Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2021. január 27., szerda

Agyunkra ment a világjárvány • Dühöngés emitt, gondatlanság amott: a rendőrség tehetetlen • Az átoltottság lassan, de halad • Kilépés a zárlatból: az még odébb van

KORONAVÍRUS-TANÁCSKOZÁS A KORMÁNYBAN

Ebben a nyomorult álarcosbálban forgolódunk már csaknem egy esztendeje. A „keep distance” lett a tizenegyedik parancsolat. Távolságot tartunk, félünk egymástól, gyanakszunk egymásra. A hírekben egy éve ez a vezető téma. Az egész bolygón, minden nyelven. A csapból is a világjárvány folyik.

Internet-böngészésem során érdekes kifejezésre találtam: „pandemic fatigue”. Világjárvány-fáradtság. Utánanéztem a Google-ban, hányszor fordul elő. Hát, szerdán reggel 895 ezerszer.

Az emberiségnek elege lett belőle. Lelki problémák jelentkeznek. A sajtó – ahol erről egyáltalán írhatnak – , tömeges engedetlenségről számol be. A hűvösebb éghajlaton depresszió, délebbre agresszió.

Izraelben több, mint két hete szigorított zárlatban élünk. Hatóságaink tiltják a zárt helyen öt főnél, szabad ég alatt tíz főnél több személy együttlétét. Tilos más lakásában tartózkodni. Az óvintézkedések magukban foglalják oktatási- és kultúrintézmények, és nem életfontosságú cikkeket árusító üzletek zárva tartását is.

Nem mindenki képes, és nem mindenki hajlandó ezt betartani. Ultraortodox haszid zsidó csoportok őrjöngését, Bné Brákban, Asdodban rendőrautó, autóbusz felgyújtását, a jeruzsálemi villamosmegálló tönkretételét kénytelen a többség látni és elviselni. Ezek a szekta-csoportok – korántsem az ország vallásos társadalma! – nem fogadják el az elővigyázati utasításokat, főként a gyülekezési tilalmat. Iskoláik, Talmud-Tóra tanházaik és zsinagógáik a rendelkezés ellenére nyitva tartanak, a hagyományos esküvőkön százak vesznek részt. A kiérkező rendőröket megtámadják, azok pedig, néhol elveszítve az idegeik feletti uralmat, alaposan helybenhagyják a rendbontók főkolomposait.

Az országot kormányzó koalícióban részt vevő ultraortodox képviselők túlkapásokkal vádolják a rendfenntartó erőket.

A másik, világi oldal se mindig tanúsít a helyzet komolyságának megfelelő fegyelmet. A januárban szokatlanul meleg, napsütéses hétvégén fiatalok tömegei gyűltek össze a tengerparton és a parkokban. Távolságtartás, maszkviselés eszükben sincs.

A rendőrség lényegében mindkét esetben tehetetlen.

Gőzerővel folyik a lakosság beoltása a Pfizer-Biontech vakcinával. Szerda reggeli közlés szerint 2.7 millió izraeli állampolgár kapta meg az első, 1.4 millió a második adag vakcina-injekciót.

A koronavírus-fertőzés azonban gyorsabban terjed, mint az oltás. Az országos járvány-helyzet hiteles mérőszámai az aznap nyilvántartott súlyos betegek, illetve a járvány kezdete óta elhalálozottak száma. Szerdai adat: 1207 súlyos beteg, közülük 324 lélegeztető gépre szorul. A járvány kezdete óta összesen 4539 személy halt bele a SARS-CoV-2 COVID-19 vírus szövődményeibe.

Az úgynevezett brit mutáns jelenleg a fertőzések feléért felelős. A korábban ismert fajtánál agresszívebben terjed, ami lelassította a korábban ígéretes javulást. Az elmúlt napokban azt is közölték, hogy ez a mutáns gyerekeket és serdülőkorúakat is megtámad. Hat állapotos aszony is életmentő kezelésre szorult, ugyancsak a brit variáns miatt. 

A cél: a „nyáj-immunitás”, amely a lakosság 65-70 százalékos átoltottságával elérhető, amitől még messze tartunk. Ez leegyszerűsítve azt jelenti: annyi ember lett beoltva, hogy az utcán, az üzletben, a hivatalban nincs már kitől elkapni a vírust.

Az óvintézkedések jegyében lezárták a loddi Ben Gurion repülőtér forgalmát úgy az Izraelbe, mint az Izraelből kifelé tartó járatok számára. Ellentmondásos, hogy ez a magángépekre nem vonatkozik.

Holnaptól, csütörtöktől a szárazföldi határátkelőket is lezárják Jordánia, illetve Egyiptom felől. A Jordán folyón átívelő Allenby hídon folytatódik az átmenő forgalom Jordánia és a Palesztin Autonómia területe között.

A január 31-ig, vasárnapig meghirdetett szigorított zárlatot a járványhelyzet változatlan súlyosságára való tekintettel várhatóan meghosszabbítják. Az indok a súlyos állapotban lévők számának változatlanul magas, 1200 körüli száma. Netanjáhu miniszterelnök egy hetes hosszabbítást javasol, az egészségügy ennél hosszabb időt követel, és már egy negyedik zárlattal riogat márciusban, amennyiben a járvány mutatói a következő hetekben nem javulnak lényegesen.

A legtöbb vita a zárlat majdani feloldásának a módjával és ütemével kapcsolatos. Az egészségügyi felelősök igen lassú, fokozatos kilépést követelnek, ami eltarthat akár február hónap végéig is.

Elsőként az iskolai oktatás indulna be, majd a kevés alkalmazottat foglalkoztató hivatalok és munkahelyek, ezután a kisebb üzletek, ahová egyszerre csak egy-egy vevő léphetne be, ezt követően a kulturális intézmények, legvégül a piacok és a plázák nyithatnának. Kormányszintű döntés a zárlat meghosszabbításáról és annak megszegői büntetéséről csütörtökön vagy pénteken várható. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése