2018. április 19., csütörtök

Történelmi rekord: 70 év alatt Izrael lakossága megtízszereződöttAz Állam kikiáltása és az azt követő Függetlenségi Háború óta eltelt 70 év során az ország lakossága megtízszereződött. Míg 1948-ban 805 ezer ember élt az akkori fegyverszüneti határok között, addig ma Izrael országát közel 9 millió – pontosan 8.842 millió ember lakja. 

Szemléltető példa: Az Egyesült Államokat 1948-ban 146 millió ember lakta. Ha ilyen ütemben fejlődött volna, ma 1.46 milliárdan lennének, ezzel szemben ma 325 millióan vannak.

A Statisztikai Hivatal számítása szerint ha a jelenlegi tendencia folytatódik, az Állam fennállásának századik  évfordulóján, 2048-ban meghaladja a 15 milliót (Izrael a “területekkel” együtt alig 26 ezer négyzetkilométeres!)


Izrael sokszínű lakosságából 6,589 millió zsidó nemzetiségű (itt ezt nem vallásnak, hanem nemzetiségnek tekintik, mint ahogy az is), ez az összlakosság 74.5%-át teszi ki. Az arab lakosság létszáma megközelíti a 2 milliót, pontosan 1,849 millió, az összlakosság 20,9%-a. Többségük muzulmán, a kisebbség keresztény vallású.

Egyik csoporthoz sem tartozik 404 ezer lakos (4,6%): ők javarészt zsidó olék élettársai, zömmel orosz anyanyelvűek.


A tavalyi Függetlenségnap óta 177,000 gyerek született és 41 ezer volt az elhalálozottak száma. Az utóbbi évben 28,000 olé – zsidó bevándorló – érkezett.

Az államalapítás óta 3,2 millió bevándorló érkezett Izraelbe. 

Két nagy bevándorlási hullám volt. Az első az államalapítást követő két évben, amikor a „Seerit hápletá”, a Vészkorszak megmaradottjai és az arab országokból elüldözött zsidók érkeztek. A második nagy hullám az 1990-es években jött, amikor az egykori Szovjetunióból több, mint 900 ezer bevándorló érkezett.


Izraeli polgárainak 44 százaléka él az ország 16 legnagyobb városában. A legtöbb lakosa Jeruzsálemnek van, összesen 882 ezer.

Tel Aviv önkormányzati határain belül ennek csak a fele lakik, ám a körülötte épült, Gus Dán-nak nevezett konglomerációban 3 millió! A nagyvárosi övezet északi határa Kfár Szábá, Ramat Aviv és Herzlia, a déli Rison Lecion, Bat Jam és Holon. Nyugatról a tengerpart, keleten Petach Tikva határolja, benne Ramat Gan, Bné Brák, Givátájim.


A harmadik legnagyobb város Haifa, elővárosaival, a “Krajot”-okkal együtt félmillióan lakják.


Beer Séva több, mint 200 ezer lakosú.


Százezres városok még Asdod, Askelon, Natanja és Rehovot. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése