Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2017. május 23., kedd

Véget ért Donald Trump elnök izraeli látogatása


Kedden délután 4 órakor Róma felé felszállt az "Air Force 1", az Amerikai Egyesült Államok elnökét és családtagjait szállító különgép. 

Ezzel véget ért az USA 45. elnökének valamivel több, mint egynapos látogatása Izraelben, amelyet a legtöbb izraeli lap, rádió- és televízió állomás "történelminek" nevez, bár semmilyen különös esemény nem történt – talán az első, szolgálatban lévő elnök jeruzsálem-óvárosi látogatását kivéve.

Kedden reggel Trump elnök Jeruzsálemben, a King David szálló luxus lakosztályában ébredt. Itt tájékoztatták az előző este az angliai Manchesterben végrehajtott terrorakcióról, amely 22 halálos áldozatot követelt.

A reggeli órákban Betlehemben folytatott megbeszélést Mahmud Abbász-szal, a Palesztin Autonómia elnökével. Délelőtt rövid látogatást tett a jeruzsálemi Jád Vásém emlékintézményben, délben pedig az Izrael Múzeumban tartott beszédet. 

Ez utóbbi keretében remélték a bejelentést az USA nagykövetségének Tel Avivból Jeruzsálembe, Izrael fővárosába történő áthelyezéséről. Ehelyett azonban Trump az amerikai kormány elkötelezettségét hirdette Izrael biztonsága iránt, és dícsérettel emlékezett meg Izrael népének a kitartásáról.

A közös amerikai-izraeli fejlesztésű rakétaelhárító rendszerekről szólva reményét fejezte ki, hogy az izraeli gyerekeknek nemsokára már nem kell fedezékbe szaladniuk az ellenséges rakéták elől. Elítélően szólt az Izrael-ellenes iráni fenyegetésről is.


Véleménye szerint mind az izraeli, mind pedig a palesztin vezetés a konfliktus lezárását akarja és készen állnak a tárgyalásokra, bár, mint mondta, ehhez mindkét félnek nehéz döntéseket kell hoznia. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése