Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2021. április 18., vasárnap

Hurrá! … vagy mégsem? • Nyílt területen lekerül az arcmaszk • Egészségügy: kockázatot vállaltunk • Itt az indiai mutáns


Vasárnap reggeltől az Egészségügyi Minisztérium megszüntette a maszkviselési kötelezettséget szabad téren.

Fedett tereken, zárt helyeken: üzletekben, tömegközlekedésben továbbra is kötelező marad, ugyanígy a közösségi távolságtartás is. A minisztérium azt tanácsolja a nagyközönségnek, hogy mindenki vigyen magával maszkot, amikor kilép lakása ajtaján.

Az oktatási intézmények az óvodáktól az érettségiző osztályokig visszatérnek a korábbi mindennapos rendszerhez. Megszüntetik az osztályokon belüli csoportos elkülönítést, a „kapszulákat” és a zoom-on történő távoktatást. Az udvarokon töltött szünetekben és a tornaórákon nem kell maszkot viselni.

Chézi Levi professzor, fenti minisztérium főosztályvezetője úgy nyilatkozott, hogy bár az izraeli fertőzési mutatók világméretekben a legbíztatóbbak közé tartoznak, e döntésekkel mégis tudatos kockázatot vállaltak. Levi professzor aggodalmát fejezte ki, amiért – szerinte – Izrael lakossága „belefáradt” a koronavírus-járványba, és felhívta a lakosság figyelmét a további felelősségteljes magatartásra.

Közben új COVID-19 vírus-variánst fedeztek fel. Az eredeti, a brit, a dél-afrikai és a brazil után a múlt héten megérkezett Izraelbe az indiai mutáns. Ezt is, mint a korábbiakat, külföldről hazatérő izraeliek hurcolták be. Egyelőre 8 személynél mutatták ki, egyikük sem volt beoltva. Valamennyiüket karanténra kötelezték. Személyes kapcsolataikat kutatják. 

Az indiai vírus genetikai vizsgálata felkeltette a gyanút, hogy ez a mutáns megkerülheti az Izraelben alkalmazott vakcina védőhatását. Chézi Levi szerint a Pfizer-BioNTech oltóanyag „csökkent hatékonyságot” mutat az új törzsön.

Május 23-tól már külföldi turistákat is fogad Izrael. Az országba induló repülőút előtt, és megérkezés után, még a Ben Gurion repülőtér elhagyása előtt is vírus-tesztelésen kell átesniük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése