Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2021. január 5., kedd

Péntekre virradó éjféltől teljes zárlat két hétig • A napi koronavírus-fertőzöttek száma 8000 körül • Szombat estig 1.8 millió beoltott

A kormány csütörtökről péntekre virradó éjféltől teljes zárlatot rendelt el, amely két hétig tart.

A zárlat magában foglalja a közoktatás teljes szüneteltetését és minden, az állam számára nem létfontosságú munkahely leállítását.

A kivételekről az egészségügyi miniszter és a pénzügyminiszter dönt. A zárlatba beleegyezett az ultraortodox közösség meghatározó egyénisége, Kanievsky rabbi is - bizonyos feltételekkel a hárédi intézmények számára.

A zárlat magában foglalja az öt főnél több személy egybegyűlésének tilalmát zárt helyen, tíz főnél többnek szabad ég alatt, valamint a bejelentett lakhelyről történő eltávozás tiltását 1000 méternél távolabbra. A települések közötti forgalmat a rendőrség alkalomszerűen felállított úttorlaszokkal ellenőrzi.

Aki a zárlat kezdete előtt vásárolt repülőjegyet külföldre, távozhat. A "vörösnek" – fertőzőnek – nyilvánított államokból érkezőket vesztegzár-szállodákba irányítják, ahonnan csak alapos vizsgálat után távozhatnak.

David Ámszálem miniszter (Likud) követelte, hogy a Netanjáhu elleni tüntetéseket, és a bíróságok működését is korlátozzák.

A szigorítás indoka a napi koronavírus-fertőzöttek száma: hétfőn 8311, kedden 8164, szerdán 7820, csütörtökön 7597, pénteken 7808, szombaton 8000 volt. Szombat estig 1.8 millió izraeli polgárt oltottak be koronavírus elleni vakcinával.

Egyre több "brit tipusú", fokozottan fertőző mutáns jelenik meg olyan izraelieknél, akik hónapok óta nem jártak külföldön. 

Az adatok hitelességét napi 110-120 ezer tesztelés bizonyítja. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése