Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2018. április 27., péntek

Tíz fiatal értelmetlen halála. A felelőtlenség égre kiált!




Április 26-án, csütörtökön 25 érettségi előtt álló katonai előképzős az Izraelben szokásos “gibus”, vagyis  “közösség-összeszoktató” kiránduláson vett részt a Holt-tengertől délre fekvő, sivatagos Árává hegységben.

Egy hatalmas, orkán-erejű esőzés után a közeli vádi-ba (ez egy az év nagyrészében száraz sivatagi folyómeder, amely csak az esőzések alkalmával telik meg vízzel) percek alatt óriási víztömeget zúdított a völgyben tartózkodó csoportra. A három-négy méteres hullámokkal betörő áradás többjüket elsodorta. A hadsereg helikopteres mentőgárdája péntek hajnalig tartó keresés után tíz fiatalnak már csak a holttesteit találta meg.

Az áldozatok közül kilenc lány volt és egy fiú. Mint a pénteki lapok beszámolóiból kitűnik, a csoport valamennyi tagja kitűnő eredményeket mutatott fel, ki tanulmányokban, ki a sportban. A “gibus” előképzés a Cáhál, az Izraeli Védelmi Hadsereg elit egységeibe való felvétel feltétele.

A fiatalokat Izraelben nem nyámnyila, nyavalygós felnőtteknek nevelik, hanem olyanoknak, akik rendkívüli körülmények közepette is megállják a helyüket békében, háborúban egyaránt. És ennek így is kell lennie.

Ám a felelős vezetőknek körültekintően, észszerűen kell dönteniük az ilyen előképzés körülményeiről!

A tíz fiatal életet nem az esőzések okozta áradás miatt, hanem az idiotizmussal határos felelőtlenség miatt vesztettük el. Az előző nap már meghalt ugyanilyen körülmények között két beduin fiatal. A halálesetekről a sajtó beszámolt, tehát a kirándulást engedélyezőknek erről tudniuk kellett!  

Az intézmény vezetőjét és egy oktatót már letartóztattak, egy másik felelőst házi őrizetbe utaltak, mert figyelmen kivül hagyták az időjárásjelentésből következtethető veszélyeket. 

Izraelre ma nagyon szomorú szombat vár.

יהי זכרם ברוך

4 megjegyzés:

  1. Nagyon szomorú hír! Áldott legyen az emlékük drága fiataljainknak!

    VálaszTörlés
  2. Rettenetes. Nagyon sajnálom a sok okos, szép fiatalt .

    VálaszTörlés
  3. Ekkora felelőtlenséget. Sajnos nem az első és nem az utolsó. A felelősöket felelősségre kell vonni és sújos büntetést érdemelnek. Vannak sajnos helyzetek a CAHALban amikor pusztán "brahizásból" vagy megmutatom, hogy én vagyok a vezér emberek mások életét viszik vásárra.

    VálaszTörlés