Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2021. február 25., csütörtök

Purim ünnep 2021 / 5781: Rabló-pandúrt játszik az ország


A rablók ezúttal mi vagyunk, az ország zsidó lakossága. A pandúrok, annak rendje s módja szerint, a rendőrség.

Ilyenkor a Purim örömünnepére vonatkozó rabbinikus kötelességnek a legkevésbé vallásos zsidók is szíves-örömest eleget tesznek: addig kell inni (nem vizet), ameddig nem tudunk különbséget tenni az "Áldott Mordecháj" és az "Átkozott Hámán" között. 

(Ők a Purim forgatókönyvében, az Eszter könyvében megírt dráma két főszereplője: a rokonszenves és a gonosz).

Nos, az immár egy esztendeje tomboló koronavírus-járvány idején a hatóság igyekszik a minimumra csökkenteni a tömeges összejövetelek lehetőségét. Főként a felelőtlen viselkedésre könnyen kapható fiatalság okoz fejtörést, hiszen egy több tucat résztvevős kajás-piás buliban nem igazán ügyelnek a távolságtartásra és a maszkviselésre.

Az ilyenkor hagyományos "Ádlojádá" jelmezes felvonulások is elmaradnak. 

A kormány Purimra három éjszakai kijárási tilalmat rendelt el este 20:30-tól reggel 5:30-ig, ami csütörtök estétől péntek reggelig, péntek estétől szombat reggelig és szombat estétől vasárnap reggelig lesz érvényben. (Purim előestéje csütörtök este, Purim napja pénteken lesz. Az utána következő szombatról vasárnapra virradó éjszakát is érinti a rendelet, vasárnap reggel 5 óráig.) 

A nevezett időpontokban zárva lesznek az üzletek, a tömegközlekedést jelentősen korlátozzák, nem szabad elhagyni a bejelentett otthont 1000 méternél távolabbra, és nem szabad más lakásában tartózkodni.

Nehézséget okozhat, hogy a rendőrségnek csak súlyos rendészeti esetekben van joga behatolni magánlakásokba. 

A legnagyobb problémát a tipikusan izraeli "kombinot" okozza, vagyis a hatósági utasítások rafkós megkerülése minden lehető és lehetetlen eszközzel.

Legyen mindannyiunknak kellemes, biztonságos, egészséges Purim ünnepe, és jó étvágyat a Hámán füle süteményhez (oznéj Hámán, אוזני המן)! 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése