Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2021. február 5., péntek

Zárlat: vasárnap reggel 7 óráig • Kormányülés durva vitákkal • A zárlat fokozatos feloldásának a részletei a vasárnapi kormányülésen

 

A zárlat (szeger) lejárta, péntek reggel 7 óra előtt döntött a kormány annak meghosszabbításáról vasárnap reggel 7 óráig.

Binjámin Netanjáhu miniszterelnök a vasárnap éjfélig tartó zárlat mellett foglalt állást, míg Beni Gantz honvédelmi miniszter pénteken reggel nyitott volna, a megfelelő óvatossági intézkedésekkel.

A péntekre virradó éjjel folyt, durva vitákba torkolló kormányülésen Avicháj Mandelblit állami főügyész javaslatára kompromisszumos megoldást fogadtak el: a zárlat vasárnap reggel 7 órakor ér véget.

A szándék nyilvánvaló: a hétvégi gyülekezések megelőzése, egyfelől a zsinagógákban, másfelől tengerpartokon vagy a parkokban. 

Vasárnaptól megszüntetik az otthontól való távolságtartási korlátozást, megnyílnak a közönséget nem fogadó munkahelyek, a természetvédelmi területek, a "zimmerek". Engedélyezik az éttermekből-kávézókból történő étel-ital hazaszállítást. Fodrászok és kozmetikusok szalonjaiban egyszerre csak egy kliens tartózkodhat. Az óvodák, iskolák megnyitása a Közoktatási Minisztériummal történő jövőbeni egyeztetéstől függ. 

A Ben Gurion repülőtéren a nemzetközi járatok valószínűleg továbbra is szünetelnek. A tömegközlekedést megerősítik. 

A zárlatból való fokozatos kimenet részleteiről vasárnap dönt a kormány. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése