2018. február 22., csütörtök

Tel Aviv - Jeruzsálem gyorsvasút: lassan a testtel! • Szakértői jelentés: a március végére beígért indítás súlyos hiba lenne • Átadás fél évvel elhalasztva

PRÓBAJÁRAT 2018. JANUÁRBAN

Egy szakértői jelentés alaposan lehűti az országos lelkesedést, amelyet Jiszráél Katz közlekedésügyi miniszter okozott a bejelentéssel, mely szerint a Tel Avivot Jeruzsálemmel összekötő villamos gyorsvasút már március végén, Peszách előestéjén az utazó közönség rendelkezésére áll.

A szakemberek által megfogalmazott jelentés kimondja: a megaprojekt sürgetett határidőre történő átadása akár tömegszerencsétlenséget is okozhat.

A jelentés szerint a bejelentett átadás napja előtt öt héttel a pálya villamosítása még nem fejeződött be. A jelzőberendezések még nincsenek mind a helyükön, a biztonsági berendezésekről sem tudható teljes bizonyossággal, hogy mennyire lennének hatékonyak „éles helyzetben”. 

Ezen hiányosságok miatt a különböző rendszerek együttműködése sem tesztelhető.

A szakemberek szerint az igen nagy sebességű vasút átadásáig még sok próbát kell végrehajtani. Az ultramodern projekt olyan problémákat is felvethet, amelyekkel az Izraeli Vasutak vezetése és káderei eddig még nem szembesültek.

Végkövetkeztetés: az átadásra teljes felelősséggel legkorábban augusztusban kerülhet sor. A vonal átadásáról a végső engedélyt a rendőrség adhatja ki.

A hivatalos bejelentés időközben megtörtént: a Rákevet Jiszráél – Izrael Vasutak társaság hivatalosan közölte, hogy a gyorsvasúti vonal átadását mostantól számított hat hónappal elhalasztják, a szükséges biztonsági vizsgálatok befejezéséig. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése