Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2020. június 12., péntek

Bibi bíbelődik • Polgárőrők kontra járókelők? • Növekszik a vírusfertőzöttek száma: jó a számítás?



Netanjáhu csütörtök este komor arccal és szabálytalan, orrakünn arcmaszk mögött megjelent a televízió kamerái előtt. Súlyos aggodalmát fejezte ki az új fertőzöttek számának az emelkedése miatt, és, mint mondta, a tendencia folytatódása esetén a kormány visszavonja a néhány hete életbe léptetett enyhítéseket.

A jelenséget a lakosság egy részének a fegyelmezetlenségében látja, ezért kilátásba helyezte a maszkviselés és a kétméteres távolságtartás hatósági ellenőrzését, sőt, a maszkot nem viselő személyek eddiginél súlyosabb pénzbeli megbírságolását (knász).

A járókelő polgárok alkalmi vegzálásának a feladatát a városi ellenőrökre bízná (pákáchim ironiim, kb. a polgárőrségnek felel meg), akik a közeljövőben speciális kiképzésben fognak részesülni. A “pákáchim” ilyetén felhatalmazásához persze egy demokráciában megfelelő törvényhozásra van szükség.
A bejelentés előtti napon a statisztika 214 új megbetegedést jelzett.
De, mint gondolkodó, kritikus elmék, vegyük szemügyre alaposabban ezt az adatot, és közzétételének a módját.

A hírek szerint a 9 milliós lakosság körében elvégzett koronavírus-tesztek száma állítólag nemsokára (?) eléri a napi 30 ezret. A napokban  talán, ha 10 ezer tesztelés történt, korábban csak néhány ezer. Ebből pedig arra (is) következtethetünk, hogy a tegnap-tegnapelőtt felfedezett, addig tünetmentes korona-pozitív személyek nem most kapták el a fertőzést, hanem akkor, amikor a kimutatott fertőzöttek száma még minimális volt!

Vagyis: ahogyan növekszik a napi tesztelések száma – ami hasznos és szükséges, százezer még jobb lenne! – annyival fog növekedni az “új” fertőzöttek száma, akik talán már hetekkel, esetleg hónapokkal korábban is fertőzöttek voltak, csak akkor még nem számítottak bele az akkor még kedvező(nek látszó) statisztikába!

Adja a Jóisten az új csapás mielőbbi elvonulását, és a társadalom egészségéért és békéjéért felelős vezetők józan ítélőképességét.

5 megjegyzés:

  1. Hááát, azt kérdezed, jó-e a számítás. Attól függ, hogy melyikre kérdeztél rá. :)
    Ha egy populációban, mondjuk, egy hónappal ezelőtt N fertőzött volt, és közülük 10 ezer teszttel naponta 10 esetet fedeztek fel, akkor (ha a fertőzöttek száma azóta nem nőtt, nem csökkent volna)ma 30 ezer teszttel 30 esetet kellene felfedezni... És nem 200 körülit...

    VálaszTörlés
  2. ...nem tudom ebből,hogy pcr igm,igg teszt volt-e,vagy új panaszokkal jelentkező beteg...matekozni nem érdemes

    VálaszTörlés
  3. Ma már június 30 van. 28-án még csak 39 súlyos eset volt, 29-án 43 és ma 30-án 52... A regisztrált esetek száma ingadozik. Ma éppen 600 regisztrált volt. Egy hete ugrott fel 430-ra 304-ről. És a tesztek száma állandósult...
    Talán most nem kellene annektálással még egy háború is. Meg talán a politikai egymás-szekálást is szüneteltetni lehetne. Talán...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bocsánat, közben még emelkedett a mai (június 30.) regisztrált esetek száma 803-ra!!!

      Törlés
  4. Szóval a betegek listája növekszik, de még mindig azzal vannak elfoglalva hogyan tegyék nehezebbé az életünket védő óvintézkedéseket? 👏👏👏👏👏👏💩

    VálaszTörlés