Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2013. június 11., kedd

Üzemzavar a Bushehr-i atomreaktorban

Irán moszkvai nagykövete hétfőn jelentette: üzemzavar keletkezett a Bushehr-i nukleáris reaktorban. A hiba a generátorban jelentkezett. Az üzemzavar okát a jelentés nem részletezte, de a hírügynökségi közzététel tényéből következhet, hogy nem egyszerű hibáról van szó.

A reaktor Irán déli részén, a Perzsa-öböl partján épült, orosz segítséggel. Az áramtermelő reaktor orosz és iráni jelentések szerint 2012 augusztusa óta teljes kapacitással működik, ám ugyanezen év októberében súlyos üzemzavar miatt ideiglenesen le kellett állítani.

Busheir igen forró és párás területen fekszik, ahol ráadásul gyakoriak a földrengések. A létesítményt még a sah uralma idejében német szakemberek kezdték építeni, olyan technikával, amely ellensúlyozza a fenti környezeti kockázatokat, de már ekkor is felléptek üzemzavarok. 

A német cégek az iráni iszlám forradalom után kiszálltak a projektből, amelyet hosszú szünet után orosz cégek és szakemberek folytattak és fejeztek be. Szerintük a reaktor a Richter skála szerinti 8-as földrengést is kibírja. 

Egy, az AP hírügynökségnek névtelenül nyilatkozó diplomata szerint idén áprilisban, majd májusban két földrengés a reaktor egyik központi falában hosszanti repedést okozott. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése