Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2016. október 15., szombat

Az UNESCO-nak, miután határozatra készül, amely szerint a zsidó népnek nincs köze a Templomhegyhez és az alatta lévő Nyugati Falhoz ♦ Herzl "Ősújország" című könyvének egy szakasza


Eljön még a nap, amikor a sok gonoszság, önzés, primitív gyűlölködés, s a mindezekből fakadó szegénység legyőzése után Jeruzsálemben működik majd az ENSZ utódja – a mostaninál sokkal több ésszel és haszonnal. 

Jöjjön Herzl látomása. Ha a Zsidó Állam megvalósult, ennek is az a sorsa, hogy igazzá legyen.

Elvégre a látnok Herzlt nem is kevesen – a Messiással azonosítják.

És állni fog a Templom is. A maga helyén, Jeruzsálemben. A Templomhegyen.

  

... Dávid ekkor rábeszélte, hogy költözzön ide, Jeruzsálembe. Elvezette a Béke Palotájába. 

Ez a csodálatos intézmény a nemzetközi jótékonyságnak igazi középpontja. Itt fut össze a földkerekség búja-bánata, ami enyhítésre vár. Ha valahol a világon nagy szerencsétlenség történik, tűzvész pusztít vagy áradás rombol, ha valahol éhínség tör ki vagy járvány dühöng, itt mindig akad segítség. 

Mert nemcsak a panaszok futnak itt össze a világ minden részéből, de az adományok is. Állandó nemzetközi bizottság ügyel fel arra, hogy a segítség oda jusson, ahol szükség van rá s az adományokat igazságosan osszák szét. De sokszor fordulnak ide támogatásért tudósok, művészek és feltalálók is. A Palota homlokára írt betűk szertevilágítanak az egész Földön: "Nil humani a me alicnum puto." [Ember vagyok, semmi emberit nem érzek idegennek] S akin lehet s megérdemli, segítenek. 

Így értek a nagytemplom kapuja elé.

Beteljesült az idő s a Templom újra állt. Úgy mint egykor, a történelem kezdetén, ég felé törtek ismét az ércoszlopok Izrael szentélye előtt. Balról Boáznak hívták, a jobboldalit pedig Jáchinnak. 

Az előcsarnokban óriási ércoltár emelkedett s a víztartó medencék, amiket vastengernek neveztek, úgy voltak lehelyezve, mint Salamon király dicsőséges napjaiban. ◙

1 megjegyzés: