Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2021. március 9., kedd

Amerikában feloldják, Izraelben marad a maszkviselés • Ash professzor: talán már szabadabban ünnepelhetjük Peszáchot • A korlátozások legfontosabb elemei: a karantén betartatása és a zöldkártya ellenőrzése • A súlyos állapotú betegek 40 százaléka arab


Photo: Shutterstock
 

Az Egyesült Államokban hozott legújabb egészségügyi rendelkezés a vakcinával beoltott személyek számára eltörölték a kötelező arcmaszk viselést. Izraelben, bár a lakosság több, mint a fele, 5 millió állampolgár már beadatta a védőoltások legalább az első adagját, közel 4 millió a másodikat is, az továbbra is kötelező marad.

Nachman Ash professzor, a kormány által a koronavírus-járvány megfékezésére kinevezett projektmenedzser a Kol Jiszráél, az Izraeli Rádió BÉT adójában közölte: a maszkviselet közösségi területen továbbra is kötelező, ám a végrehajtó intézkedéseknek a veszélyesebb dolgokra kell összpontosítania. Ezek pedig az országba külföldről visszatérő izraeliek vizsgálata, a korona-pozitív polgárok karantén-kötelezettségének (bidud – בידוד) betartatása, és zöld kártya (táv jarok – תו ירוק) érvényesítésének az ellenőrzése.

Ami a közeledő Peszách ünnepre vonatkozik, Ash professzor kijelentette: reméli, hogy a széder-estet már szabadultabb légkörben tölthetjük, ám a korlátozások esélye még fennáll, és az a következő hét megbetegedési arányától függ.

Nem vált be az egészségügyi vezetők aggodalmas jóslata: 10 nappal a fiatalság – egyébként felelőtlen – tömeges purimi mulatozása után nem nőtt, hanem tovább csökkent a súlyos vírusos megbetegedések száma. Ezt az egészségügyiek a védőoltások javára írják.  

A rehovoti Weizmann Intézet közölte: jelenleg a súlyos állapotú betegek több mint 40 százaléka az arab szektorból kerül ki.

A harmadik betegséghullám csúcsa óta az ultraortodox társadalomban súlyos betegségben szenvedő betegek száma 82% -kal, az általános társadalomban pedig 63% -kal csökkent, míg az arab szektorban csak 6% -os csökkenés tapasztalható.

Tekintettel a jövő héten kezdődő muzulmán Ramadán böjti hónapra, az Egészségügyi Minisztérium aggodalmát fejezte ki a morbiditás növekedése miatt az izraeli arab társadalomban.

A Kneszet alkotmánybizottsága feloldotta a nem alapvető termékek árusításának a tilalmát az élelmiszer-áruházakban és gyógyszertárakban. Az e termékek értékesítésére az elmúlt két napban kiszabott bírságokat törlik. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése