Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2017. január 6., péntek

Mizujs – Erről beszél Izrael a Szombat beállta előtt


► A vezető téma még mindig Elor Azaria őrmester, a "lövő katona" ügye. Ájelet Sákéd igazságügyminiszter szerint tisztább eljárás járna a katonának. "Más is tévedett, de az ő ügyében súlyos mulasztások történtek. Lehetett volna más úton is rendezést elérni. Egyes politikusok nyilatkozataikkal beavatkoztak az eljárás menetébe" – közölte Facebook-oldalán. A miniszterasszony kifejezte reményét, hogy enyhítő körülményeket is fognak találni, ami amnesztiához vezethet.

► A "Gál hechádás" intézet felmérése szerint Izrael zsidó lakosságának 70 százaléka amnesztiát kíván Azaria őrmester perében, 19 százalék ennek ellene van, míg a megkérdezettek 11 százaléka nem válaszolt. Más felmérések is hasonló arányt jeleznek.

► Jorám Scheftel, Izrael ismert sztárügyvédje bejelentette: csatlakozik Elor Azarja őrmester védelmének képviseletéhez.

► Izrael megépíti a Negevben a Földkerekség legnagyobb napenergiát hasznosító erőművét. Izraeli szakemberek immár évek óta élen járnak az ilyen projektek kivitelezésében – külföldön. Izraelben mindeddig a bürokrácia akadályozta a megvalósítást. Míg az Izraelnél jóval kevesebb napsütést élvező Németországban már 20 százalék a megújuló – vagyis nem szénhidrogén-alapú – energiatermelés aránya, addig az évi 8-9 hónapos nyarú Izraelben ez mindössze 2.5 százalék. Ezt az arányt 2020-ig 10 százalékra igyekeznek emelni.

► Csütörtök délután öt órán át folyt Binjámin Netanjáhu immár második kihallgatása rendőrnyomozók által, saját jeruzsálemi rezidenciáján. A kormányfő ellen jelentős értékű ajándékok elfogadásának gyanúja merült fel külföldi tényezőktől, amely ajándékokért azok állami előnyökben részesültek volna. A nyomozás részleteiről semmilyen hivatalos részletet nem közöltek, csak hírlapi feltételezések elérhetők. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése