Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2015. február 16., hétfő

Váltás a Cáhál, az Izraeli Hadsereg élén ♦ Isten adjon erőt és szerencsét, Gadi Eisenkot vezérezredes! ♦ Átvette a főparancsnokságot a Cáhál, az Izraeli Hadsereg 21. vezérkari főnöke


Természeténél fogva vezető, őszinte és szókimondó, mégis megfontolt • Egy kiszámíthatatlan, drámai gyorsasággal változó Közel-Kelet gyújtópontjában Izrael hadserege készen áll minden eshetőségre

A ma 54 éves tábornok már fiatal tisztként olyan akciók élén állt, amelyről ma sem lehet beszélni; mégis személyes levélben óvta Netanjáhu miniszterelnököt, hogy ne adjon utasítást Irán elleni támadásra, mert az általános konfliktusba torkollhat. Ez az egy mondat is elég lenne Gadi Eisenkotról, a Cáhál új vezérkari főnökéről, aki jó órában, február 16-án, hétfőn vette át a feladatot elődjétől, Benny Gantztól.

A váltás ünnepélyes ceremóniájára Tel Avivban, a vezérkar Rabin-bázisán került sor. Eisenkot vezérezredesi – ráv-áluf – rendfokozatot kapott, amely csak a vezérkari főnöknek jár. A váll-lapokon Binjámin Netanjáhu miniszterelnök és Mose Jáálon honvédelmi miniszter (2002-től 2005-ig maga is vezérkari főnök) cserélte ki a rangjelzést. Az ünnepségen jelen volt Reuven Rivlin államelnök és a politikai és katonai vezetés számos személyisége.  

Az új vezérkari főnök fogadta a katonai alakulatokat képviselő díszőrség köszöntését.

Benny Gantz, négy éves megbizatása leteltével visszavonuló vezérkari főnök ezekkel a szavakkal adta át a legfőbb parancsnokságot eddigi helyettesének és utódjának:

"Négy évvel ezelőtt kaptam a megbízást. Ez idő alatt megerősítettük határainkat, megfelelő választ adtunk minden kihívásra, és biztosítottuk készenlétünket minden eshetőségre. Ahol arra szükség volt, erőteljesen reagáltunk, és mindezen lépések igazolták jogosultságukat. Fontos, hogy szembenézzünk minden kihívással, amely a körzet láthatárán megjelenhetnek, de ugyanilyen fontos, hogy megfelelő viszonyt ápoljunk szövetségeseinkkel. 

Gadi, barátom, drága kincset bízok ma rád. Ez a díszőrség, amely  előtt ellépsz, profi és gyakorlott hadsereget képvisel, amely készen áll minden küldetésre. Izrael népe szerencsésnek mondhatja magát, hogy téged tudhat a vártán."

Benny Gantz szavaira válaszolva Gadi Eizenkot elismerését fejezte ki elődje Izrael biztonságáért tett kiemelkedő szolgálataiért. "Csodálatra méltó felelősséggel láttad el a rád bízott feladatot. Köszönöm, hogy egymás mellett vezetett utunk a vezérkar élén. Feszült és kihívásokkal teli időszakban élünk. A Közel-Kelet forrásban van, a jövő eseményei és szereplői kiszámíthatatlanok. Parancsnokságom alatt a Cáhál kiemelten fogja kezelni az operatív készenlétet és az etikai tartást, hogy akármilyen erő is szükséges a védelemre, az rendelkezásre álljon. 

Ígérem, az Izraeli Védelmi Hadsereget a tőlem telhető legnagyobb elszántsággal és értelemmel irányítom, Izrael Állama és polgárai védelmére."

Mivel is zárhatná az egyszerű izraeli polgár ezt a jelképes őrségváltást, mint Dávid király, Izrael leghíresebb hadvezére zsoltárával: 

ה' עוז לעמו יתן, ה' יברך את עמו בשלום

Az Örökkévaló erőt ad népének, az Örökkévaló békével áldja meg népét.


Mert erő nélkül világunkban nem adják a békét! ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése