2017. augusztus 11., péntek

Gázai övezet: védőkerítés föld alatt, föld fölött és a tengeren • A Hamasz fenyeget, Izrael figyelmeztet

A LEENDŐ FÖLDALATTI KERÍTÉS PRÓBAFÚRÁSAI

Izrael a napokban hozta nyilvánosságra egy, a Gázai-övezetet teljes hosszában körülvevő védőkerítés megépítésének a tervét.

A kerítés két év múlva részben a föld alatt, részben a felszínen húzódik majd 6 méteres magasságban és 60 kilométer hosszan, körülvéve a kétmilliós lakosságú palesztin enklávét. 

A 80 cm széles vasbeton-alapú kerítésrendszer célja blokkolni a terrorszervezetek által izraeli terület felé ásott alagutakat.

Egy különlegesen épített része az Izraelt a Gázai-övezettől elválasztó tengerszakasz alatt folytatódik, búvárok és békaemberek által végrehajtott szabotázsakciók megelőzésére.

A védelmi megaprojekt a jelenlegi kalkuláció szerint 3 milliárd sékelbe fog kerülni és a legfejlettebb elektronikai megfigyelő eszközök is beépítésre kerülnek.

A beton és acél védvonal izraeli területen, az övezet határától 250 méternyire kerül megépítésre, és az őszi ünnepek után, november elejétől egy időben negyven építőcsapat fog dolgozni rajta. 

Az izraeli bejelentésre a Gázai-övezetet uraló Hamasz-kormányzat kilátásba helyezte, hogy nem engedi békében dolgozni a védőkerítésen dolgozó teameket.


Izrael figyelmeztette a Hamasz polgári és katonai vezetőit, hogy bármilyen szabotázsakciónak igen súlyos következményei lennének. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése