2021. április 30., péntek

Tömegszerencsétlenség a Meron hegyen: 45 halott, 150 sebesült • Egymást taposta a Lág Báomert ünneplő ultraorthodox sokaság • A forró, fülledt éjszakában a zsúfoltság miatt nem volt kiút

 

PHOTO: DAVID COHEN, FLASH 90

A Peszách utáni hagyományos Omer (kéve)-számlálás 33. napját, héber nevén a Lág Báomert annak előestéjén tábortüzek gyújtásával szokás ünnepelni szerte az országban. A tűzoltók ilyenkor fokozott készenlétben állnak. A szokás annyira elterjedt, hogy űrhajósok beszámolnak róla: a tüzek ilyenkor kirajzolják Izrael zsidók által lakott részeit.

Ezen a napon sokan felzarándokolnak a Galilea északi részén, a libanoni határ közelében fekvő Meron hegyre, ahol a 2. században élt Simon Bár-Jocháj rabbi síremléke körül imádkoznak és gyújtanak fáklyákat.

A zarándoklat mindig nagy tömegeket vonz, főként az ultraorthodox (chárédi) közösség soraiból, akik a néhai Talmud-bölcsnek csodatévő erőt tulajdonítanak.

Az idén nagyobbnak várták az érdeklődést, miután tavaly a vírusjárvány miatt megtiltották a zarándoklatot, a hegyre vezető utakat is lezárták.

Péntekre virradó éjjel már százezren voltak. A zarándokok az ilyenkor megszokottnál jóval gyorsabban gyűltek össze, és hamar együtt állt egy, a készenléti rendőrség által kezelhetetetlen tömeg.

A drámai gyorsasággal kialakult zsúfoltságnak az volt a fő oka, hogy a Lág Báomer az idén rövidebb a szokásosnál, hiszen péntek estére, a Szombat fogadására már mindenki otthon akar lenni, és ezért a tömegek mielőbb meg akartak érkezni, hogy már péntek délben-délután elindulhassanak hazafelé. Máskor ugyanis kényelmesebben, a Lág Báomer napján is folyik a zarándoklat, aznap estig.

Erre most egy kellemetlen, meleg és száraz sáráv is ránehezedett, ami már az első órákban sok rosszullétet okozott.

Az első beszámolók arról szóltak, hogy egy tribün összeomlott, amely maga alá temetett embereket. Más jelentések szerint sokan megcsúsztak egy lépcsőn és ez tömegek lavinaszerű zuhanását okozta, ami az alacsonyabban tartózkodókat maga alá temette.

Az egyik sebesült elmondta: "Valakire rálöktek, rajta feküdtem. Már nem lélegzett. Kiabáltam: Van egy gyerekem otthon, mentsetek meg!"

Péntek délig az orvosok és a rendőrök összesen 45 halottat és 150 sebesültet számoltak össze, utóbbiak közül hatan válságos, 18-an súlyos állapotban vannak. 

A sebesülteket a hadsereg helikopterei a cfáti Ziv, a haifai Rambam és a tibériási Porijá kórházakba szállították. A holttestek azonosítás céljából az Abu Kabir-i kórbonctani intézetbe kerültek.

A rendőrség bűnügyeket és rendkívüli eseteket kivizsgáló egysége, a Lahav 433 megkezdte a helyszíni vizsgálatot és a bizonyítékok gyűjtését. Az északi kerületi rendőrfőkapitány készen áll a történtek miatti felelősség kivizsgálására. A katasztrófa okainak és körülményeinek pontos kiderítése még hosszú ideig tarthat.

A tengerszint felett 1208 méteres magasságban fekvő hegycsúcson nem működik a mobiltelefon-szolgáltatás, ezért senki sem tudta tájékoztatni otthon maradt családját.

A rendőrség a 110-es telefonszámon részleteket közöl az embereknek a hegyről történő fokozatos evakuálásáról, és a kórházak jelentéseiről.

Forródrót szám eltűnt személyek felkutatásához: 1201.

A hazautazók számára több száz busz áll rendelkezésre, hogy a legközelebbi autóbusz- és vasútállomásokra vigyék őket.

Binjámin Netanjáhu miniszterelnök, aki pénteken délelőtt látogatást tett a szerencsétlenség színhelyén, úgy rendelkezett, hogy vasárnap Izrael egy napos nemzeti gyászt tart. A nemzeti zászlókat minden közületi épület és Izrael külképviseletei előtt félárbocra engedik. Hétfőn a Kneszet gyász-ülést tart. ◙

FORRÁS: A Kol Jiszráél, az Izraeli Rádió Reset Bét adója hírei és internetes hírportálja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése