Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2020. március 2., hétfő

Izrael döntött: jobbra át


A szavazóhelységek lezárása után, a Kán Kol Jiszráél 22 órás híreiben közölték a hétfői Kneszet-választások exit poll eredményeit. A részvételi arány magas volt: 65.6 százalékos.

Exit poll: mi az? 
Közvélemény-kutató irodák készítik azután, hogy válogatott körzetekben egy-egy választó kilépett a szavazóhelyiségből, és ha beleegyezik, megkérdezik, hogy kire szavazott. Miután lezárult a választás, közzé teszik az első eredményeiket, így előrejelzik a választás kimenetelét.

Izraelben több exit poll-t is készítenek. 
Izrael 120 tagú parlamentjében, a Kneszetben legalább 61 mandátum szükséges a kormányképes koalícióhoz, ám a jobboldali blokk a nemzeti-vallásos és az ultraortodox pártok mandátumaival együtt is csak 60 ülőhelyet szerzett meg – az exit poll adatai alapján, ami jócskán eltérhet a végleges eredménytől.

A baloldali blokknak az arab listával fenti felmérés szerint összesen 54 mandátuma van.

A keleti ultraortodox SASZ 9, az askenázi ultraortodox Jáhádut hátorá 8 ülésre lenne jogosult.

A Jiszráél Béjténu – Izrael az otthonunk, Avigdor Lieberman pártja – 6 mandátumot kapott szavazóitól. A nagy kérdés most is Avigdor Lieberman döntése: csatlakozik-e a számára kizáró okot jelentő két ultravallásos párttal „súlyosbított” Likud-vezette koalícióhoz, vagy sem.

A közzétett adatok a következő képet adják:

PÁRT
A PÁRT ÉLÉN
JOBB
BAL-
KÖZÉP
?
Likud
Binjámin Netanjáhu
36

hol láván
(Kék-fehér)
Beni Ganz;
Jáir Lapid
33

Resimá mesutefet (Közös lista; arab pártszövetség)
Ajman Ode
15

SASZ
Árje Der´i
9

Jáhádut hátorá
Jákov Litzmann;
Mose Gafni
8

Jiszráél béjténu
Avigdor Lieberman
6
Jeminá
Naftali Bennet
7

Ávodá-Geser-Merec
Ámir Perec; Orly Levy
6

ÖSSZESEN
60
54
6

Az exit poll adatai tájékoztató jellegűek.

A végleges eredmény közlése szerdán várható. ◙

1 megjegyzés:

  1. Sajnos, mint irtam kulfoldon elo Israel -i allampolgarok csak ugy szavazhatnak, ha Eretz-be utaznak. Tegnap este az Austral SBS TV meginterjuvolt nehany Australian -t es angolul beszelo Israel-it.ebbol meg nem derult ki semmi. Igy koszonom a tablazatot. Kerdes mi lett a regi partokkal? Tudom a LIBERAL beolvadt a LIKUD-ba, a MAVDAL-nak mas neve van Benet vezeti. Mi lett a Cipi Livni vezette TNUAH-val? Valamikor Yosi Sarid vezette a MAPAM-t. Ertem hogy MAPAJ vagy MARACH es AVODA ugyanaz! Drishath Shalom BONDI-bol

    VálaszTörlés