Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2021. január 16., szombat

Izraelben több dél-afrikai mutáció-esetet fedeztek fel • A fertőzést az Egyesült Arab Emírségekből hurcolták be • Hétvége: üresek az utak • Szerdán várható a kéthetes szigorított zárlat meghosszabbítása • Politika az intézkedésekben?

Az Egészségügyi Minisztérium jelentette: Izraelben 12 személynél találták meg a koronavírus dél-afrikai törzsét: mindegyikük az Egyesült Arab Emírségekből jött Izraelbe. Minthogy onnan több légitársasággal érkeznek, nem tudható a fertőzöttek pontos száma.

Több országban a koronavírus egy brazíliai törzse is megjelent: ennek nyomait Izraelben még nem mutatták ki.

Izraelben a harmadik, szigorított zárlat második hetében járunk. A borús időjárás, a fokozott ellenőrzés és a megnövelt bírságok megtették a magukét. Az országutak üresek maradtak, az izraeliek otthon, a képernyők előtt és a terített asztal mellett töltötték a hétvégét.

Pénteken 9189 tesztelt személynél találtak koronavírus-fertőzést. Eddig több, mint 2 millió állampolgár oltatta be magát, 220 ezren már a második adaggal is.

Tavaly március 20-a óta, amikor az első izraeli, a magyarországi származású 88 éves Árje Even ז"ל koronavírusban elhalálozott, mostanáig 3910 személy esett áldozatául a járványnak, vagy annak szövődményeinek.

A kormány szerdán dönt a kéthetes zárlat egy, esetleg két héttel történő meghosszabbításáról: a mostani zárlat érvénye csütörtökön éjfélkor jár le.

Itamar Grotto professzor szerint az idősebb lakosságnak adott oltások mindeddig kevéssé hatékonyak, az eddig beoltott fiatalabbaknál még kevésbé. (Ami az oltások késleltetett hatásának is betudható.) Elmondta még: lehetséges, hogy évente vagy kétévente kell majd oltatni.

A Klálit betegbiztosító úgy találta, hogy amióta elkezdődött a 60 évesnél idősebb korosztály beoltása, 200 ezer beoltottnál az első vakcina-oltás után két héttel 33 százalékkal csökkent a megfertőződések száma.

Vasárnaptól a 45 évesnél idősebbek oltása is megkezdődött.

A virus leküzdésében súlyos problémát jelent az arab települések és az ultraortodox (hárédi) zsidó lakosság egy részének a hozzáállása, amennyiben mindkét rétegben hajlamosak figyelmen kívül hagyni a gyülekezési tilalmat és itt is, ott is jóval alacsonyabb az oltási hajlandóság az országos átlagnál.

A tesztek talált fertőzöttségi arányai: ultravallásos, hárédi lakosság - 19%; arab lakosság - 15%; általános országos arány - 5.5%.

Fentiekre hivatkozva Nádáv Davidovits professzor, a koronavírus terjedése ellen létrehozott bizottság egyik tanácsadója a Kol Jiszráél, az Izraeli Rádió BÉT adójának adott interjúban elmondta: nagy hiba, hogy a virus terjedése elleni intézkedésekben szerepet játszik a politika.

Meglátása szerint a bő két hónap múlva esedékes választásokra való tekintettel a kormánypárt nem kíván szavazatokat veszíteni az arab és a hárédi szavazók körében, ezért tartózkodik attól, hogy csak ezekben a közösségekben hozzon szigorító intézkedéseket. Ehelyett az egész országot sújtja. ◙

FORRÁS: A Kol Jiszráél, az Izraeli Rádió internetes hírportálja és óránkénti híradása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése