Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2016. október 12., szerda

Így zajlott Jom Kippur 5777 ♦ Terrormegelőzés Jeruzsálemben: palesztin petárdadobáló életét vesztette

A Neilá (Záró) imával, egy sófárfúvással, és a "Jövő évben a felépült Jeruzsálemben" (ami alatt a Harmadik Szentély körüli Város értendő) mondattal szerda este háromnegyed hét után néhány perccel véget ért a zsidóság legnagyobb ünnepe, a Jom Kippur.

Ha a kora reggeltől kis szünettel napnyugta utánig tartó imarendet nem is, de a Záróimát a zsidó lakosság tömegei követték a zsinagógákban. Jeruzsálemben, a Nyugati fal előtti térségen is tízezrek gyűltek össze a Neilá-imára.

A délelőtti Jizkor-emlékimádságán is sokan jelentek meg, hogy Káddis-imát mondjanak elhalt szeretteik lelki üdvéért.

Mint az ilyenkor szokásos, a zsidók által lakott régiókban Jom Kippur előstéjétől az ünnep kimeneteléig üresek voltak a városi ás városközi utak. Gyalogosok és kerékpározó gyerekek vették birtokba a városok úttestjeit.

Az izraeli rádió- és televízióállomások szüneteltették az adást. A tömegközlekedés este fél tíz után, az országot külfölddel összekötő légiközlekedés késő este indul újra. 

A zsidó lakosság nagyjából kétharmada a vallási előírásoknak megfelelően böjtölt, és sokan végig ülték-állták az ünnepi szertartást.


A rendőrség és a határrendőrség teljes készültségben volt. Az utóbbi hetek feszültsége ezen a napon is élénk maradt. Sziluán kelet-jeruzsálemi arab negyedben a terror-megelőző akcióra megjelent határőrség katonáira arab fiatalok köveket és petárdákat dobáltak. Amikor az erő parancsnoka úgy ítélte, hogy katonái életveszélybe kerültek, tűzparancsot adott. Egy petárdadobó, a 20 éves Ali Átef Sujuki (Ali Atef Shuyukhi) életét vesztette. ◙

1 megjegyzés:

  1. Jól tette, lelőni őket,mint a rühes kutyákat, nem érdemelnek más elbánást. Shana tova ve hatima tova!!!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés