Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2020. február 29., szombat

Izgalmas hét előtt ✧ Kneszet-választás és vírusriadó



— Szombat este már csak másfél napra állunk a másodjára megismételt, egy éven belül harmadik Kneszet-választás előtt. 

Miután a legtöbb felmérés változatlanul döntetlent jelez a két nagy vetélkedő, a Likud (Netanjáhu) és a Kék-fehér (Ganz-Lapid) között, és a mérleg nyelve, a Jiszráél béjténu (Lieberman) most sem tűnik hajlandónak ide vagy oda billenni, nem az a kérdés, hogy ki szerez több szavazatot, inkább az, hogy hány szavazópolgár lesz hajlandó részt venni ezen a már-már bohózattá fajuló fordulón.

— A koronavírus, és annak agresszív terjedése immár hetek óta a vezető hír Izraelben is. Nálunk Olaszországból érkezett gépek utasai vonultak karanténbe; a Tel Avivhoz közeli Siba-kórház után a haifai Rambam kórházban is nyitottak karantén-részleget. Izrael lakosságát az Egészségügyi Minisztérium arra kéri, hogy minél kevesebbet utazzon külföldre.


Jelenleg összesen 12 személyt tartanak nyilván fertőzöttként, és mintegy 6000 személyt potenciális veszélyeztetettként, akik fentiekkel közeli érintkezésbe kerülhettek. Utóbbiaknak két hetes otthon-tartózkodást javasoltak, amelynek betartása az érintettekre van bízva...


— Az El Al, Izrael nemzeti légitársasága  számos járatát törölte, ami igen súlyos veszteséget jelent a vállalatnak. A vezetőség a 6000 alkalmazottból ezernek készül felmondani, de az El Al felszámolása is a lehetőségek között szerepel. 


Hogy az óriási kínai gazdaságot sújtó krízis, a gyártás és a világkereskedelem bizonytalan ideig várható válsága milyen pénzügyi, és abból fakadó politikai, netán biztonsági problémákat fog előidézni – a nem is távoli jövő aggasztó, nagy kérdése. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése