Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2019. április 7., vasárnap

Utolsó körök: Netanjáhu jobbról előz ✲ Likud nem ver BOTtal ✲ Húsz százalék nem megy szavazni ✲ Kik a vesztesek?


Két nap múlva, kedden már javában folynak a Kneszet-választások. A pártvezérek és kampányfőnökök az utolsó köröket futják a nagyközönség kegyeiért folyó versenyben, tudva, hogy jó harmaduk még nem döntött, hogy melyik nevet fogja kihúzni, amikor az elfüggönyözött szavazófülkében állva szembetalálja magát a negyvenegy szavazócédula-köteggel.


Minapi hír: a választási joggal rendelkező állampolgárok húsz százaléka (!) nem kíván szavazni.


Az elmúlt hetekben sokat látott-hallott az újságolvasó – tévénéző – internet-böngésző nép. Vádaskodások innen-oda és viszont, kezdve Netanjáhu gyanús ügyletei nyilvánosságra hozatalával a sajtó, majd az államügyész által, folytatva a Káchol láván párt alkalmatlanságának hirdetésével – ezt a Likud propaganda-gépezete sulykolja – no meg a BOTrány (elnézést a szerkesztő szójátékáért): az ellenzék a múlt héten azzal gyanúsította meg a kormánypárt kampánycsapatát, hogy internetes robotokkal (innen a BOT szakkifejezés) küldeti e-mail postacímek százezreire a propaganda-anyagot. Később kiderült, hogy a küldés mögött szorgalmas, de élő személyek állnak.

A baloldal se rest: megfogyva, sőt megtörve áll a legújabb megmérettetés elé. A David Ben Gurion nevével fémjelzett országalapító szociáldemokrata Mápáj párt évtizedekig kikezdhetetlenül állt a koalíciós kormányok élén. Ideológiai utódpártja, a Munkapárt (Háávodá) Ávi Gábbáj vezetésével most kilenc vagy tíz ülésben reménykedik a 120 tagú Kneszetben és a Káchol-láván farvizén remél szóhoz jutni, annak győzelme esetén. A tőle balra álló Merec párt közel ennyit küldhet.


A Kneszet-választások a külföld figyelmét sem kerülik el.

Ha létezik főnyeremény a külpolitikában, úgy Donald Trump elnöksége az Netanjáhu – és nem is kis mértékben Izrael számára. Az önerejéből korszakunk legnagyobb hatalma vezetői székébe került milliárdos hivatala első évében bejelentette szándékát: az USA izraeli nagykövetségét Tel Avivból az ország fővárosába, Jeruzsálembe költözteti. Az átköltözés 2018. május 14-én kezdetét vette.


Trump elnök kitüntetett figyelemben részesíti Netanjáhu miniszterelnököt, és ennek számos jelét adta. Legutóbb például március 21-én, éppen Purim napján jelentette be, hogy a Golán fennsíkot történelmi megfontolások alapján Izrael részének tekinti. Az arab államok és több harmadik világbeli ország tiltakozott. Oroszország elégedetlenségét fejezte ki. 


Trumpnak az a javaslata, hogy egy közel-keleti rendezés keretében a "Területek" palesztin menekültjeinek Jordánia adjon állampolgárságot, végleg kiverte náluk a biztosítékot. Trump amúgy Júdea és Somron 85-90 százalékát a jövőbeni palesztin államnak szánja.


Ennek a tervnek ellentmond Netanjáhu vasárnapi kijelentése, amelyet egy interjú során tett: újabb kormányra kerülése esetén nem csak a Jeruzsálem-környéki zsidó település-tömbök, hanem valamennyi, zsidók által lakott település az izraeli igazságszolgáltatás alá fog tartozni. Hogy ez konkrét annektálást jelent-e – nem világos. Ezzel viszont „jobbról előzi” a politikai palettán a Likudtól jobbra elhelyezkedő kisebb pártokat, azok szavazótáborának jórészét a Likudhoz csatornázva.


Oroszországba eddig tucatnyi alkalommal látogatott el Netanjáhu: legfőképpen a szíriai biztonsági problémákról tárgyalt Putyinnal és más vezetőkkel, amit az iráni katonai jelenlét okoz a szomszéd, Izraellel ellenséges országban. 


A legutóbbi látogatásra múlt héten került sor. Az orosz vezetés kegyeletes aktussal fejezte ki megértését Izrael felé, amikor Vladimir Putyin orosz elnök április 3-án bejelentette, hogy az orosz hadsereg Szíriában operáló különleges egységei rátaláltak Zachary Baumel, 37 évvel ezelőtt elesett izraeli őrmester földi maradványaira, amelyet katonai tiszteletadással juttattak vissza Izraelbe.


Netanjáhut lehet szeretni és nem szeretni, de rendkívül megalapozott nemzetközi elismertségének, anyanyelvi angol tudásának köszönhetően még jó ideig megkerülhetetlennek látszik Izrael kormányfőjeként.


Ezen az sem változtat sokat, hogy Emmanuel Macron francia elnök szinte tüntetően fogadta Jáir Lapid ellenzéki képviselőt, a „Kachol láván” második emberét. Az is igaz viszont, hogy Macron számos alkalommal fogadta Netanjáhut is, akit becenevén Bibinek szólított. No, de ilyen a diplomácia…


Végül: kinek áll a zászló?


Hónapok óta a Ganz és Lapid-vezette Káchol-láván vezet a Likud előtt, ám a finisben úgy tűnik, hogy kormányképes koalíciót csak a Likud képes alakítani a jobboldali és a vallásos pártok támogatásával, a 120 tagú Kneszetbe összesen 63 vagy 64 képviselőt delegálva.


Legalább tízféle felmérés jelenik meg a lapokban, a televíziós csatornákon és az interneten. 


Aki mindre kíváncsi, itt találhatók a naponta frissített adatok, jól áttekinthető diagramokkal, angolul.


Folyt köv. Izgatottan várjuk. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése