2021. április 5., hétfő

Ki nevet a végén • Kiszorítósdi az utolsó pillanatig • A Netanjáhu-párti és a “Csak ne Netanjáhu” párt-tömb feszül egymásnak • Javaslatok Rivlin államelnök rezidenciájában a leendő kormányfő személyére


KÉT TÖMB ÉS AMI KÖZTÜK VAN: NETANJÁHU, SZÁÁR, BENNETT, LAPID

Ma, hétfő reggel fél tízkor kezdte fogadni Reuven Rivlin államelnök egymás után a 13 politikai párt képviselőit Jeruzsálemben, az elnöki rezidencián.

Ők azok, akik megtehetik javaslatukat az elnöknél, hogy kit javasolnak miniszterelnöknek.

Az államelnök ennek függvényében hozza meg döntését, amelyet már ma, hétfő este nyilvánosságra hoz.

A kormányalakítással megbízott politikus erre négy hetet kap, amelyet az államelnök újabb két héttel meghosszabbíthat – ez azonban nem kötelessége; a négy hét lejártával átadhatja a megbízatást a másik jelöltnek, aki ugyanennyi ideig próbálkozhat kormányképes koalíció létrehozásával (ez a 120 tagú Kneszetben, az izraeli parlamentben legalább 61 képviselői mandátumot jelent.)

Az államelnöknek arra is van lehetősége, hogy nehéz vagy problémás döntés meghozatala helyett a döntés jogát átruházza a Kneszetre. 

Amennyiben egyik jelöltnek sem sikerül kormányt alakítania – újabb választásokat írnak ki, esetünkben ez már az ötödik lenne két éven belül.

Ki kit jelöl?

Binjámin Netanjáhut javasolja a Likud párt (30 mandátum), a két ultraortodox párt, a SASZ (Árje Deri, 9 mandátum) és a Jáhádut háTorá (Mose Gafni, 7 mandátum), valamint a Becálél Smotrich-vezette, magát Hácionut hádátit-nak, vallásos cionistának nevező, de lényegében a néhai Méir Káháne rabbi szélsőséges elveit továbbvivő párt (6 mandátum), amely nem hajlandó olyan koalícióban részt venni, amelyben bármilyen arab párt jelen van.

Az ugyancsak nemzeti-vallásos jellegű, de inkább centrista Jáminá, az amerikai származású high-tech milliomos, Naftali Bennett pártja (7 mandátum) a "feltétel nélküli gyűlölet helyett a feltétel nélküli szeretetet" hirdette programbeszédében. Nem nyilatkozott arról, hogy kit javasol. 

Ugyancsak némaságba burkolódzik a Káchol Láván (Beni Gantz, tartalékos tábornok, volt vezérkari főnök, 8 mandátum), a Likudból kivált Tikvá Chádásá (Gideon Száár, 6 mandátum), az izraeli arab szavazókat képviselő Közös Lista (Ajman Odeh, 6 mandátum) és az abból kivált Ráám párt (Manszur Abbász, 4 mandátum) is.

Avigdor Lieberman konzervatív, jobboldali Jiszráél Béjténu sem a Netanjáhu-vezette jobbközép Likudhoz csatlakozik, mert a két ultraortodox párt, a Jáhádut háTorá, illetve a SASZ a Likud-vezette koalícióban, így a Netanjáhu-kormányokban is helyet foglal. E két utóbbi párt viszont a Likud természetes szövetségesének tekinti magát. 

Lieberman pártja ezért Jáir Lapidot fogja javasolni az államelnöknél.

A hétfő reggelig tett nyilatkozatok alapján Jáir Lapidot javasolja saját pártja, a Jés Átid (17 mandátum), rajta kívül a fent említett Jiszráél Béjténu (7 mandátum), a szélső-liberális Merec (Nicán Horovitz, 6 mandátum), és az egykori állam-alapító Ben Gurion utódpártja, a Háávodá (Méráv Micháéli, 7 mandátum).

Jáir Lapid (Jés Átid) úgy véli, hogy Bennett-tel (Jáminá) lehetséges lenne kormányt alakítani.

Gideon Száár (a Likudból kivált Tikvá Chádásá elnöke): "Netanjáhuval – soha".

Manszur Ábbász, az izraeli arab népességet képviselő Közös listából önállósodott, iszlamistaként ismert, főként a beduinok körében népszerű Ráám párt feje kijelentette: azt a tömböt támogatja, amelyik hajlandó eltörölni az ún. Kaminitzky törvényt. Ez a törvény tiltja az engedély nélküli építkezéseket. Ilyen építkezések az arab, főképpen a beduin szektorra jellemzőek, amelyekkel állami földterületet foglalnak el jogtalanul. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése