Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2013. június 30., vasárnap

John Kerry négynapos ingajárata: sok munka, kevés eredmény

John Kerry, az Egyesült Államok külügyminisztere legutóbbi, szerda óta tartó diplomáciai ingajárata vasárnap délután a végéhez érkezett. A politikus búcsú-sajtóértekezletén valódi előrehaladásról és a két fél álláspontja közeledéséről beszélt, annak ellenére, hogy Jeruzsálemben, Ramallában és Ammanban folytatott maratoni tárgyalásai végeztével izraeli-palesztin megegyezés nélkül távozott a körzetből.

Az angolul „final status negotiations” néven nevezett tárgyalások célja a Ramalla-i Abbasz-kormányzat által a palesztinoknak követelt területek végleges státuszának a megegyezéses rögzítése. Lényege a „két népnek két állam” megoldás megvalósítása, vagyis Izrael mellett egy független palesztin állam létesítése. 

(Fontos körülmény, miszerint a Gázai-övezetet uraló Hamasz-kormányzat Izraelt semmilyen módon nem ismeri el, és programja az ország teljes területén az Iszlám törvénykezésén alapuló palesztin állam létesítése.)

Miután Binjamin Netanjáhu, Izrael miniszterelnöke visszatérően hangsúlyozta, hogy Izrael előfeltételek nélkül és azonnal hajlandó visszatérni a 2010-ben megszakadt tárgyalásokhoz, a palesztin fél a jelek szerint képtelen elszakadni követeléseitől, amelyeknek maradéktalan teljesítését feltételként szabja a megbeszélések felújításához.

Ezek a feltételek: 
1. Független palesztin állam az 1967. június 4-i határokon (Júdea és Somron, más néven Ciszjordánia, valamint a Gázai-övezet) – esetleges kölcsönös határ-kiigazításokkal; 
2. Az 1967-es Hatnapos Háború során izraeli ellenőrzés alá került Júdea és Somron területén mindennemű izraeli építkezés végleges befagyasztása; 
3 Az Izrael által terrorcselekményekért fogva tartott palesztinok szabadon engedése.

Netanjáhu a hírközlő szerveknek adott nyilatkozataiban két dolgot állandóan hangsúlyoz. Az egyik: Izrael soha nem fogja kockáztatni polgárai biztonságát. A másik: Akármilyen megegyezési tervezet születik a palesztin féllel, azt népszavazás elé bocsátja, és végrehajtását annak eredményétől teszi függővé.

Száeb Erekát palesztin főtárgyaló a John Kerry és Mahmud Abbász között folyt tárgyalásokról azt mondta: „A pozitív és alapos megbeszélések hoztak némi előrehaladást, de áttörést nem. A palesztin és az izraeli álláspont között még széles szakadék van”. John Kerry több ízben is megfordult Ramallában, és Ammanban is, ahol II. Abdallah jordániai királlyal is folytatott megbeszéléseket.

A tárgyalások részleteit nem ismertették.

John Kerry a közeljövőben, talán már két hét múlva visszatér a körzetbe, újabb tárgyalási fordulóra. A politikus nem jelölt meg konkrét időpontot. Az Izraeli Rádió értesülése szerint Kerry néhány megbízottját a körzetben hagyta, hogy alacsonyabb szinten folytassák a megbeszéléseket a két fél álláspontjának a közelítésére.

Az Egyesült Államok diplomáciája mindenképpen megegyezést szándékozik elérni az ENSZ szeptemberben összeülő közgyűlése előtt, ahol a palesztin állam de facto elismerése már megtörtént. ◙

6 megjegyzés:

  1. Izrael nem akar megegyezni ! Vezetőiknek a háború a jó, meg is szokták 60 év alatt ....

    VálaszTörlés
  2. Nem tudom Kerry azt gondolta e, hogy leülteti a vezetőket, aztán majd megbeszélnek mindent, és béke lesz ? Furcsa lenne, ha ő nem tudná, hogy a "palesztinok" nem egyezhetnek meg, hiszen akkor tiszteletbe kellene tartani a zsidók jogait is, meg ugye az államot is kormányozni kellene, amihez fogalmuk sincs, hiszen sohase volt nekik. Aztán szembe nézni a munkanélküliséggel, gazdasági problémákkal, infrastruktúra kiépítésével, stb. Jobban kifizetődő nekik a háború, addig is eljátszhatják az elnyomott szerepét, és kapják a segélyeket, támogatásokat, pl irántól. Ehhez értenek, erre nevelik a gyerekeiket. Gáza rá az egyik példa, hogy mihez kezdenek ha földet kapnak. Ilyen "partnerekkel" kellene Izraelnek megegyezni. De legalább egyre repedezik a "palesztin" hazugság az egész világ előtt. Anglia, hollandia, belgium, franciaország sem a benne lakó zsidók miatt aggódik. Golda Meir jól mondta, majd akkor lesz béke, ha a "palesztinok" jobban szeretik a saját gyerekeiket, mint amennyire gyűlölik a zsidókat. Egyenlőre a "palesztinokon" múlik, hogy mikor lesz béke. Egyenlőre.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én úgy látom kettőn áll a béke, és jelenleg Izrael az amelyik szembe megy a béketervekkel. Bizonyára azért mert az állandó háborús helyzet miatt Izrael szinte számolatlanul kapta az USA támogatását. Most is ezerszer többet kap mint a palesztinok, ezért olyan agresszív ! A palesztinok most is - hivatalosan - kisebb jogokkal rendelkeznek mint a zsidók, pedig az állam területének többségét úgy rabolták el tőlük !

      Törlés
    2. Ahogy írtam, össze fog dűlni a palesztin hazugság. Hiába próbálsz segíteni nekik az ilyen hozzászólásaiddal, ez se menti meg őket. Hazugságra nem lehet semmit sem alapítani, államot sem. Ha te mindenért Izraelt akarod hibáztatni, ehhez persze jogod van, de ide fölöslegesen írogatod, aki ezt a hírlevelet olvassa azok közül a többség ismeri a tényeket, és a történelmet is. Csak az igazság kedvéért, Izrael NEM rabolta a területét senkitől se. Még akkor se ha te ezt írod ide akárhányszor is. Bizonyítsd be ! Izrael megy szembe a béketervekkel ? Ki is állít a tárgyalásoknak szándékosan teljesíthetetlen feltételeket ? Valódi birodalmak is belebuktak a történelem során abba, hogy el akarták, vagy elfoglalták Jeruzsálemet. A kitalált palesztina sem lesz kivétel, bukni fog. Veled együtt.

      Törlés