Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2021. február 24., szerda

Vasárnap: a zárlat vége • Nagy nyitás, nagy kételyek • Purim: éjszakai kijárási tilalom • Jelmezek helyett maszkok


 REHOVOT, PLÁZA NYITÁS ELŐTT

A koronavírus-kabinet miniszterei az egészségügy javaslatai ellenére úgy döntöttek, hogy február 21-től, vasárnaptól engedélyezik az összes utcai üzlet, bevásárlóközpont, imaház és kulturális intézmény megnyitását, helyenként korlátozva az egy időben és egy helyen gyülekező emberek számát.

A jelmezes purimi “Ádlojádá” felvonulások az idén elmaradnak, a nyilvános ünnepi összejöveteleket korlátozzák. 

A kormány Purimra három éjszakai kijárási tilalmat rendelt el este 20:30-tól reggel 5 óráig, ami csütörtök estétől péntek reggelig, péntek estétől szombat reggelig és szombat estétől vasárnap reggelig lesz érvényben. (Purim előestéje csütörtök este, Purim napja pénteken lesz. Az utána következő szombatról vasárnapra virradó éjszakát is érinti a rendelet, vasárnap reggel 5 óráig.)

A kétméteres távolságtartás és az arcmaszk-viselés továbbra is kötelező.

Vasárnap, február 21-én újra nyitott az ország gazdasága az Egészségügyi Minisztérium javaslata ellenére, amely a tavaly december végén kezdődött harmadik országos zárlatot lassabban, több fokozatban oldaná fel.

A koronavírus-kabinet által hétfőn jóváhagyott terv értelmében minden üzlet, vállalkozás, imaház és kulturális intézmény újra megnyílik, néhányukra azonban továbbra is érvényben maradnak korlátozó előírások. A zsinagógák és más imaházak már pénteken nyithatnak. A látogatottság zárt térben 10 főre, a szabadban pedig 20 főre engedélyezett.

Edzőtermekbe, kulturális- és sporthelyiségekbe, szállodákba (éttermek nélkül), művészeti galériákba és uszodákba csak azok léphetnek be, akik mindkét koronavírus-vakcina dózist megkapták, vagy akik felépültek a COVID-19-ből, és szervezetük képes a vírus leküzdésére.

A főútvonalakon lévő plázák és bevásárlóközpontok és üzletek, a szabadtéri piacok, múzeumok, könyvtárak és imaházak esetében nem támasztanak ilyen követelményt.

Izraelben péntek reggelig összesen 2.85 millió személy kapta meg a Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcina mindkét adagját. Az oltási hajlandóság még alacsony (az ország lakossága 9.2 millió): egyes önkormányzatok pizzával, sólettel, palacsintával és egyéb étel-kínálásokkal igyekeznek azt növelni.

Vita folyik arról, hogy lehet-e kényszeríteni a polgárokat a védőoltásra. A törvény szerint nem lehet, de lehet kötelezni a közösségeket kiszolgáló egyéneket – iskolai tanszemélyzetet, bolti eladókat, rendőröket stb. – hogy vagy oltassák be magukat, vagy kétnaponként mutassanak be negatív teszt-vizsgálati bizonyítékot.

Ezután hetente kétszer frissítik a “jelzőlámpa-rendszert”, vagyis fertőzöttség szerint jelölik ki a piros, narancssárga, sárga és zöld településeket (a legfertőzöttebbektől a legkevésbé fertőzöttekig) és eszerint engedélyezik az iskolák különböző osztályai számára a frontális oktatáshoz való visszatérést, vagy a távoktatást, illetve a kis csoportokban ("kapszulákban") vagy a szabad téren folyó tanítást.

Az oktatás megszokott rendjéhez való teljes visszatérést március 7-től ígérik. ◙

FŐ FORRÁS: A Kol Jiszráél, az Izraeli Rádió internetes hírportálja és a Reset BÉT adó óránkénti híradásai. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése