest rate of 2% and duration more than 20 years what are you waiting for apply now and solve your problem or start a business with Loan paying of various bills I think you have come to the right place just contact us We Are Here To Show You A Better Way To Financial Freedom !!!
    Contact Us At : abdullahibrahimlender@gmail.com
    whatspp Number +918929490461
    Mr Abdullah Ibrahim

    VálaszTörlés
  8. Are you in need of Urgent Loan Here no collateral required all problem regarding Loan is solve between a short period of time with a low interest rate of 2% and duration more than 20 years what are you waiting for apply now and solve your problem or start a business with Loan paying of various bills I think you have come to the right place just contact us We Are Here To Show You A Better Way To Financial Freedom !!!
    Contact Us At : abdullahibrahimlender@gmail.com
    whatspp Number +918929490461
    Mr Abdullah Ibrahim

    VálaszTörlés