Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2015. február 11., szerda

Netanjáhu: Kötelességem beszélni a létünket fenyegető dolgokról ♦ Lieberman: az Obama és Netanjáhu közötti kapcsolatok nem azonosak a két ország közötti viszonnyal ♦ Weinstein főügyész: Netanjáhunak a Kongresszus előtt tervezett beszéde nem jelent választási propagandát

Binjamin Netanjáhu miniszterelnök újból nyilatkozott március 7.-re tervezett és Amerikában is, Izraelben is erősen vitatott washingtoni látogatásával kapcsolatban.

Mint mondta, nem azért utazik, hogy politikai konfliktust idézzen elő a két ország között, hanem, hogy teljesítse kötelességét egy olyan dologban, amely Izrael puszta létét fenyegeti.

A beszédet a Kongresszus két háza előtt kívánja elmondani, miután annak döntő befolyása lehet a nagyhatalmak és Irán között jelenleg folyó megbeszélésekre, azok kritikus szakaszában.

Netanjáhu elismerte, hogy jelentős nézeteltérések állnak fenn Izrael és a nyugati vezetők álláspontja között az Iránnal folyó megbeszélések iránya ügyében. Irán a jelenleg ismert nyugati javaslatok elfogadása és aláírása esetén abba a helyzetbe kerülhet, hogy akár ipari méretekben is állíthat elő atomfegyvert, és az azt szállító interkontinentális rakétákat.

Netanjáhu kifejtette: a mélyülő nézeteltérés ellenére nagy elismeréssel adózik Obama elnöknek Izrael támogatásáért, de mint a zsidó állam miniszterelnökének elsőrendű feladata a tőle telhető eszközökkel elhárítani az ország fölé tornyosuló súlyos veszélyt.

Avigdor Lieberman külügyminiszter szerdán úgy nyilatkozott ukrajnai útja előtt, hogy a Fehér Ház és az izraeli miniszterelnöki iroda közötti időleges ellentétek egyáltalában nem tükrözik a két ország közötti kapcsolatokat. 

Weinstein főügyész: Netanjáhunak a Kongresszus előtt tervezett beszéde nem jelent választási propagandát, nincs ok rá, hogy megakadályozzák annak közvetítését

Jehuda Weinstein főügyész, aki a kormány tanácsadójának a szerepét is betölti, úgy véli, hogy Binjamin Netanjáhu miniszterelnök március 7.-re Washingtonban, a Kongresszus két háza előtt tervezett beszédének van hírértéke, nem tekinthető választási propagandának, ezért semmi akadálya, hogy, amint azt az ellenzék javasolja, megakadályozzák a beszéd közvetítését a médiában.

A főügyész ezt azzal is indokolja, hogy a nagyszámú műsorszóró és internetes rádió- és televízió állomások révén a média oly sok csatornája valósíthatja meg a beszéd közvetítését, hogy egy ilyen tiltásnak amúgy sem lenne értelme.

A miniszterelnök jóval utazása előtt részletes útmutatásban részesült irodája jogi szakértőitől a választási propagandával kapcsolatos szabályokról és tilalmakról. 

FORRÁS: A Kol JIszráél, az Izraeli Rádió BÉT adója internetes portálja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése